JohnnyCage

Computex Taipei 2001



Az elmúlt hetekben a számítástechnikai ipar figyelme ideiglenesen Tajvanra, egész pontosan fővárosára, Tajpejre összpontosult. Hogy miért? Nemrégiben ugyanis itt került megrendezésre a Computex kiállítás, amely idén sem szűkölködött az újdonságokban és meglepetésekben.

A Computex Taipei 2001 kiállítás csarnokjai ezúttal is tele voltak, amint az már megszokható volt a korábbi rendezvényeken. Bár a PC-ipar az amerikai gazdaság általános visszaesése és a piac telítettsége következtében néhány hónapja mélyponton van, az idei Computex kiállítás majdnem rekordokat döntögető látogatottsága utalást ad arra, hogy a számítástechnika napja koránt sem áldozott le, az emberek továbbra is változatlan érdeklődést mutatnak a technológia iránt.


A Computex, mint egy békés kis sziget emelkedett ki a PC-piac mostanság igencsak háborgó vizéből, de a kiállítást néhány helyen mégis elérte a nagyobb ipari konkurenciaharcok, ellentétek jele. Az idei Computex kulcsszavai a Pentium 4 Northwood, a Tualatin, az Athlon 4, az Athlon MP, a DDR-SDRAM, a Rambus DRAM, a Brookdale, az nForce, a 760MP, a P4X266, a GeForce 3, a Kyro II, az LCD, a notebook és a PDA voltak, ezeket lehetett egyfolytában hallani a kiállításon.

A világ legnagyobb chipgyártójának számító Intel Corp. számos újdonsággal érkezett a kiállításra, de mégsem lehetne azt mondani, hogy a társaság meglepetést okozott volna: A bejelentések és bemutatók döntő része előre várható volt, és szó se róla, várták is rengetegen a cég legújabb terveinek, fejlesztési eredményeinek és termékeinek bejelentését.


A mostanság kissé botladozó társaság idén is óriási összegeket fordít a kutatásokra és fejlesztésekre, és várhatóan a konkurens AMD-nél jóval hamarabb alkalmazásra kerülnek a cég olyan kulcsfontosságú technológiái, mint a 130 nm-es csíkszélességű gyártási eljárás, valamint a 300 mm-es szilíciumostya alapanyagokra épülő chipkészítés. Mindkét új technológia jótékony hatással van a processzorgyártás költségeire, amelyek csökkentése elengedhetetlen lesz az Intel számára, ha a társaság nem akar továbbra is hátrányban maradni a processzorok árát illetően.

A társaság eltökélt szándéka, hogy a 2 GHz-es Pentium 4 processzortól kezdve újból magasabb árpontokat határozzon meg processzorai számára, de a szakértők nem látják reálisnak ezen terveket. Az elemzők vélekedése szerint a PC-piac újbóli fellendülése után az olcsó, de nagyteljesítményú rendszerek örvendhetnek majd nagy népszerűségnek, a drága rendszerek esetleges teljesítménybeli előnyük ellenére is könnyen a raktárak mélyén maradhatnak. Az Intel bevezetésre kerülő új technológiái mindenesetre csökkenteni fogják a cég chipgyártási költségeit, így ha az árak továbbra is alacsonyan maradnak, az Intelnek akkor is elegendő nyeresége lesz a gyártáson. Az Intel nevéhez fűződik talán a legnagyobb érdeklődést kiváltó bejelentés a Computexen. A társaság Brookdale (i845) chipkészletére rengetegen voltak kíváncsiak. Az Intel vezetőinek elmondása szerint a chipkészlet SDRAM változata még október előtt az alaplapokra kerül, olcsó alternatívát nyújtva ezzel a Pentium 4 eladásait ezidáig jelentősen visszafogó 850-es chipkészlet drága Rambus DRAM támogatásának. Bár a Brookdale DDR változata majd csak a jövő év elején jelenik meg, a jelek arra utalnak, hogy az általánosan elterjedt, és rendkívül olcsó PC133 SDRAM-ok rengeteg Pentium 4-Brookdale rendszerben helyet fognak találni maguknak. Az Intel reményei szerint az olcsó SDRAM támogatásával a Pentium 4 processzor végre általánosan elterjedtté válhat.


Bár a Pentium 4 rendszerek jelenlegi, viszonylag kismértékű elterjedtsége miatt nem bír túlzottan nagy jelentőséggel, mégis sokan feháborítónak tartják, hogy az Intel jövőben kiadott Pentium 4 processzorai egy új, Socket 478 elnevezésű foglalatba lesznek beilleszthetőek, vagyis a jelenlegi P4 alaplapok nem fognak működni az új processzorokkal. Mindenesetre az Intelnek sikerült elérnie, hogy a felhasználók kétszer is meggondolják, megéri-e drága, de mégsem olyan gyors Pentium 4-es rendszert venni úgy, hogy a közeljövőben megjelenő újabb processzorok nem illenek majd a drága alaplapba.

Az Intel az új Socket 478 foglalatra való átállással még a Northwood megjelenését sem várja meg. Mire a 130 nm-es csíkszélességgel készülő új Northwood Pentium 4 processzor, amelynek első mintapéldányai már megérkeztek a nagy alaplapgyártókhoz, a piacra kerül, addigra a chip 180 nm-es változatai is az új foglaltot fogják alkalmazni. A Northwood az Intel jelenlegi tervei szerint az idei év legvégén fog megjelenni.


Az Intel másik fő processzorvonala a Pentium III 130 nm-es változata a Tualatin lesz. A Tualatin chipek az Intel első 130 nm-es processzorai lesznek, és mind asztali, mind mobil változatban kaphatóak lesznek. Az új technológia következtében a Tualatin processzorok kisebb fogyasztással fognak bírni, ami elsősorban a mobil változat szempontjából fontos. A chipek 1,13 GHz-es sebességet fognak elérni a mobil gépekben, az asztali változatok leggyorsabbika pedig a 1,26 GHz-es modell lesz. A Tualatin processzorok néhány héten belül kaphatóak lesznek a boltokban.

Az Intel az új processzorok mellett egy új tranzisztorgyártási technológiáról is hírt adott, amely a társaság elmondása szerint akár 20 GHz-es processzorok gyártásához is használható lesz. A rendkívül kis méretű, gyors tranzisztorok elsőre rendkívülinek tünnek, de a szakértők felhívják a figyelmet arra a tényre, hogy a konkurens chipgyártók mind rendelkeznek hasonló technológiákkal, csak az Intellel ellentétben esetleg nem késztető őket a jelen sikertelensége arra, hogy a jövő félkész technológiáival dicsekedjenek. Az Intel-konkurens Advanced Micro Devices (AMD) szintén számos újdonsággal lepte meg a Computexre kilátogatókat. A társaság kiadta új AMD 760MP jelű duálprocesszoros chipkészletét, amely az új Athlon MP munkaállomásokba és szerverekbe készülő processzorokhoz lett kifejlesztve. A társaság azon próbálkozásának sikere, hogy az Athlon MP processzorral bejusson a munkaállomások és alsókategóriás (low-end) szerverek piacára egyelőre bizonytalan, mivel a nagy számítógépgyártók nem készülnek Athlon MP-alapú rendszereket kiadni annak ellenére, hogy a tesztek az AMD 1,2 GHz-es Athlon MP CPU-ját gyorsabbnak mutatták az Intel nemrégiben bemutatott 1,7 GHz-es Xeonjánál.

Az AMD két új asztali számítógépekbe szánt processzort is bejelentett a Computexen. Az 1,4 GHz-es Athlon processzor a nagyteljesítményű asztali gépekben méltó vetélytársa az 1,7 GHz-es Intel Pentium 4-nek, sőt a legtöbb tesztben felül is múlja azt. Az AMD rendkívül népszerű Athlon processzorainak -beleértve a legújabb 1,4 GHz-es változatot is- óriási előnye a konkurenciával ellenben, hogy mind a processzor, mind az ahhoz használható memóriák ára jóval az Intel Pentium 4 alatt marad.


Az AMD az 1,4 GHz-es Athlonnal egyidőben kiadta a 950 MHz-es Duron processzort is, amelynek megjelenésével az Intel tulajdonképpen elvesztette versenyképességét az alsó szegmensben. Az új Duron a Celeronokhoz nem, inkább az 1 GHz-es Pentium III processzorhoz mérhető teljesítményt nyújt, miközben ára jóval az Intel CPU alatt marad.

Az AMD az utóbbi időben egy-két olyan környezetben is megvetette lábát, amely a társaságnak soha nem volt erőssége. A chipgyártó nyíltan bejelentette, hogy termékeivel a processzorpiac minden szegmensére be kíván jutni, beleértve a mobil és üzleti gépek piacát is.

A Mobile Athlon-4 processzorok megjelenését megelőzően nemsokan hittek abban, hogy az AMD épkézláb mobil megoldással tudna előrukkolni. A társaság azonban komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy az Athlon processzor mobil változata ütőképes legyen, és a hosszas fejlesztéseket végül siker koronázta. A Mobile Athlon-4 processzorra azonnal lecsaptak a nagy notebook-gyártók, és az első ilyen CPU-ra épülő hordozható számítógépek azóta már lassan a boltok polcaira kerülnek. Az AMD nem tett mást, mint a mobil gépek körében is elérhetővé tette az Athlon processzorok óriási teljesítményét, amit még a magasabb órajelű Intel processzorok sem tudnak túlszárnyalni. Az Intel a mobil processzorok terén így könnyen lemaradásba kerülhet, mivel a társaság Mobile Pentium 4 processzora csak a jövő év elején jelenik meg, a Mobile Tualatin pedig 1,13 GHz-es maximális órajellel fog a piacra kerülni.

Szintén nagy érdeklődést váltott ki a Computexen az nVidia színrelépése is. Még alighogy a társaság új GeForce 3 grafikus processzora megjelent, a grafikus chipek terén jelenleg vezető nVidia Corp. máris egy másik újdonsággal kápráztatta el a világot. A cég üdvöskéje az nForce nevet kapta, és az első nVidia gyártmányú alaplapi chipkészletet testesíti meg.

Az nForce egy nagyteljesítményű alaplapi chipkészlet lesz az AMD Athlon és Duron processzorai számára, integrált grafikus maggal. Az nForce chipset IGP (Integrated Graphics Processor - Integrált grafikus processzor) nevű chipje egy GeForce 2 MX Pro grafikus magot rejt, amely a társaság szerint a GeForce GTS-szel azonos teljesítményre lesz képes. A chip emellett tartalmazza a 128 bites TwinBank DDR memóriavezérlőt, amely két DDR-SDRAM memóriamodul együttes alkalmazása esetén megduplázza a memória-sávszélességet, amely így jelenleg egyedülálló 4,2 GB/s lehet.

Az nForce másik chipje, amely az MCP (Media and Communications Processor - Média és Kommunikációs Processzor) nevet viseli, a perifériákkal való kommunikációt bonyolítja le, de a chip emellett hatcsatornás Dolby Digital hangrendszert és sok egyéb extraszolgáltatást is igér. Az MCP és IGP chipeket az AMD új HyperTransport rendszere kapcsolja össze, amely a PC-k piacán jelenleg egyedülálló 800 MB/s adatátviteli sebességet biztosít a chipek között, méghozzá úgy, hogy a jóöreg PCI továbbra is használható a rendszerben.


Azt jelenleg nehéz lenne megmondani, hogy az nForce mennyire lesz sikeres, de számos nagy cég képviselői úgy vélik, az efféle nagyteljesítményű, ugyanakkor integrált grafikus processzort tartalmazó rendszerek iránt nincsen kereslet, így az nVidia könnyen belebukhat próbálkozásába. Az nForce sikereit alááshatja az a tény is, hogy a chipset a hírek szerint elég drága lesz. Tajvan egyik legnagyobb számítástechnikai cége, a processzorokat és alaplapi chipkészleteket gyártó VIA Technologies a Computexen mindkét termékvonalán bemutatott új termékeket. A társaság a kiállításon bemutatta 750 MHz-es C3 processzorát, amelyet a társaság az olcsó számítógépekbe szán. A C3 chip 52 négyzetmilliméteres processzormagra épül, amely jelenleg a legkisebbnek számít a világon. A kis magméret a processzor ára szempontjából fontos, de a 750 MHz-es C3 49 dolláros ára az elemzők szerint nem elég alacsony, a felhasználók inkább megvesznek egy 700 MHz-es Celeront 70 dollárért, vagy egy 700 MHz-es Duront 50 dollárért, főleg, hogy mindkét utóbbi processzor teljesíménye jóval túlszárnyalja a VIA chipét.

A Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) gyáraiban készülő processzor 150 nm-es technológiára épül, és 128 KB L1, valamint 64 KB L2 cache gyorsítótárat tartalmaz. A chip 100 és 133 MHz-es rendszerbusz-órajelen működtethető, és MMX, valamint 3DNow! bővített utasításkészleteket tartalmaz.

A VIA másik fontos újdonsága a P4X266 típusjelű chipkészlet. A P4X266 a társaság tervei szerint az első olyan Pentium 4-es chipset lesz, amely támogatja a DDR-SDRAM memóriák alkalmazását. A társaság nem rendelkezik az Intel engedélyével a chipset gyártásához, de a P4X266 ennek ellenére meg fog jelenni. A VIA-nak azonban mindenképp hamarabb ki kell adnia DDR-P4 chipkészletét, mint a konkurens ALi és SiS, egyébként az alaplapgyártók valószínűleg nem választják majd a jogtalanul gyártott megoldást.


Az Intel természetesen hevesen tiltakozik a P4X266 kiadása ellen, és még az sem kizárt, hogy a társaság bepereli a VIA-t. A Computex kiállításon az Intel egyik vezetője arról számolt be, hogy a VIA Pentium 4-es chipkészlete sokkal gyengébb teljesítményt nyújt, mint amilyet a társaság igér. Az Intel képviselője azt állítja, hogy a VIA teszteredményei hamisítványok, és a valósághoz nincs semmi közük. Az Intel azonban nem feledkezett meg az nVidia-ról sem, a chipóriásnak ugyanis az nForce chipkészlethez is volt egy-két szava. Az Intel szerint ugyanis semmi szükség az nForce-hoz hasonló megoldásokra, mivel a felhasználókat nem érdeklik az efféle rendszerek.


A VIA Technologies azonban nem azafajta társaság, amelyik megijed az Inteltől. A VIA állítása szerint a grafikus megoldásokat fejlesztő S3 felvásárlásával a társaság jogot formált a Pentium 4 chipkészletek gyártására, mivel az S3 keresztlicensz-szerződésben állt az Intellel. A VIA vezetője azt is elmondta, hogy amennyiben az Intel pereskedni akar, a társaság áll elébe.

Az Intel - VIA ellentét ezzel azonban nem ért véget. Bizonyára nem véletlen, hogy Wenchi Chen, a VIA Technologies elnök-vezérigazgatója a Comdexen részletes fejtegetésbe kezdett az USB 2.0 kommunikációs technológia hibáiról és hiányosságairól. Az Intel által kifejlesztett technológia "meglepő" módon olyannyira nem nyerte el a VIA tetszését, hogy a vezető ellenkampányba kezdett a technológia megbuktatására. "A mi üzenetünk a partnereink felé az, hogy ha sikerül az USB 2.0 szabványt eltüntetnünk, az csak a javunkat szolgálja" - mondta Chen a Computexen tartott beszédében. Chen szerint az USB 2.0 helyett célszerű lenne az IEEE1394 (FireWire vagy iLink) szabványt támogatni. A VIA vezető azt is hozzátette, hogy a BlueTooth technológiát sem tartja megfelelő megoldásnak. A PC processzorok és chipsetek mellett szintén óriási konkurenciaharc folyik a DRAM memóriaiparban. Mint ahogy a Computexen is megfigyelhető volt, máig sem dőlt el, hogy a jövő memóriamegoldása a DDR-SDRAM, vagy pedig a Rambus DRAM lesz. A Rambus Inc. által kifejlesztett Rambus DRAM-ot az Intel támogatja, a DDR-SDRAM pedig egy nyílt szabvány. A Rambus DRAM memóriák döntő többségét a Samsung gyártja, de a Toshiba és az Elpida is foglalkozik ilyen memóriachipek előállításával. A DDR-SDRAM chipeket olyan memóriagyártók támogatják, mint a Micron, az Infineon, a Hynix (korábban Hyundai), de a Rambus DRAM-okat gyártó Samsung is foglalkozik a technológiával. Az Intel-konkurens AMD a DDR technológiát támogatja.


Az Intel Pentium 4 processzoraihoz az idei év végefelé, de legkésőbb a jövő év elején elkészül a DDR memóriák támogatása, így a technológia az Intel csúcskategóriás processzoraihoz is elérhető lesz. Ezzel ellenben a Rambus DRAM-ok belátható időn belül nem találnak befogadóra az AMD-alapú alaplapokban.


Mindkét szabvány továbbfejlesztés alatt áll. A DDR-SDRAM-ot kifejlesztő JEDEC bizottsága nemrégiben a jelenlegi DDR200 és DDR266 memóriachipek után a DDR333 chipeket is szabványosította, így hamarosan megjelenhetnek az első 333 MHz-es DDR-SDRAM modulok is. A Rambus az RDRAM-ok órajelét a jelenlegi 800 MHz-ről a jövő évben 1066 MHz-re növeli, ami később tovább emelkedik 1200 MHz-re.

A Computex Taipei kiállítás évek óta az egyik legjelentősebb esemény a számítástechnikai iparban. Az idei kiállításon ismét számos újdonság került bemutatásra, és a nagy számítástechnikai cégek jövőt illető terveinek nyilvánosságra hozása sem maradt el. Az újdonságok egy része várható volt, de azért az igazi meglepetések sem maradtak el. Bár az esemény alapvetően békés szokott lenni, idén főként az Intelnek és a VIA-nak köszönhetően olyor kissé felpaprikázódott a hangulat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)