Franczy

Intel: DDR266, Tajvan: DDR333

Miközben a világ legnagyobb chipgyártó cégeként nyilvántartott Intel mostanság vezeti be a piacra legújabb Pentium 4-es alaplapi chipkészletét, a 200 és 266 MHz-es frekvenciájú DDR memóriákat támogató második generációs i845-öt, egyre többeket foglalkoztat az a kérdés, hogy mi következik majd ezután, vagyis milyenek a 333 MHz-es frekvenciájú DDR memóriák, és az ezeket támogató chipsetek piaci esélyei. Nem kérdéses, hogy ez ügyben a tajvani chipsetgyártó cégek viszik el a pálmát, ugyanis az Intel egyelőre annak örül, hogy az i845 B-steppel el tudja látni a piacot, ez pedig szakértők szerint azt jelenti, hogy a nagyobb számítógépgyártók esetében az idei év a 266 MHz-es DDR-es rendszerek "bűvöletében" fog eltelni, és a 333 MHz-es DDR-es rendszerek csak 2003-ban terjednek majd el széles körben.

Az egyik legnagyobb tajvani chipsetgyártó cég, a VIA Technologies várhatóan februárban rántja majd le a leplet vadonatúj KT333-as típusjelzésű chipsetéről, ami egyben azt jelenti, hogy ettől az időponttól kezdve mindhárom nagy tajvani chipsetgyártónak lesz már a 333 MHz-es DDR memóriákat is támogató chipkészlete. A Silicon Integrated Systemsnek (SiS) ott van a kiváló teljesítményű SiS645-ös és SiS745-ös chipsete, az Acer Laboratories Inc. az Aladdin P4-gyel nyomul, a VIA Technologies pedig a KT333 februári debütálását követően várhatóan márciusban dobja majd piacra a Pentium 4-es platformra szánt P4X333-as chipsetet.

Habár a nagyobb számítógépgyártó cégek az idei évben DDR333 ügyben még valószínűleg elég konzervatív állásponton lesznek, vagyis egyelőre csak DDR266-os rendszereket dobnak majd piacra, az alaplapgyártó cégek általában villámgyorsan lecsapnak az egyre nagyobb memória sávszélességgel kecsegtető alaplapi chipsetekre. Ez egyébként olyannyira igaz, hogy a legfrissebb előrejelzések azt mutatják, hogy az alaplapgyártók az idei év végén 30-40 százalékban már olyan alaplapokat gyártanak majd, melyek a 333 MHz-es működési frekvenciájú DDR memóriák fogadására is képesek. A szakértők egyébként úgy vélik, hogy az Intel a nemrégiben debütált DDR266-os Pentium 4-es chipsetet követően egyáltalán nem kapkodja majd el a DDR333-as változat piacra dobását, ami lehet, hogy a nagyobb számítógépgyártó cégeket nem izgatja majd túlzottan, azonban az Intel ily módon komoly hátrányba kerülhet az egyre kiválóbb termékekkel előrukkoló tajvani chipsetgyártókkal szemben, igaz az Intel Tehama projektjéről sem szabad megfeledkeznünk, de ez már egy másik történet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!