Franczy

Gondok a DDR333 technológia körül

Manapság egyre több szakértő van azon a véleményen, hogy a DDR333-as szabvánnyal kompatibilis memóriamodulok és alaplapok korántsem terjednek majd el olyan gyorsan, mint azt nem is olyan rég még a legtöbb gyártó remélte. Ennek több oka is van, ugyanis egyrészt a memóriachipek gyártásával foglalkozó cégek különböző gyártási nehézségekre hivatkozva nem tudnak megfelelő mennyiségű DDR333-as memóriachipet gyártani, másrészt pedig az alaplapgyártó cégeknek is egyre több gondjuk adódik a DDR333-as memóriamodulokat fogadni képes alaplapok gyártásával.

"Úgy vélem, hogy túlzottan optimista, aki ma azt állítja, hogy a DDR266-osról a DDR333-as technológiákra történő átállás gyorsan végbe fog menni. Mondom ezt többek közt azért, mert a különböző gyártócégeknek rá kellett jönniük arra, hogy a DDR333-as eszközök esetében nem csak arról van szó, hogy egyszerűen felemelik a működési frekvenciát, és ezzel minden kész is van. Hogy egy konkrét példát vegyünk, az alaplapgyártóknak például teljesen át kell tervezniük az alaplapjaik kialakításait, új algoritmusokra van szükségük, ezenkívül pedig még számos memóriaidőzítési problémát is ki kell küszöbölniük" - nyilatkozta a témával kapcsolatban Peter Glaskowsky, a San Jose-i székhelyű MicroDesign Resources szakértője.

Glaskowsky vélekedését támasztja alá, hogy a memóriachipek és memóriamodulok gyártásával foglalkozó cégek az elmúlt napokban-hetekben egyre több olyan alaplapszintű problémáról tettek jelentést, melyek meggátolják a DDR333-as memóriák alkalmazását. Az egyik memóriagyártó cég a legújabb alaplapok tesztelése közben felfedezte, hogy a legtöbb alaplap tökéletesen működik, ha két darab PC2700-as DDR SDRAM memóriamodult helyeznek beléjük, azonban amennyiben a két modul mellé egy harmadik is bekerül, akkor a rendszer már csak 266 MHz-es frekvencián képes a memóriák megbízható működtetésére. A JEDEC ipari szabványügyi hivatal szerint ez azért fordulhat elő, mert az adott alaplapokat nem készítették fel megfelelően a PC2700-as memóriákkal történő együttműködésre, mely problémát minden gyártónak mielőbb orvosolnia kellene.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csatti #4
    A rambustol ne ugrast, hanem ujjabb pereket varj :) Bar nem hiszem, hogy megegyszer szoba all veluk valaki kozos fejlesztes cimen.
    Ami meg a DDR ram magasabb frekvencian valo mukodesevel kapcsolatos problemakat illeti, nem hiszem, hogy van koztunk szakember