Franczy

MS: peren kívüli egyezséget akarunk

Bill Gates a közelmúltban a Microsoft antitröszt pereivel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy ő minden megoldásra nyitott, és örülne, ha esetleg egy peren kívüli egyezséggel le lehetne tudni ezt az egész ügyet, azonban ha a kormányzat és a Microsoft mégsem tud hamarosan megegyezni egymás közt, akkor augusztus folyamán egy új tagokból álló kerületi bíróság lesz hivatott újratárgyalni a szoftveróriás tröszt ellenes pereit.

Gatesnek tehát mindenképpen sokkal jobban tetszene, ha cégét nem kellene újra befeketíteni az újabb bírósági tárgyalások alatt, így nem is meglepő, hogy a legutóbbi bírósági döntést követően már június 28-án azt nyilatkozta, hogy a cég szakemberei folyamatosan azon dolgoznak, hogy az ügyet meg lehessen oldani pereskedés nélkül. Köztudott, hogy az amerikai kormányzat és a Microsoft közötti tárgyalások korábban már számtalanszor zátonyra futottak, de az idők változnak, és sokan most úgy tartják, hogy a fellebbviteli bíróság döntését követően van esély a peren kívüli egyezség létrejöttére.

"Úgy gondolom, hogy mivel a Microsoft feldarabolását előíró bírói ítéletet hatályon kívül helyezte a fellebbviteli bíróság, újra fennáll a lehetősége annak, hogy a két fél peren kívül is megtud majd egyezni egymás között" - nyilatkozta Richard A. Epstein, A Chicagoi Jogi Egyetem dékánja.

Kérdés, hogy a Microsoft egy esetleges egyeztető tárgyaláson mit fog majd felajánlani a kormányzatnak azért cserébe, hogy elejtsék a cég ellen felhozott trösztellenes vádakat. A szakértők abban teljes mértékben egyetértenek, hogy a szoftveróriás az újgenerációs operációs rendszeréből, az október 25-én debütáló Windows XP-ből valószínűleg nem kíván kivenni egyetlen funkciót vagy szolgáltatást sem, pedig ezzel minden bizonnyal meg tudná győzni bizonyos mértékben a kormányzati erőket arról, hogy a Microsoft nem kívánja megerősíteni szoftverpiaci monopolhelyzetét. A Windows XP-ben számos olyan szolgáltatás lesz elérhető alaphelyzetben, melyek korábban csak különálló szoftverek formájában voltak elérhetőek.


Amennyiben nem jön létre az egyezség, a kerületi bíróságnak sokak szerint rendkívül nehéz dolga lesz, hiszen meg kell húznia azt a nagyon vékony határvonalat, ami a szoftverek folyamatos fejlesztése és a monopolhelyzetbe kerülés között húzódik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!