Franczy

Mira: a Philips és a Viewsonic az XScale-t választotta

Az Intel képviselői pénteken büszkén jelentették be, hogy a Philips Electronics, a Viewsonic és két nagyobb ázsiai gyártó a közeljövőben napvilágot látó Mira eszközeiben az Intel közelmúltban debütált XScale processzorait fogja alkalmazni. A Mira eszközök lényegében olyan vezeték nélküli lapos kijelzők lesznek, melyek többek közt egy processzort, és minden, a működésükhöz szükséges szoftvert magukban hordoznak, felhasználási körük pedig elég széles, ugyanis egy PC segítségével az interneten való szörfözéstől kezdve akár a televíziós készülékek távirányításáig sok mindenre lehet majd használni ezeket az újfajta eszközöket.

A Mira projektről először az idei Las Vegas-i CES (Consumer Electronics Show) szakkiállítás keretein belül lehetett hallani, ahol is kiderült, hogy a Mira eszközök mérerüket tekintve leginkább a Tablet PC-khez, vagyis a Tábla PC-khez lesznek hasonlatosak, melyek egyébként a Mirákhoz hasonlóan még az idei évben megjelennek majd a piacon. A két eszköz között azonban van egy lényeges különbség, mégpedig az, hogy míg a Mira önmagában nem képes egy PC helyettesítésére, addig a Tablet PC lényegében egy olyan hordozható lapos kijelző, mely képes teljesen úgy funkcionálni, mint egy hagyományos asztali számítógép.

Elmondható, hogy mind a Mira, mind a Tablet PC azon gondosan felépített projekt szerves része, melynek keretein belül a világ legnagyobb szoftvercége, a Microsoft, valamint a hardvergyártó cégek alapvetően meg szeretnék változtatni az emberekben a személyi számítógépekről az eddigiekben kialakult képet, és a már jól bevált PC-s technológiákat meg szeretnék honosítani a hordozható és egyéb más kategóriákba sorolandó eszközök piacán. A projekt támogatói szerint a Mira és Tablet PC eszközök, valamint a velük szoros kapcsolatban álló, Freestyle névre keresztelt szoftverinterfész nagyon komoly szerepet játszik majd abban, hogy a felhasználók a jövőben az eddig megszokottól eltérő körülmények között készíthessék el például dokumentumaikat, vagy hallgathassák meg kedvenc zenei felvételeiket.

Szakértők szerint becsülendő a Microsoft és a hardvergyártók lelkesedése, egyelőre azonban szinte képtelenség megmondani, hogy a Mira, vagy a Tablet PC eszközök milyen fogadtatásra találnak majd a felhasználók körében. Az mindenesetre tény, hogy ezen eszközök nagy része már idén napvilágot fog látni, és várhatóan sokat hallunk majd róluk a jövő héten megrendezendő WinHEC, valamint a nyári New York-i Technology Exchange Week összejövetelek kapcsán is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!