JohnnyCage

Tart az nVidia-tól a Microsoft és az Intel?

Egyes hírforrások szerint a grafikus chipeket és alaplapi chipkészleteket gyártó nVidia Corp.-tól olyan óriáscégek is tartanak, mint a chipgyártó Intel, vagy a szoftveróriás Microsoft.

A hírforrások szerint a két óriáscég igen elővigyázatos az nVidia-val kapcsolatban, és nem szeretnék, ha a társaság a jelenleginél is erőteljesebbé válna. A szituációt azonban bonyolítja, hogy az nVidia kérdése az Intel belső köreiben is ellentéteket okoz.

Az Intel számára az nVidia fenyegetést, konkurenciát jelent, ennek ellenére a társaság egyes vezetői azt szeretnék, ha az nVidia megkapná a Pentium 4 processzor chipsetlicenszét, és nForce megoldásait a P4-hez is kiadná. Más Intel vezetők azonban úgy vélik, az nVidia potenciális ellenfél lehet az alaplapi chipkészletek piacán, ezért az ügyet elővigyázatossággal kell kezelni. A szoftveróriás Microsoft hasonlóan látja a helyzetet. A társaság nem akarja, hogy az nVidia vezető szerephez jusson a DirectX fejlesztésében.


A Standard and Poor 500 legnagyobb céget regisztráló listája szerint 2001-ben a legjobb teljesítményt az NVIDIA nyújtotta, az indexe az év eleji érték háromszorosa volt.

Az Intelt komoly pénzügyi okok is arra késztetik, hogy ne engedje az nVidia-t a Pentium 4-alapú chipkészletek piacára. Az Intel óriási bevételeket szerez saját chipkészlet üzletágából, amit természetesen nem akar elveszíteni. Az nVidia chipkészlet technológiái ráadásul kiemelkedően fejlettek az iparágban, így a társaság jelentősen leszükíthetné az Intel chipsetek piacát.

A hírforrások szerint nem véletlen az sem, hogy az Intel az nVidia legnagyobb riválisával, az ATI Technologies-zel kötött széleskörű együttműködési szerződést a közelmúltban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laalee #33
    hat nemhinnem hogy lenne ra tökeje, az nvidia is eleg hatalmas mamutceg ami egyre nagyobb, és ennek megfelelöen a reszvenyei is emelkednek, tehat egy nagyobb beruhazas a jelenlegi reszvenyarfolyam árai fölött lennének joval, ezt pedig semelyik ceg sem birna kifizetni...

    na most a brokerek ne kössenek bele a szakszotlansgba :)
  • Laalee #25
    Azt senki nem gondolja komolyan, hogy a vilag legnagyobb cege tart valakitol!?

    mar csak az a kerdes miota az ms a legnagyobb ceg...
  • fotel #23
    Majd a GE megveszi mindet és száááááá.

    LEsz Tungsram VGA meg procI :DD
  • mir #21
    jóvan na, nem a directxet, hanem a vertex shadereket fejlesztette ő.
    és azt implementálta a direcx, és az openGL.
    ő télleg nem fejleszt directxet.
  • Remedy #18
    :) Tudod vazzeg kicsit olyan a verseny korlátok nélkül, mint egy pohár víz pohár nélkül:)
    De emmá filozófia.
  • b #16
    > nem akarja, hogy az nVidia vezető szerephez jusson a DirectX fejlesztésében

    ezzel már elkéstek, az egész directx csak az nvidiáról meg a creativról szól. sajnos. :(

    > a Dx8at carmack tervezte, és a 9benm is az ő keze ólálkodik

    te mir, te nagyon tápos gyerek lehecc, ha ilyeneket tucc. a kármák még 5 méteres bottal sem piszkálna a directxhez. megrögzött opengl fanatikus.
  • JTBM #14
    A Microsoft csak azért fél a NVidia-tól, mert ha túlzottan belefolynak a DirectX fejlesztésbe, akkor esetleg portolni tudják Linuxra. Ha pedig a játékok futnának Linuxon, nem lenne minden gépen ott a Windows.
    A Microsoftnak egyébként tökmindegy, hogy ki gyártja a hardware-t a Windowsa alá.
  • _HABLA_ #13
    Ez a lényeg a többibe meg beleverem, nemsokára a GF3 is 30 körül lesz akkor majd leadom a nevezésemet egyre.
  • Hahoocsi #11
    Bazz. Azoknak is el kell valamire költeniük a pénzüket, akik adócsalással, lopással, mások gátlástalan kihasználásával eltaposásával és halálra dolgoztatásával keresik a "kenyerüket". A Gf4 nagyon is fontos: Egyesek az anyjukat is megb@sszák, és koplalnak egy hónapig, hogy megvehessék, utána meg menőzzenek vele. Üdv
  • Remedy #9
    De az is jó vicc, ami most van, a GeF3 tulképpen még ki se jött, mert alig van játék ami támogatja, és már jön a GeF4. De legalább 30+fáért már GeF2 Ti-t vágnak hozzád, ami igen jó vétel.