Franczy

Intel: gazdasági nehézségek és nagyratörő tervek

Craig Barrett, a világ legnagyobb chipgyártó cégeként nyilvántartott Intel elnök-vezérigazgatója a tegnapi nap folyamán beszámolt a processzorpiac jelenlegi helyzetéről, valamint a cég közeljövőbeli terveiről. Barrett elmondása szerint a félvezető piacon minden eddiginél komolyabb nehézségekkel küzdenek a gyártók, persze a helyzet azért nem teljesen kilátástalan.

"Akik hozzám hasonlóan immár harminc éve ismerik a processzorpiaci helyzetet, tisztában vannak azzal, hogy a jelenlegi gazdasági nehézségekre eddig még nem volt példa az iparban. A nehézségeket jól szemlélteti, hogy a gazdaság jelenlegi lassulása kétszer akkora méretet öltött, mint 1995-ben, pedig akkor sem volt túl egyszerű a helyzet. Úgy vélem, hogy az internet lehet az iparág egyik megmentője, ugyanis ez a nemzetközi számítógépes hálózat jelenleg még gyermekcipőben jár, vagyis ebben a piaci szegmensben még óriási tartalékok vannak" - nyilatkozta Barrett.

Craig Barrett

Paul Otellini, az Intel Architecture Group vezérigazgatója is Barretthez hasonlóan vélekedik az internet jelentőségéről, valamint hozzátette, hogy az Intel a jövőben minden eddiginél nagyobb figyelmet kíván fordítani a fejlődő országokra, hiszen Latin-Amerikában, Kelet-Európában és Oroszországban az előrejelzések szerint akár 100 százalékkal is növekedhetnek a cég eladásai. Otellini ezenkívül rendkívül fontosnak tartja a kínai és indiai piacot is, mely régiókban az előrejelzések szerint ugyancsak komoly előrelépésekre lehet számítani a közeljövőben.

Az Intel prominens képviselői ezenkívül beszámoltak a cég közeljövőben napvilágot látó új processzorairól is, így kiderült, hogy az asztali számítógépekbe szánt Pentium 4-es processzorok már a jövő évben, azaz 2002-ben elérik a 3 GHz-es működési frekvenciát, valamint a jövő év második negyedévében esedékes egy integrált grafikus vezérlővel rendelkező low-end Pentium 4-es alaplapi chipkészlet megjelenése is. Az Intel jelenlegi tervei szerint a jelenlegi Pentium III architektúrára épülő Celeron chipeket a jövő év közepén váltják fel a Pentium 4-es alapokon nyugvó új Celeron processzorok, melyek csíkszélességéről most nem esett szó, de a korábbi híradások szerint ezen chipek még a régebbi 0,18 mikronos gyártási technológiával készülnek majd.

Szerverfronton a jövő év elején kerülnek piacra a Prestonia magos Xeon processzorok, melyeket az év végén követnek majd a jelenleg Gallatin fejlesztési kódnevet viselő chipek. A második generációs IA-64 processzor, a McKinley tesztjei az ígéretek szerint még idén megkezdődnek, azonban a processzorok kereskedelmi forgalmazása csak a jövő év közepén kezdődik meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)