JohnnyCage

Megjelent az 1,2 GHz-es Celeron

A chipóriás Intel a napokban kiadta költséghatékony Celeron processzorainak legújabb változatát, amely modell immár 1,2 GHz-es órajelen üzemel, és az új, 130 nm-es technológiával készül.

Az új Celeron változat az Intel első olyan, hivatalosan is asztali rendszerekbe szánt processzora, amely már kihasználja a 130 nm-es csíkszélességű chipgyártás előnyeit. A 130 nm-es technológia lehetővé teszi, hogy a processzorok fogyasztása illetve hőtermelése lecsökkenjen, miközben órajelük növekedhet. Az új technológia miatt lecsökkent méretek ugyanakkor olcsóbb chipgyártást eredményeznek, ami utat nyit a CPU-k összetettségének, és ezzel együtt teljesítményének fokozására. A korábbi Celeron változatok 180 nm-es eljárással készülnek, akárcsak a jelenlegi Willamette magos Intel Pentium 4 CPU-k.


Az új Celeron processzor egyik legnagyobb előrelépése a megnövelt órajel mellett a 256 KByte-os L2 (Level 2 - Másodszintű) cache memória, amely az elődökénél éppen kétszer nagyobb, és minden bizonnyal jelentős teljesítménynövekedést fog eredményezni. A jelenleg kapható lassabb Celeron változatok 800-1100 MHz-ig 128 KByte másodszintű cache-sel rendelkeznek.

Az Intel új Celeron modelljének kiadására egy sor más Intel újdonság bejelentésével egyidőben került sor, alig néhány nappal azután, hogy a rivális Advanced Micro Devices (AMD) piacra dobta alsókategóriás Duron processzorainak legújabb, 1,1 GHz órajelű változatát. Az 1,2 GHz-es Celeron CPU, amely várhatóan az AMD 1,1 GHz-es Duron processzorával közel azonos teljesítményre lesz képes, 103 dollárba fog kerülni ezres, illetőleg tétel megrendelése esetén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • iXBT #31
    Azer nem teljes erteku pIII, mert a cache-re azert raktak egy kis kesleltetest.
  • narumon #26
    Mert a QuakeIII-ban vannak akkora buzinagy és gyorsan változó textúrák pl amik rendesen leeszik a memoria sávszélességet...
  • narumon #24
    "Láccik hogy Quake III ban leveri a nagy "erő" miatt a P4 az AMD-t."

    Ha megnézed ez az egyetlen program amiben a PIV gyorsabb és ez sem az erő miatt van hanem a nagyobb RDRAM sávszélesség miatt.

    "meg 2 maásodpercel hamarabb végez a tömöritéssel az AMD."

    Ez viszont rengeteg embert érdekel, köztük engem is, mert a 2 másodperc különbséget minden 100. framenél hozza egy film esetében, és ez a végére már több mint másfél óra különbség ami már nem elhanyagolható. Meg egyáltalán nem mindegy hogy a 3DMAx mennyi idő alatt renderel le egy képkockát...
  • Zoi #21
    Vedd mar eszre, hogy nem csak az irodai alkalmazasokban jobb az AMD. Unreal, Evolva, Dronez...
    Nembeszelve, hogy az 1,4 AMD 30e FT, Enyiert Te milyen Intel procit kapsz?
  • item #19
    király ! Tualatin celeron nem is rossz ! 013 mikron ! sok előnyt jelent !
  • narumon #18
    "AZERT MEGNEZTE VALAKI AZT HOGY AZ AMD PLATFORM DDR ES RAMMAL VOLT TESZTELVE AZ INTELES MEG NORMAL SD RAMMAL!!!"

    No oszt a két memcsi meg alaplap tipus között összvisz van 5e Ft különbség...
  • Nyiri #14
    Zoi: Coooooool
    Nekem most egy 950-re huzott cerkom van es eddig intel parti voltam, de most nezve a teszteket és az arakat, rajottem hogy hulye vagyok ha nem amd-t veszek
  • Zoi #12
    Hali!
    Na elolvastam a tesztet a Tomshardware-n...
    Hat nekem az arat is figyelembe veve, meg mindig nem tunik tul jo valasztasnak egy Celeron 1200-as egy Duron 1100-al szemben.
    A Jatektesztekben az orajelben lassabb Duron rendre jobb eredmenyeket adott a Celeronnal. Egyebkent a Celeron 1200-astol olcsobban kaphatsz meg egy Thunderbird 1400/266-os procit (netto 30e Ft korul mar van, pl. AMP)
    Hat annak a Thunderbirdnek meg a nyomaba sem erhet a Celeron (szvsz tulhuzva sem, de ne felejtsuk el, hogy egy 1,4-es Thunderbirdet is huzhatjuk, akar 1,6-1,7 GHz-ig is, de minek ??? :) )...
    A tesztben erdekes volt a PIV 2000 erosen hullamzo teljesitmenye is. A Quake III-ban jol szerepel, de a tobbi helyen az AMD mogott kullog altalaban.

    Amiket irtam az csak az en velemnyem a latott diagrammok alapjan, lehet hogy mas mashogy latja en igy...

    Zoi
  • Laalee #10
    sok marha ugyis a p4 et veszi mert az 2 gigas... csak azt nem nezik hogy azonos orajalen a p3 is legyalazza...

    amugy ehez is biztos lesz slocket szal lehet nem remenytelen annyira a tema.