Franczy

ATI Mobility Fire GL 7800 és Nvidia NV17M

Miután a közelmúltban mind az ATI Technologies, mind az Nvidia Corporation bejelentette már asztali számítógépekbe szánt legújabb grafikus megoldásait, a két cég számára nem maradt más hátra, mint bejelenteni a hordozható számítógépekbe szánt grafikus újdonságokat, melyek az ígéretek szerint egyáltalán nem lesznek drágák.


Az ATI képviselői a tegnapi nap folyamán jelentették be a notebook számítógépek piacára pozicionált ATI Mobility Fire GL 7800 névre hallgató újdonságot, mely egy 64 MB DDR SDRAM (128 bit) grafikus memóriával ellátott, 270 MHz-es működési frekvenciájú grafikuschip. A bejelentés kapcsán az ATI képviselői rendkívül nagy hangsúlyt fektettek az új mobil grafikus megoldás esetében is alkalmazott Hyper Z technológiára, mely elmondásaik szerint mintegy húsz százalékkal növeli az effektív memóriasávszélességet. Az ATI a Mobility Fire GL 7800-as grafikuschip fejlett energiagazdálkodási rendszerét Powerplay-nek nevezte el, mely rendszer az ígéretek szerint maximális teljesítményt nyújt, amikor arra szükség van, egyéb esetekben azonban visszafogja a grafikuschipet, mellyel jelentős mértékű energiamegtakarítás érhető el.

Az ATI-val egy időben a konkurens Nvidia is támadásba lendült, ugyanis a Santa Clara-i (Kalifornia) székhelyű cég képviselői bejelentették az NV17M fejlesztési kódnevet viselő vadonatúj mobil grafikuschipet, mely az Nvidia szerint teljes mértékben különbözik a cég tavalyi évben bejelentett első mobil grafikus megoldásától, az Nvidia GeForce2 Go-tól. Az Nvidia újdonsága 250 MHz-es órajellel és 8 GB/s-os memóriasávszélességgel rendelkezik, ami ebben a piaci szegmensben több mint elegendő ahhoz, hogy az újdonság nagy sikert arasson.

Az ATI Mobility Fire GL 7800-hoz hasonlóan az Nvidia legújabb üdvöskéje is fejlett energiagazdálkodással rendelkezik. Az Nvidia NV17M grafikuschip bejelentése kapcsán a cég képviselői egy Dell Inspiron típusú, 15 colos képátlójú kijelzővel rendelkező hordozható számítógép, valamint egy Nvidia tesztprogram segítségével demonstrálták az újdonság alacsony fogyasztását. Maximális frame rate (93 fps) mellett a fogyasztás 30 W volt, amikor pedig a frame rate-t 24 fps-re csökkentették, a fogyasztás 18 W-ra esett vissza.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laalee #6
    8% micsoda siker :) a neve adta el, nem a tudasa.
  • Inquisitor #3
    "Az Nvidia újdonsága 250 MHz-es órajellel és 8 GB/s-os memóriasávszélességgel rendelkezik, ami ebben a piaci szegmensben több mint elegendő ahhoz, ..."
    Szerintem meg nem. A GeForce GO1-2 is jobb volt az ATI megoldásánál, még is azt választották többen. (Lásd. az ATI piaci részesedésének durva növekedését az első félévben az nVidia rovására ...)
    Mert igen is számít sok más is, mondjuk nem árt ha keveset fogyaszt (nagyon keveset!), mert ebben bukott pl. a GF GO. (Meg melegedésben, pedig a Radeon Mobility is melegszik rendesen.)
  • Laalee #2
    amennyiben te a villamoson elöveszed a notet... bar ha van 600K d ne notet vegye inkabb valami autot...

    ezze azokat az embereket celozzak meg akik elöadasokra mennek és ott is kell a teljesítmeny, pl egy tervezőiroda előadoinak. amit lathatod ez nem egy jatek kartya, hanem egy profi opengl gyorsito mobil valtozata