Franczy

Hiánycikkek a high-end grafikuschipek

A legfrissebb híradások szerint a világ legnagyobb grafikuschip gyártó cégei közé sorolt Nvidia Corporation, valamint ATI Technologies vezetői messzemenőkig elégedettek cégeik eladási mutatóival, valamint elmondásaik szerint még a nem túl olcsó, high-end kategóriás grafikus megoldásaik iránt is megfelelő kereslet mutatkozik.

Ezzel párhuzamosan természetesen az említett két cég különböző chipjeire épülő grafikuskártyák gyártói is elégedettek lehetnek eladási mutatóikkal, hiszen például az egyik legnagyobb tajvani gyártó, az Asustek Computer decemberben mintegy 500 ezer monitorkártya eladását ütemezte be, a Micro-Star International, ismertebb nevén az MSI pedig az év utolsó hónapjában több mint 1 millió grafikuskártyát fog legyártani és forgalomba hozni. A kiváló minőségű, jól tuningolható termékeiről híres Leadtek Research vezetői sem panaszkodhatnak, hiszen a cég novemberi forgalma 550-600 millió dollárra tehető, ilyen komoly forgalmat pedig még fennállása óta egyszer sem regisztrálhatott a Leadtek.

Szakértők szerint egyértelműen párhuzamot lehet vonni a grafikuskártyák piacának fellendülése, valamint az Intel Pentium 4-es processzorainak egyre komolyabb térnyerése között, ugyanis az idei év negyedik, azaz utolsó negyedévében rendkívül sokan vásárolnak Pentium 4-es chippel szerelt konfigurációkat, melyekbe természetesen egy új monitorkártya is dukál. Jelenleg már ott tartunk, hogy a grafikuskártya piac vásárlóerejével maguk a grafikuschip gyártók sem tudják tartani a lépést, ami azt jelenti, hogy az Nvidia például nem tud annyi GeForce3 Ti500-as, GeForce3 Ti200-as, valamint normál GeForce3 chipet gyártani, mint amennyire a monitorkártya gyártóknak szüksége lenne, de nincs ez másképp a konkurens ATI esetében sem, ugyanis az ATI jelenleg Radeon 7500 és Radeon 8500 hiánnyal küszködik.

Az Asustek vezetői arra panaszkodnak, hogy az Nvidia már október vége óta nem tud megfelelő mennyiségű GeForce3 Ti500-as grafikuschipet szállítani a számukra, melynek következtében a cég a korábbi terveitől eltérően 20 ezer helyett csak 10 ezer darab high-end kategóriás grafikuskártyát tud legyártani havonta, ami már a cég bevételein is megérződik, persze ebben az esetben inkább csak arról van szó, hogy az Asustek vezetői egyszerűen telhetetlenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Laalee #8
  en se kapok sehol pci os tnt vivo-t szal telleg hianycikk van a hi-end nel :)
 • netrunner #5
  Én nem tudom ki az a BAROM aki képes 100e forintot kiadni egy tetves videókártyáért, ami fél év múlva amúgy is elavut lesz......
  Csak azt remélem előbb - utóbb elfogynak ezek a hülyék, és leviszik majd az árakat.

  Nem tudom ti hogy vagytok vele de én még az áruk 1/3-át is sokallnám egy ilyen videókártyáért, legyen az akármilyen jó.
 • JTBM #3
  Ha nincs elég árú a piacon, az árak felfelé mennek. Emlékeztek egyáltalán még, hogy mikor csökkentek a CPU árak utoljára? Legközelebb csak Februárban fognak...