JohnnyCage

Intel, SiS: Nincs semmiféle licenszelési viszály

Mind a chipóriás Intel, mind a tajvani SiS cáfolta azt a napokban felrebbent hírt, miszerint a két társaság között komoly ellentét alakult ki az új, 533 MHz-es Pentium 4 rendszerbusz licenszelésének ügyében.

A két társaság közölte, hogy a tárgyalások egyelőre még folynak az 533 MHz-es Pentium 4 rendszerbusz (FSB) SiS általi licenszeléséről, pereskedésről azonban szó sincs.

Mint ismeretes, a tajvani chipsetgyártó Silicon Integrated Systems-nek (SiS) az 533 MHz-es rendszerbuszt alkalmazó Pentium 4 processzorokat (is) támogató alaplapi chipkészletek gyártásához lenne szüksége a licenszre az Inteltől, a két társaság ezidáig azonban nem tudott megegyezésre jutni az ügyben.

Egyes, nem hivatalos hírek szerint az Intel a társaság jelenlegi részesedésénél nagyobb részre kíván szert tenni az 533 MHz-es P4 FSB-t támogató alaplapi chipkészletek piacán. Az óriáscég ezért a jelenleginél magasabb licenszdíjat szabna meg a rivális chipsetgyártók számára. A SiS, amely rendelkezik licensszel a jelenlegi, 400 MHz-es FSB-re épülő Pentium 4 platformhoz, könnyen pereskedésbe keveredhet a chipóriással, amennyiben nem szerzi meg az 533 MHz-es P4 FSB chipsetlicenszét.

Az Intel tajvani részlege szerint a társaság egyelőre nem tervez pert indítani a SiS ellen, de a chipóriás további információt nem kívánt adni az ügyben. A SiS emellett megjegyezte, hogy a társaság jó úton halad a megállapodás felé, és a jövőben is szorosan együtt kíván működni az Intellel.

A helyzetet némileg bonyolítja, hogy a SiS új SiS645DX chipkészlete, amely a SiS645 javított változata, már probléma nélkül működik 533 MHz-es rendszerbusz órajel mellett is. Az Intel nem kívánta kommentálni az információt, a SiS pedig közölte, hogy a SiS645DX hivatalosan a 400 MHz-es rendszerbuszt támogatja, így a társaság nem szegi meg a licenszmegállapodást, amennyiben a felhasználó túlhajtja azt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!