JohnnyCage

HP-Compaq fúzió: Nagy IGEN a befektetőktől

A Hewlett-Packard jelentős sikereket ért el a Compaq Computerrel való tervezett fúzió ügyében, amikor az elmúlt napokban egy jelentős befektetői csoport a 22 milliárd dolláros üzlet támogatása mellett döntött.

Alig két héttel az egyesítés sorsát eldöntő szavazás előtt a befektetők egyik fő tanácsadója arra kérte a részvényeseket, támogassák a két óriáscég tervezett egyesítését. Az Institutional Shareholder Services (ISS) tanácsadó cég menedzsment csoportja a közelmúltban alaposan megvizsgálta a fúzió tervét, és arra a következtetésre jutott, hogy a világ legnagyobb cégegyesítése összeségében előnyös lenne a befektetők számára.

Bár az üzlet megvalósulása továbbra sem biztos, azt a fúzió ellenzőinek többsége elismerte, hogy az ISS döntésével a egyesítés támogatói többségbe kerültek. Az ISS egyébként a HP részvényesek mintegy 10 százalékának a tanácsadója. A HP elnök-vezérigazgató Carly Fiorina, illetve az Hewlett és Packard alapító családok küzdelme tehát minden jel szerint méginkább kiéleződik.


Carly Fiorina és Michael Capellas

Carly Fiorina, illetve a HP-Compaq fúzió támogatói elmondásuk szerint alaposan megvizsgáltak minden eshetőséget, és arra a következtetésre jutottak, hogy az egyesítés egy olyan óriást hozhatna létre, amely akár az International Business Machines Corporation-nek (IBM) is igen komoly ellenfele lehetne.

Walter Hewlett, a Hewlett, illetve Packard család, valamint a fúzió többi ellenzője ugyanakkor úgy vélik, a jelenleg mélyponton lévő PC üzletágtól túlságosan függő Compaq Computer felvásárlása problémákat okozhat a Hewlett-Packard -nak is. Elmondásuk szerint a HP-nek a kiemelkedően nyereséges nyomtató üzletágra kellene összpontosítania.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!