JohnnyCage

A VIA is belép a grafikus chipek piacára?

A tajvani chipsetgyártó a SiS példájára várhatóan maga is megjelenik a PC grafikus processzorok piacán. A társaság az integrált grafikus chipkészletekhez kifejlesztett Zoetrope magot építené az önálló grafikus processzorokba.

A VIA Technology várhatóan májusban adja ki a Zoetrope grafikus magot, amelyet a cég által a közelmúltban megszerzett S3 Graphics Inc. fejlesztett ki. Elképzelhető, hogy a társaság a SiS (Silicon Integrated Systems) új Xabre chipjének példájára a Zoetrope grafikus magra is önálló grafikus processzort fog építeni az integrált alaplapi chipkészletekben való felhasználás mellett. A VIA vezetői szerint a társaság egyelőre azonban még csak a lehetőséget vizsgálja.

A tajvani chipsetgyártó szerint a Zoetrope önálló grafikus chipként való kiadása elsősorban a grafikus mag által nyújtott teljesítmény függvénye. A Zoetrope várhatóan 150 nm-es technológiával készülne, a chip egyelőre még azonban még tesztelési fázisban van. Amennyiben a megoldás önálló grafikus chipként is megjelenik, és videókártyák épülnek rá, elsősorban a klónpiacot fogja célozni, hasonlóan a SiS Xabre GPU-jához. A SiS Xabre egyébként szerdán jelent meg hivatalosan.

A VIA a grafikus kártyák gyártóival való együttműködés mellett egyelőre nem zárta ki azt az eshetőséget sem, hogy a Zoetrope-alapú videókártyákat saját VPSD (VIA Platform Solutions Division) részlege készítse. Kérdés azonban, hogy milyen kilátásai lennének a megoldásnak az egyre zsúfoltabb piacon, ahol az integrált grafikus chipkészletek egyre nagyobb piacot vesznek el az olcsó videókártyáktól.

A grafikus chipeket gyártó nVidia és ATI Technologies cégek a közelmúltban ráadásul olyan integrált grafikus chipkészleteket adtak ki, amelyek integrált kialakításuk ellenére meglehetősen jó grafikus teljesítményre képesek. Az elemzők szerint ahhoz, hogy a VIA Zoetrope önálló grafikus chipként is megállja helyét, legalább 40 - 50 százalékkal jobb teljesítményt kellene nyújtania, mint egy GeForce 2 MX400.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!