Franczy

A Bush kormány harcba szállhatna a Microsoft ellen?

Ralph Nader, az Egyesült Államok egyik neves fogyasztóvédelmi tanácsadója a napokban hivatalosan arra kérte a Bush kormányt, hogy minden erejét vesse be a Microsoft szoftverpiaci monopolhelyzetének megtörésére. Nader szerint a szövetségi kormányzat a redmondi székhelyű szoftvercég ellen folytatott trösztellenes perek révén tulajdonképpen semmit sem ért el, ezért úgy véli, hogy éppen ideje lenne más eszközöket igénybe venni a Microsoft ellen. Nader úgy véli, hogy a legegyszerűbb az lenne, ha az Egyesült Államok egyszerűen a vásárlóereje révén szállna szembe a Microsofttal. Az egyetlen amerikai fogyasztó, mely képes lehet a Microsoft monopolhelyzetének megtörésére, nem más, mint maga az Egyesült Államok kormánya - nyilatkozta a fogyasztóvédelmi specialista.

Nader az üggyel kapcsolatban hivatalos levelet intézett a Bush kormány pénzügyi hivatalnokaihoz, mely levélben arra kérte a kormányt, hogy adjon számot arról, hogy évente pontosan hány dollárt költ Microsoft-fejlesztésű operációs rendszerekre, szövegszerkesztő programokra és egyéb szoftverekre, ezt követően pedig az ország vezetése gondolkozzon el azon, hogy ez ügyben esetleg milyen változtatásokat lenne érdemes végrehajtani. Nader felhívja a figyelmet arra, hogy míg a vadászrepülőgépek vásárlása esetében a kormány minden esetben versenyhelyzetet próbál teremteni, addig szoftver fronton teljesen más a helyzet, és elmondható, hogy a kormányzati szoftvermegrendelések nagy részét mindenfajta verseny nélkül stabilan a Microsoft kapja meg. Nader levelére a Bush kormányzat egyelőre még nem válaszolt, a Microsoft szóvivője azonban sietett leszögezni, hogy az Egyesült Államok vezetése minden bizonnyal nem véletlenül vásárol Microsoft szoftvereket, azok ugyanis mindenképpen "megérik a pénzüket".

Úgy gondoljuk, hogy amennyiben Nader úr egy picit jobban szemügyre venné a szoftveripart, könnyen rájönne, hogy jelen pillanatban egyetlen konkurens cég sem kínál fejlett technológiákat olyan kedvező áron, mint a Microsoft - reagált Nader levelére Ginny Terzano, a Microsoft szóvivője. Nader levelében egyébként olyan ötleteket is megfogalmazott, melyek szerint az amerikai kormányzat arra kötelezhetné a Microsoftot, hogy annak szoftverei minden létező platformon fussanak, valamint felveti azt a kérdést, hogy mi lenne, ha a Bush kormányzat megvásárolná a Microsoft szoftverekkel kapcsolatos összes jogot, ezt követően pedig bárki által ingyenesen elérhetővé tenné az összes Microsoft szoftvert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Supergamer_real #17
    "Akár háborút is indíthat, ha így folytatja"

    Emiatt elobb a mediat kellene visszafogni es utana az MS-t.A medianak az MShez hasonloan tul nagy a hatalma a nyugati orszagokban es hihetetlen felelotlenul hasznaljak ezt a "hatalmat".
  • Tompi #14
    Ez igaz! Kulfoldon a gyik felhasznalo megveszi a gepet kilora, oszt' jon vele az oprendszer! Erre meg csak ahhoz fog erteni, a jatekok is tobbnyire azon futnak... es a munkahelyen megzavarodik a Linuxtol, mint vasorru baba a magneses vihartol!
  • dewdew #13
    A szamitogepgyarto cegek a ludasok az MS monopolhelyzeteben.

    A vilagon a szamitogepek 90 %-at olyan cegek adjak el, mint a Dell, Compact, Gateway, stb es mind-mind elore telepitett oprendszerrel jon.

    Csak Magyarorszagon divat, hogy az ember bemegy a boltba, es vesz egy szamitogepet, amire maga telepiti fel a licenz nelkuli programokat.

    Kulfoldon nem is lehet ugy gepet venni, hogy ne adnanak hozza oprendszert. Termeszetesen mindig a Windows eppen aktualis verziojarol van szo.

    Ha a cegek mindig mellekelnenek egy Linux CD-t is, sokkal jobb lenne az arany.
  • FreeHome #11
    Az Egyesült Államok kormánya megy, és lebombázza a Microsoft Redmondi székhelyét, vagy Bin Laden berepülő pilótákat fog küldeni. Hehheee :)))
  • Pheel #9
    Te kis forradalmár :)
  • Laci73 #8
    Hello Rajongó!
    Talán olvasd végig amit írtam, és megtalálod a választ.
  • Pheel #6
    Az, hogy nem ott dolgoznak :)
  • Laci73 #2
    Ha nem is ez, de előbb-utóbb valamelyik per már precedens (példát állító) értékű és elmarasztaló lesz a MS számára. A fák nem nőnek az égig. Egy cég túlterpeszkedése komoly gazdasági bajokat szülhet: nem tudnak élni a konkurensek, oda a tisztességes gazdasági verseny, a vásárlók rászorulnak egyazon cég termékeire... Lépni kell.
  • Bekomman #1
    Ha ebből bármi lesz akkor én fejen állok a Kossuth téren.