Franczy

DDR400: a Micron a Samsung nyomában halad

A Samsunghoz hasonlóan a napokban a Micron Technology is megkezdte a 2 x 200 MHz-es frekvencián működő DDR400-as SDRAM memóriák gyártását, és a cég ezen memóriák első példányait már le is szállította Tajvan egyik legdinamikusabban fejlődő chipsetgyártó cégéhez, a Silicon Integrated Systemshez (SiS), mely cég mérnökei azonnal neki is fogtak a DDR400-as memóriamodulokkal szerelt, SiS 648 chipsetes Pentium 4-es konfigurációk teszteléséhez.

A Micron Technology képviselői elmondták, hogy a vadonatúj DDR400-as SDRAM memóriák körülbelül 20 százalékkal nagyobb teljesítményre képesek, mint az eddigi csúcs DDR memóriák, melyek DDR333-as jelzést viselnek magukon. Összehasonlításképp, míg a mostanság éppen csak szárnyait bontogató DDR333-as technológia memória sávszélessége 2,7 GB/s, addig a vadonatúj DDR400-as memóriamodulok által akár 3,2 GB/s-os sávszélesség is elérhető. Manapság egyébként a 266 MHz-es frekvencián ketyegő DDR266-os SDRAM memóriák számítanak a legnépszerűbb DDR memóriáknak, azonban szakértők szerint minden jel arra mutat, hogy ezen 2,1 GB/s-os adatátviteli sebességet biztosító memóriák úgymond királysága hamarosan véget ér, ugyanis a DDR333-as és a DDR400-as szabványú memóriák már itt kopogtatnak az ajtóinkon.

A Micron Technology egyébként azt állítja, hogy a minden eddiginél magasabb működési frekvenciájú és nagyobb memória sávszélességű DDR400-as SDRAM memóriák kiválóan passzolnak majd az idei év folyamán napvilágot látó új processzorokhoz, illetve nagyteljesítményű grafikuskártyákhoz, ugyanis elmondható, hogy az ilyen alkatrészekkel szerelt konfigurációkat a lassú rendszermemória biztosan nem fogja visszafogni. Szakértők szerint a DDR400-as memóriáknak azokkal a közelmúltban bejelentett Rambus memóriákkal kell majd versenyezniük a piacon, melyek 1066 MHz-es frekvenciával és 4,2 GB/s-os memória sávszélességgel rendelkeznek. A Rambus ezen új memóriái valamikor idén nyáron kerülnek majd forgalomba, azonban a Rambus cégnek minden bizonnyal komoly érvágást jelent, hogy az Intel a jövőben le kívánja építeni saját chipsetei Rambus támogatását.

A DDR333-as SDRAM memóriamodulok tesztelését egyébként nemrégiben fejezték be az alaplapgyártó cégek, és az ilyen memóriák mostanság kezdenek csak feltűnni a számítástechnikai kereskedések polcain. A DDR333-as szabványt többek közt a SiS, a VIA Technologies és az Nvidia is támogatja, az Intel azonban egyelőre még kivár a DDR333 támogatással rendelkező chipsetei piacra dobásával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!