Franczy

Tajvanon nyomozást indítottak a Microsoft ellen

A tajvani kormányzat a napokban nyomozást indított az ügyben, hogy a Microsoft az országban visszaél-e piacvezető pozíciójával, valamint, hogy a szoftvercég a törvényi szabályozásokat megsértette-e akkor, amikor a közelmúltban többször is jelentős mértékű áremelést hajtott végre. A kormány szóvivője az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a nyomozást végző szakemberek munkájukat az FTC (Fair Trade Commission) nevezetű bizottság védőszárnyai alatt kezdik meg a napokban, és jelen pillanatban minden jel arra mutat, hogy a nyomozás legalább hat hónapig, de inkább tovább fog tartani. A szakembereknek ezen időszak alatt tisztázniuk kell, hogy a szoftvercég megsértette-e az ország hatályos törvényeit, és ha igen, akkor milyen mértékben.

Az 1992-ben alapított FTC elsődleges feladatai közé tartozik a szabad piaci verseny garantálása, a különböző tajvani törvények és szabályzatok betartatása, valamint a monopolhelyzetbe került, illetve egyesülni kívánó mamutcégek ügyeivel kapcsolatos nyomozások lefolytatása. Az FTC képviselői a most nyilvánosságra hozott Microsofttal kapcsolatos nyomozás kapcsán elmondták, hogy a szervezet tajvani nagyvállalatoknak a Microsoftra tett sorozatos panaszait követően kezdett felfigyelni a cég tevékenységeire, és döntött végül úgy, hogy nyomozást indít. Lapértesülések szerint a Microsoft szoftvereket használó tajvani vállalatok azért fordultak az FTC-hez, mert sérelmesnek találták, hogy a Microsoft arra kényszeríti őket, hogy idén augusztustól kezdve egy új vállalati szoftvercsomagot kezdjenek használni. Különböző források szerint a Microsoft megfenyegette a tajvani vállalatokat, hogy amennyiben augusztusig nem kezdik meg az új szoftvercsomag használatát, arra kell számítaniuk, hogy a Microsoft minden technikai támogatást megtagad tőlük.

Az FTC munkatársai az üggyel kapcsolatban elmondták, hogy a napokban kezdődő nyomozás három fő területen fog folyni. A szakembereknek egyrészt meg kell állapítaniuk, hogy a Microsoft valóban arra kényszerítette-e vállalati partnereit, hogy térjenek át új szoftvercsomagokra, másrészt utána kell járniuk, hogy a szoftvercég visszaélt-e piacvezető pozíciójával, harmadrészt pedig véleményezniük kell, hogy a Microsoft a közelmúltban a szabad piaci versenyt garantáló törvényeknek megfelelően alakította-e ki piaci stratégiáját. Amennyiben bebizonyosodik, hogy az említett ügyekkel kapcsolatban a Microsoft törvényellenesen járt el, akkor a cég vezetői maximum hároméves börtönbüntetésre, illetve hárommillió dolláros pénzbüntetésre számíthatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hugi_0 #3
    opsza Caps rulZ
  • hugi_0 #2
    TUTI HOGY JOL JON A TAJVANBIAKNAK A SOMMA AMIT MAJD KAP HA BUNOS HA NEM
    EGYBEKENT MEG UGYANANNYIT FOG VALAMI SZERVEZETNEK AJANDEKOZNI KIENGESZTELES KEPPEN :-) EN IS SZT TENNEM AZERT VALAKI SZERESSEN IS :-)