Franczy

DDR roadmap a VIA-tól és a Microntól

Tajvan egyik legnagyobb chipsetgyártó cége, a VIA Technology a napokban nyilvánosságra hozta a DDR (Double Data Rate) SDRAM memóriákkal kapcsolatos ütemtervét.

Ebből az úgynevezett roadmapből többek közt kiderül, hogy a VIA Technologies szakértői úgy vélekednek, hogy a mostanság éppen szárnyait bontogató DDR333-as szabvánnyal kompatibilis, PC2700-as DDR DIMM memóriamodulok egészen 2004 végéig a felhasználók körében népszerű tömegcikkek lesznek. A várhatóan az idei év második felében debütáló DDR400-as (PC3200) SDRAM memóriamodulok a VIA Technologies szerint viszonylag rövid idő alatt nagy népszerűségre tesznek majd szert, és ha minden jól megy, akkor ezen memóriamodulok körülbelül a 2005-ös esztendő végéig számítanak majd favoritnak. A legfrissebb előrejelzések szerint a 2004-es esztendő elején esedékes a vadonatúj DDR II termékcsaládba tartozó DDR400-as SDRAM memóriák debütálása, mely memóriák életciklusa nagyjából két évre tehető, és várhatóan 2005 elején jelennek meg a piacon az immár ugyancsak DDR II-es, DDR667 típusjelzésű SDRAM memóriák. Érdekesség, hogy a VIA roadmapjén feltüntetett DDR667-es memóriák sávszélességénél 6,4 GB/s van megjelölve, noha ezen memóriasávszélesség elérésére csak a valamikor a távoli jövőben megjelenő DDR800-as memóriák lennének hivatottak.

Ugyancsak a napokban került nyilvánosságra a dél-koreai Samsung után a világ második legnagyobb memóriagyártó cégeként nyilvántartott Micron Company memóriákkal kapcsolatos ütemterve. Korántsem véletlen, hogy a cég ezen roadmapjén nem szerepelnek Rambus DRAM memóriák, ugyanis a Micron Company nem titkolja, hogy a jövőben fel kíván hagyni az ilyen típusú memóriamodulok gyártásával. A Micron előrejelzései szerint a közeljövőben a DDR200-as, DDR266-os, illetve DDR333-as SDRAM memóriák lesznek a legkelendőbb memóriamodulok, melyek 2004 elejéig mindenképpen tömegcikkeknek fognak számítani. Érdekesség, hogy a Micron szerint a DDR333-as memóriák piaci részesedése csak valamikor 2006 elején éri el a DDR200-as, és DDR266-os memóriák összevont piaci részesedését. A DDR400-as SDRAM-ok debütálását követően valamikor a 2005-ös esztendő elején várható a DDR II szabvánnyal kompatibilis DDR533-as memóriák debütálása, mely memóriák várhatóan 2006 végefelé terjednek majd el széles körben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!