JohnnyCage

ATI, nVidia: integrált chipkészlet piac

A grafikus processzorokat gyártó ATI Technologies és nVidia Corp. társaságok egyaránt igen nagy reményeket fűznek az integrált grafikus chipkészletek piacához, amelynek termékpalettája jelenleg meglehetősen szegényes.

A két rivális cég egyaránt az integrált grafikus chipkészletek piacát szemelte ki, mint újabb, igen jelentős bevételi forrást. Az ATI és az nVidia azt szeretné kihasználni, hogy jelenleg nincs valóban életképes integrált grafikus chipkészlet a piacon. Igaz több alaplapi chipkészlet is tartalmaz integrált grafikus magot, ezek teljesítménye azonban legfeljebb irodai célokra lehet megfelelő.

Ezidáig általánosságban azt lehetett mondani, hogy az integrált chipkészletek a PC piac legalsó szegmensét célozzák. Az ATI új megoldásai ezzel szemben inkább a középkategóriát, az nVidia nForce pedig a felső-közép kategóriát szemelte ki. Az Intel, amely az integrált grafikus chipkészletek piacán maga is riválisnak számít a két cég számára, úgy véli, a nagyteljesítményű integrált megoldásokra nincs szükség a piacon. Többek között ez az oka annak, hogy az nVidia továbbra sem kap licenszt Pentiun 4-alapú chipkészletek gyártására.

"A grafikus chipek gyártói egy teljesítmény-alapú integrált szegmenst alkottak" - mondta Philip Eisler, az ATI mobil grafikus rendszerekkel foglalkozó részlegének általános menedzsere. "Az integrált grafikus megoldások a közeljövőben betörnek a csúcskategóriás rendszerek piacára, ráadásul közepesen magas árral." Az ár az elemzők szerint több, mint kritikus, ugyanis integrált megoldást csak akkor fognak választani a felhasználók, ha az jóval olcsóbb az azonos teljesítményű, különálló elemekből felépített rendszernél.

Miközben az nVidia és az ATI a közeljövőben sorra dobják majd piacra nagyteljesítményű integrált grafikus megoldásaikat, az elemzők szerint az Intel továbbra is őrizni fogja domináns szerepét az integrált mobil chipkészletek piacán. Az nVidia nForce chipkészlete kizárólag az AMD processzorokat támogatja, amelyek azonban nem túl elterjedtek a mobil számítógépek körében. Az ATI mind AMD, mind Intel processzorokhoz kiadja saját A3 illetve A4 integrált megoldását, a társaság azonban nem tervez mobil változatot kiadni a chipkészletekből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laalee #2
    nem is arra talatak ki oket...