Franczy

Új VIA processzorok a láthatáron

Az elmúlt napokban beszámoltunk már a VIA Technologies cég terveiről, akkor azonban csak a cég távolabbi terveiről (VIA CZA) esett szó, így most tekintsük át röviden, hogy milyen VIA újdonságokra számíthatunk a közeljövőben!

A többi nagy chipgyártó céghez hasonlóan természetesen a VIA Technologies is képviseltette magát a szakma egyik leghíresebb rendezvényén, a Microprocessor Forumon, ahol a cég képviselői több olyan új VIA processzorról is lerántották a leplet, melyek az előttünk álló két-három évben kerülnek majd piacra. Jelenleg egyébként a VIA három különböző C3 processzort gyárt, a Samuel magra épülő C5A-t, a Samuel 2-re épülő C5B-t, valamint az Ezra magos C5C-t. A Samuel 2 óta a VIA már 0,15 mikronos gyártási technológiával gyártja a 64 KB másodszintű gyorsítótárral rendelkező processzorokat, azonban az ígéretek szerint 2002 elején a VIA is áttér a legfejlettebb 0,13 mikronos gyártási technológiára, ugyanis az 1 GHz-es frekvenciájú Ezra chip már ezzel a technológiával fog készülni.


Le kell szögeznünk, hogy a közeljövőben napvilágot látó VIA processzorok architektúráiban nem lesznek lényegesebb módosítások. A jövő év elején tehát piacra kerülnek a C5C (Ezra) chipek utódai, melyek C5M (Ezra-T) névre hallgatnak, és lényegében olyan, némileg módosított C5C chipek lesznek, melyek a Tualatin magos Intel processzorok fogadására alkalmas FC-PGA2 foglalatú alaplapokban lesznek hajlandóak működni. Az ígéretek szerint a C5M processzorok megjelenése után nem sokkal debütálnak majd a C5N típusjelzésű új VIA processzorok, melyek 0,13 mikronos gyártási technológiával készülő réz-alapú chipek lesznek. Az eredeti Ezra magon végrehajtott több apró módosításnak köszönhetően 2002 közepén a leggyorsabb VIA processzorok már 1,2 GHz-es ketyegnek, azonban kérdéses, hogy ezen chipek teljesítménye akkoriban mire lesz majd elegendő.

2002 közepén várható az új C5X típusjelzésű VIA processzorok debütálása, melyekben a pipeline szakaszok száma 12-ről 16-ra nő, így pedig a gyártási technológia finomítása nélkül is növelhető a chipek frekvenciája, egészen pontosan 1,5 GHz-ig. A C5X esetében további teljesítménynövekedéssel kecsegtet, hogy az ALU és az FPU végre nem a processzor frekvenciájának a felén, hanem a teljes frekvenciáján fog működni. A C5X 64 KB L1, és 256 KB L2 cache-sel fog rendelkezni, a chip "light" verziója, a C5XL pedig csak 64 KB L2 cachememóriával lesz ellátva.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MuldR #8
    900 MHz boven eleg. A VIA 600 as meg boven sok irodaba SavagePro val.
  • fotel #6
    via inside
  • Tomcat.no1 #5
    Azért ez a VIA nem semmi! Szinte mindent gyárt ami egy géphez kell (majdnem mindent)!
    CPU, alaplap, chipset, VGA (S3 Savage4)
    Szerintem ha minden házon belül van legyártva és összerakva akkor az elvileg árban mindenkép veri a többi komplett gépet gyártó céget!
  • JTBM #3
    Nem az US vagy az Európai piacra szánják, hanem a Kínai és Indiai piacra. Ott az ár a döntő tényező, terveznek akár $99 (30.000 Ft) áron is eladni teljes configot. Ebbe belefér nagyjából egy proci, egy olyan alaplap, amin 1 db chip van és még talán valami memória is, meg persze ház, stb.
  • item #2
    Ja az alaplap meg hülyére röhögi magát ! VIA "light" tiszta bukás még ezt is meggyengitik akkor mi lessz belőle ?? (VIA=gyenge termékek !)
  • MuldR #1
    Nemar, meg ebbol is lesz light? Hova lehet ezt butitani ?:))))