JohnnyCage

Miért nem gyárt az nVidia P4 chipkészleteket?

A PC grafikus processzorok piacán toronymagasan vezető nVidia Corp. tavaly belépett az alaplapi chipkészletek piacára. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy a társaság miért "csak" az AMD processzorokhoz gyárt chipkészleteket.

Az Intel Pentium 4-alapú alaplapi chipkészletek piaca jóval nagyobb az AMD-alapú Socket-A chipkészletekénél, ezért már alapjában véve is meglepő, hogy az nVidia az előbbi piacra nem kíván belépni. A társaság 128 bites, kétcsatornás TwinBank memóriavezérlője, amely az AMD Athlon-alapú rendszerekben a 266 MHz-es rendszerbusz viszonylag kis sávszélessége miatt csak mérsékelt teljesítménynövekedést eredményez, a 400, illetve 533 MHz-es rendszerbusszal rendelkező Pentium 4 mellett ráadásul sokkal többre lenne képes.

A kérdésre a napokban Jen-Hsun Huang, az nVidia vezérigazgatója adta meg az egyébként meglehetősen banális választ: Az Intel túl magas licenszdíjat követel a Pentium 4-alapú chipkészletek gyártási jogáért.

Az nVidia vezető szerint a társaságnak 5 dolláros jogdíjat kellene fizetnie minden 20 dolláros Pentium 4 chipkészlete után. Huang azt nem közölte, hogy 20 dolláros chipkészletnek egy 20 dolláros áron kínált, vagy 20 dolláros költséggel előállított megoldás számít, mindenesetre az 5 dollár valóban soknak tűnik.

A tajvani Silicon Integrated Systems (SiS) például körülbelül 12 dolláros költséggel állít elő egy darab Pentium 4-alapú SiS645 chipkészletet. Ehhez hozzáadva az 5 dolláros licenszdíjat, 17 dollárba kerül a cégnek egyetlen chipkészlet. Korábbi hírek szerint a SiS kiemelt partnereinek 20 dollár alatti áron szállítja a SiS645 chipkészleteket, tehát a társaságnak ilyen feltételek mellett gyakorlatilag nem is marad haszna. Nyilvánvalóan az sem véletlen, hogy a VIA Technologies nem hajlandó licenszdíjat fizetni az Intelnek a társaság Pentium 4 chipsetjei után.

A chipóriás Intel a magas licenszdíjakkal minden valószínűség szerint azt szeretné megakadályozni, hogy a rivális chipsetgyártók megoldásai a cég saját chipkészleteinél jóval olcsóbban kerüljenek forgalomba. Az Intel i845 B-Step (Brookdale-D) chipset darabára jelenleg 30 dollár, tehát így is 10 dollárral drágább a tajvani gyártók megoldásainál.

Az Intel egyik képviselője nemrég egyébként kijelentette, hogy az nVidia a közeljövőben biztosan nem kap Pentium 4 chipsetlicenszt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Yfel #9
  En meg felnyitnam a szemeteket, hogy itt valoszinuleg az NVidia fogja a rovidebbet huzni
 • Pöty #6
  Kívánom az intelnek hogy essen nagyon-nagyon pofára a mocskos politikájával! Remélem a szerverpiacra nem tud betörni az asztali számítógépek részesedéséből pedig biztosan veszíteni fog, remélem sokat!
 • Laci73 #5
  Az Intelnek változtatnia kell nagyon sok dolgon. Már nem a nyolcvanas és kilencvenes években vagyunk, de az Intel még mindig ebben az egykori sikerkorszakban hiszi magát. A nagy cégek halála a mammut effektus: túl lassúvá, magabiztossá és nehezen változóvá válnak. Tetszik vagy nem: az Intel több pofont kap mostanság mint amennyit kioszt.
 • Tomcat.no1 #4
  A köcsög Intel! Na nem baj, majd az AMD legalább elhúz mellette most, hogy az nVIDIA is mgarantáltan csak mellette van és nem osztozik az intellel
 • NasaTm #3
  Jah Etaj minden mennyisegben :)))