Franczy

Samsung: előre a DDR400-as úton

Ahogy az várható volt, Dél-Korea egyik legnagyobb félvezetőgyártó cége, a Samsung a napokban megkezdte azon 200 MHz-es működési frekvenciájú DDR400-as (2 x 200 MHz) DDR (Double Data Rate) SDRAM memóriák partnercégekhez történő leszállítását, mely memóriákhoz a szakma nagyon komoly reményeket fűz. A jelenleg éppen csak szárnyait bontogató DDR333-as technológia sokak szerint korántsem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ugyanis az ilyen szabványnak megfelelő memóriamodulok alkalmazása minimális teljesítménytöbbletet hozott a korábbi DDR266-os rendszerekhez képest, ezért a szakma most abban reménykedik, hogy a DDR400-as technológia elődjével ellentétben tényleges előrelépést jelent majd. Abban viszont már most biztosak lehetünk, hogy a DDR400-as technológia nem fog egyik napról a másikra széles körben elterjedni, a türelem azonban - mint tudjuk - rózsát terem.

A dél-koreai félvezetőgyártó képviselői tegnap bejelentették, hogy az elmúlt hét folyamán többek között a VIA Technologies, az Nvidia, valamint a Silicon Integrated Systems kapott az első DDR400-as SDRAM szállítmányból, mely szállítmányban egyébként olyan memóriachipek kaptak helyet, melyek egyelőre még csak a próbagyártás termékei, és amelyek kapacitása 128, illetve 256 Mbit. A Samsung egyébként azt állítja ezen újgenerációs DDR memóriáiról, hogy azok háromszor gyorsabbak a jó öreg PC133-as SDR (Single Data Rate) SDRAM memóriáknál, és mintegy ötven százalékkal nagyobb teljesítményre képesek a nem is olyan régen még csúcsnak számító DDR266-os SDRAM memóriáknál, itt azonban zárójelben mindenképpen meg kell jegyeznem, hogy más az elmélet és más a gyakorlat. A Samsung képviselői a mostani bejelentés kapcsán elmondták, hogy amennyiben minden jól megy, akkor valamikor az idei év második negyedévében sor kerülhet majd ez első olyan nyilvános tesztekre, melyekből bárki megbizonyosodhat majd arról, hogy a DDR400-as memóriák a hozzájuk passzoló alaplapi chipkészletekkel milyen kiváló teljesítményre képesek.

Szakértők szerint a DDR400-as SDRAM memóriák sikerét leginkább a második generációs DDR memóriák, a DDR-II szabványnak megfelelő modulok közeljövőbeli debütálása veszélyeztetheti, ugyanis mostanság egyre több gyártó van azon az állásponton, mely szerint teljesen felesleges és kockázatos beleugrani a DDR333-as, illetve DDR400-as buliba, amikor lényegében már küszöbön áll a DDR-II technológia debütálása. Ezzel szemben a Samsung úgy vélekedik, hogy egyelőre még kár lenne eltemetni a DDR-I memóriákat, ugyanis a DDR-II-es rendszerek elterjedése még jóval odébb van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)