Franczy

Újgenerációs Pentium 4 2003-ban

Az Intel képviselői a San Franciscóban a napokban zajló Intel Developer Forum (IDF) keretein belül bejelentették, hogy a cégnél minden fejlesztési munkálat a legnagyobb rendben folyik, így várhatóan semmi akadálya nem lesz annak, hogy jövőre piacra kerüljenek az újgenerációs Pentium 4 processzorok. Louis Burns, az Intel Desktop Platforms Group alelnöke előadásában elmondta, hogy a jelenleg Prescott fejlesztési kódnevet viselő következő generációs Pentium 4 processzorok elődeikhez képest jelentősen nagyobb teljesítményre lesznek képesek, mely egyrészt a magasabb működési frekvenciának, másrészt a hyper-threading technológiának lesz köszönhető. Bizonyítván, hogy az Intel nem a levegőbe beszél, amikor egy magas frekvenciájú következő generációs chipről nyilatkozik, Burns a megjelent hallgatóság előtt be is mutatott egy nem kevesebb mint 4 GHz-es működési frekvenciájú Pentium 4-es processzort, mely kereskedelmi forgalomban csak valamikor a jövő év folyamán lesz kapható.

"Ez az első, 4 GHz-es működési frekvenciájú szilíciumlapka, mely elhagyta az Intel gyártósorait" - mondta Burns, majd többször is utalt arra, hogy a 4 GHz-es frekvenciájú processzorokkal idén még biztosan nem találkozhatunk majd, azonban Burns szerint a most bemutatott modell rendkívül magas működési frekvenciája egyértelműen azt bizonyítja, hogy a Pentium 4-es architektúrában milyen komoly tartalékok rejtőznek még. Burns elmondta, hogy a bemutatott 4 GHz-es Pentium 4 processzor megközelítőleg kétszer nagyobb számítási teljesítménnyel rendelkezik, mint a jelenleg forgalomban lévő Intel csúcsprocesszor, a 2,2 GHz-es frekvenciájú Pentium 4.

Visszatérve az előbb említett újgenerációs Pentium 4-es processzorra, a Prescottra, Burns elmondta, hogy az Intel ezen új chipje már a jelenleg még csak szárnyait bontogató 0,13 mikronos gyártási technológiák felváltására hivatott 0,09 mikronos gyártási technológiával fog készülni. Az Intel szerint, ha minden jól megy, akkor valamikor a jövő év második felében kezdődik meg a 0,09 mikronos csíkszélességgel rendelkező Prescott processzorok sorozatgyártása. Az Intel képviselői a mostani bejelentés kapcsán nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a Prescott lesz az első olyan, elsősorban asztali számítógépekbe szánt nagyteljesítményű processzor, melyben az Intel engedélyezi a hyper-threading technológia működését. Az Intel egyébként ugyancsak az e héten megrendezett IDF-en mutatta be első hyper-threading kompatibilis processzorát, a szerver számítógépek piacára szánt Prestonia fejlesztési kódnevű Xeon chipet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #11
    Ha lenne gerince az Intelnek, akkor nem 100MHz-enként árulná a procikat, hanem 400MHz-enként és már a 3.6GHz körül tartana.
    De az nem kifizetődő .... neki :(
  • Gabest #10
    Meddig ragozzák még a "mikron"-t? A 0.09 már inkább nano :)
  • Turmoil #8
    Benne van tutira, valamire elmegy az a sok szilicium:)
    Masreszt az ertelmes ember vesz egy Dual ClawHammert es egy ideig nincs gondja gepre es meg alaplapot sem kell cserelnie.
    Nem akarom megserteni az Intel-fanokat, de konnyen el tudom kepzelni, hogy azert nem mukodik a Hyper-Threading, mert tul nagy ugras lett volna teljesitmenyben, es az nem kifizetodo... Amikor kell a kis plusz, akkor fejlesztes nelkul meg tudjak oldani. Aki meg sir, hogy kiveszik a penz a zsebebol, annak jusson eszebe, hogy fogyasztoi tarsadalomban elunk (elvileg) Azaz fogyasztunk, ahogy a multik diktaljak. Jozsi bacsi, a sarki cipesz meg nem diktalt, hanem cipoket csinalt meretre es egy eletre...
  • Pheel #5
    a Prescott lesz az első olyan, elsősorban asztali számítógépekbe szánt nagyteljesítményű processzor, melyben az Intel engedélyezi a hyper-threading technológia működését
  • Rive #2
    _Nagyon_ sok helyről hallottam már. Szerintem nem csak pletyka.
  • Inquisitor #1
    Na most akkor pletyka vagy sem, hogy a Hyper-Threadeing benne van az összes eddigi P4-ben csak le van tiltva?????????