JohnnyCage

A Hitachi új DVD-je átlépi a "nyelvi" akadályokat

A japán elektronikai óriás Hitachi a napokban jelentette be új "többnyelvű" DVD meghajtóját, amely számos DVD és CD formátumot ismer, leküzdve ezzel az inkompatibilitási problémákat.

A Hitachi GMA-4021B típusjelű meghajtó támogatja a DVD-R, DVD-RW és DVD-RAM formátumokat, és jövő januárban kerül a boltokba. A modell várható kiskereskedelmi ára egyelőre nem ismert, mivel a társaság még egyeztet a forgalmazókkal, derült ki egy sajtóközleményből.

A Hitachi új terméke egyértelműen egy olyan időszakban érkezik, amikor a piac egy domináns eszköz megjelenését várja. A GMA-4020B ismeri a legtöbb írható DVD szabványt, ezért a gyártó jó eséllyel pályázik egy olyan pozícióra, amelyben a társaság megelőzi a konkurenciát, és egyben megnehezíti a rivális DVD+RW formátum térhódítását is.

Az új meghajtó segítségével a felhasználó asztali DVD eszközökben is lejátszható lemezeket készíthet, miközben nem kell lemondania az újraírható megoldások előnyeiről sem. A szakértők szerint a kizárólag egy szabványt támogató DVD eszközökkel kompatibilitási problémája merülhet fel a felhasználóknak, és drágán megvásárolt meghajtójuk könnyen elavulttá válhat egy másik specifikáció elterjedésével. A több szabványt is támogató DVD eszközök biztosítékot jelentenek a vásárló számára.

A Hitachi GMA-4020B által nem támogatott DVD+RW szabványra épülő első PC-s eszközt a Hewlett-Packard adta ki szeptemberben. A HP DVD+RW meghajtója 599 dollárba kerül, a társaság által gyártott DVD+RW újraírható lemezek ára pedig 15,99 dollár. A DVD+RW szabványt többek között olyan nagy cégek támogatják, mint a Dell Computer, a Sony és a Philips Electronics.

A Hewlett-Packard DVD+RW termékmenedzsere, Christine Roby egyetért az elemzőkkel abban, hogy az ár igen kritikus tényező a DVD eszközök piacán. Elmondása szerint azonban a többféle szabvány támogatása csak többletköltséget jelent, amely a meghajtó árában is tükröződik. Roby úgy véli, a Hitachi megoldása csak rövidtávon lehet sikeres, az ipar célja az, hogy minél hamarabb megtalálja azt az egy szabványt, amelyet a jövőben minden gyártó alkalmazni fog.

A Hitachi GMA-4020B várhatóan 500 dollár körüli áron kerül majd forgalomba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TeddyBeer #5
    A DVD+RW sokkal fejlettebb technológia, és a DVD olvasókba való implementálása sem okozna gondot. Viszont videómegnóként sokkal használhatóbb formátum lenne a DVD-RW-nél.
    Ezért azt kéne terjeszteni!
  • Laalee #4
    a regi cd se tudja olvani a cdrw t... megse mondani hogy szar.
  • Tomcat.no1 #1
    Has szavazó forum lenne ez akkor én a DVD+RW technologiára szavaznék!!!!!!!!!!!!