JohnnyCage

A Toshiba szabadságra küldi 12 ezer alkalmazottját

A japán Toshiba az általános piaci visszaesés következtében kialakult mélyponti helyzet miatt az idei év utolsó két hónapjában néhány napra hazaküldi 12 ezer félvezető üzletágban dolgozó alkalmazottját.

A költségek csökkentése céljából az óriáscég novemberben és decemberben 2-4 nap szabadságot ad mintegy 12 ezer alkalmazottjának. A Toshiba elmondása szerint a szabadságolásban érintett három chipgyár várható termelési eredményeit nem befolyásolja a lépés.

A leghosszabb kiesés a DRAM memóriachipeket gyártó Yokkaichi-i (Japán) gyárban lesz, amelynek alkalmazottjai négy napig nem mennek majd dolgozni. A döntés nem véletlen, mivel a legnehezebb helyzetben jelenleg a PC piacra termelő DRAM gyártók, illetve gyárak vannak. - A lépésünk célja az, hogy jelentős megtakarításokat érjünk el a négy nap alatt a csökkentett fizetésekből, valamint a visszaeső áramfogyasztásból - mondta a társaság egyik szóvivője. A Toshiba negyedik, Kyushu-ban található chipgyárát nem érinti a szabadságolás, mivel az üzem már jelenleg is 80 százalékos kapacitással működik, tette hozzá a szóvivő. Szabadságra kell menniük viszont a chipdivízió fejlesztőmérnökeinek és marketing területen dolgozó munkatársainak is. A szabadság ideje alatt minden alkalmazott 10 százalékkal alacsonyabb órabért kap.

A Toshiba mostani lépése számos hasonló, közelmúltbeli szabadságolást követ. Az NEC és Fujitsu japán cégek, valamint a Dél-Koreai Hynix Semiconductor nemrégiben hasonló költségcsökkentési terveket jelentettek be. Emellett számos gyártó tervbe vett végleges elbocsátásokat is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)