JohnnyCage

Éles bírálatot kaptak a lemezkiadók

Egy amerikai képviselő a napokban élesen bírálta a lemezkiadókat a közelmúltban bevezetett, és azóta egyre szélesebb körben alkalmazott audió-CD másolásvédelmi technológiák miatt.

A képviselő, aki a kezdetektől fogva nyíltan ellenezte a zenei CD-k másolásvédelmét szolgáló technológiák bevezetését úgy véli, az ilyen megoldások sértik a fogyasztók jogait. Rick Boucher virginiai képviselő egy szerdai nyilatkozatában hangsúlyozta, az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA - Record Industry Association of America) a másolásvédelmi technológiák bevezetésekor nem vette figyelembe, hogy az ilyen megoldások korlátozzák a felhasználót a CD-k lejátszásában. Amellett, hogy a másolásvédelemmel ellátott zenei CD-k döntő többsége számítógépes meghajtókban nem játszható le, a technológia abban is meggátolja a vásárlókat, hogy saját célra -törvényesen- egy biztonsági másolatot készítsenek a lemezről.

Mint ismeretes, a lemezkiadók a közelmúltban kezdték alkalmazni a különféle másolásvédelmi technológiákat, mely lépés célja az volt, hogy megakadályozzák a lemezek illegális másolását, illetve a zeneszámok interneten való terjesztését, amely az utóbbi években komoly károkat okozott az iparnak.

Sokak, köztük Boucher képviselő szerint azonban a kiadók túl messzire mentek. Boucher képviselő januárban elmondta, hogy a Kongresszus előbb-utóbb minden bizonnyal közbe fog avatkozni, és egy levélben tudatta Hirary Rosen RIAA elnökkel véleményét, miszerint a másolásvédelmi technológiák sértik a fogyasztók jogait.

A RIAA február végén egy nyílt levélben azt válaszolta Bouchernek, hogy a lemezkiadóknak joguk van megvédeni saját bevételeiket, illetve az előadók jövedelmét és pályafutását.

Boucher elmondása szerint azonban a RIAA álláspontja nem változtat azon a tényen, hogy a technológiának a tisztességes fogyasztók látják kárát. A képviselő emellett úgy véli, a másolásvédelmi technológiák csak ideiglenes védelmet nyújtanak az illegális másolás ellen, és a hackerek hamar fel fogják törni azokat. "A CD másolásvédelmi technológiák nem jelentenek megoldást az illegális, internetes zeneterjesztés ellen, a tisztességes vásárlók viszont komoly kárát látják."

Mindezek mellett a kiadók a közelmúltban valótlanul tüntették fel a másolásvédett lemezeken, hogy azok egyaránt lejátszhatók az asztali CD lejátszókban, DVD lejátszókban, számítógépes- és játékkonzol meghajtókban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Att #14
    Nem bírálat kéne nekik, hanem fel kéne a vezetőiket akasztani....
  • CybearBoy #13
    Azzal szerintem sehogy...
  • mikike #12
    csak sima line-in bmenetem van
    akkor hogy csinálom meg?
  • Supergamer #11
    Pontosan ugy van, ahogy dewdew mondja, de megoldhato az anyag atvetele gyorsabban is, egy uj hangkartyaval, illetve lehet kapni kulon Creative Sound hangkartyakhoz es diamonokhoz is kulon kb 5-6e FT kulon PCI busos kiegeszitot.Digi in/out.

    Vagypedig ruhazz be egy uj (2002ben gyartott) PHILIPS CDROM/CDRWre.
    ennyi
  • dewdew #10
    Hifi digi kimenet - hangkartya digi bemenet. Minosegromlas nelkuli adatatvitel.
    Egyetlen hatranya, hogy real time, tehat csak 1x-esen viheto at a cucc (velemenyem szerint, meg sohasem csinaltam)
  • mikike #9
    hogy van ez a digitális kimenetes cucc?
    nem mintha lenne ilyan a hangkártyámon vagy a hi-fimen
  • Diver #8
    Nagy ám a RIAAdalom! Nem jönnek a nagy pénzek.
  • Supergamer #7
    Rengeteg modszer van a vedett cd-k (cactus data shield, stb) lemasolasara.De ami a legviccesebb, hogy van ra 2 "legalis" is.

    Az egyik, hogy 2002-ben gyartott Philips CD irot veszel, mivel a Philips megunta amit a kidaok csinaltak, ugyanis LE KELLETT VOLNA VENNI A CD LOGO-t a CDROL, mivel nem csak szamitogepeken hanem egy ket asztali lejatszon sem jatszhato le egy ket lemez.Tehat lehetove tette a CDSes cdk lejatszasat/masolasat!!

    A masik, a digitalis kimenet/bemenet - cd - pc.

    Tehat az egesz semmire sem volt jo.De a penzuket jol beleoltek, kovetkezteteskeppem a cd-k meg dragabbak lesznek... tehat meg kevesebben veszik majd oket (Mo-n).
  • AtisH #6
    "A RIAA február végén egy nyílt levélben azt válaszolta Bouchernek, hogy a lemezkiadóknak joguk van megvédeni saját bevételeiket, illetve az előadók jövedelmét és pályafutását."

    Gratulálok! A zenészek biztosan örülnek, ha nem lehet lejátszani a lemezüket és helyette más lemezt vesznek a rajongók vagy cd-másolós-guru haverjukkal lemásoltatják.:-)))
  • galocza #5
    jaja. a "felszálláscsakazelsőajtón" rendszernél is a bérletesek szívnak többet - legalább is átlagban...