Franczy

Jön a Novell NetWare 6.0


NetWare 5.1
A Novell cég annak érdekében, hogy megerősítse piaci pozícióját, a jövő hét folyamán bemutatja következő generációs hálózati platformját, a Novell NetWare 6.0-t, melynek olyan tényezőkkel kell majd szembe néznie, mint amilyen például a Windows 2000 operációs rendszer, vagy az Active Directory szolgáltatás. A cég ezenkívűl a jelenleg Falcon kódnevet viselő eDirectory update, valamint a GroupWise 6.0 bemutatását is tervbe vette. A Novell a jövő héten megrendezésre kerülő BrainShare 2001 konferencián várhatóan több részletet is nyilvánosságra hoz majd a Novel NetWare 6.0 webes végfelhasználói és egyéb portál szolgáltatásaiból, valamint bemutatja majd a Falcon különböző, web-menedzsmenttel kapcsolatos szolgáltatásait is.

A Novell NetWare 6.0 nyílt bétatesztelése a cég jelenlegi tervei szerint valamikor tavasz végén, májusban kezdődik majd meg, míg a végleges változat nem sokkal ezután, várhatóan az év közepe után lát majd napvilágot. Az új Novell NetWare részét képezi majd egy teljesen új, különböző portál szolgáltatásokkal foglalkozó API, valamint újdonság lesz az is, hogy ezentúl már az "egyszerű" felhasználók VPN nélkül is hozzáférhetnek majd egy browseren keresztül a NetWare különböző fájl és nyomtató szolgáltatásaihoz. A jelenlegi NetWare 5.1-es verzióban a webes hozzáférés elsősorban az adminisztrátorok kiváltsága.

A Novell NetWare 6.0-s verziójának új szolgáltatásai közé tartozik majd például a 32 processzoros szimmetrikus párhuzamos feldolgozás, a fürtözés (clustering), és a jelenleg iFolder kódnevet viselő adattárolási szolgáltatás, mely arra hivatott, hogy a felhasználók személyi számítógépei és a NetWare szerverek között automatikusan szinkronizálja az adatállományokat. Az említett NetWare-es újdonságokról egyébként Craig Miller, a Novell Net Management Group általános menedzsere és egyben alelnöke számolt be a sajtónak.

A Novell ehónapban tervezi a NetWare 6.0 előfizetéses alapú licenszrendszerének a leleplezését is, amelytől a cég vezetői újabb bevételi forrásokat remélnek. Az IDC piackutató cég szerint a Microsoft Windows 2000 operációs rendszer 13 hónappal ezelőtti megjelenése óta a Novell cég szerverpiaci részesedése 19 százalékról 17 százalékra esett vissza, de a jelek szerint a Novell megmaradt partnerei a jövőben is kitartanak majd a különböző Novelles termékek mellett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!