Franczy

Jaguar: az első 64 bites ARM processzor

A processzorok fejlesztésével és tervezésével foglalkozó angol ARM cég képviselői a mai nap folyamán a kaliforniai San Jose-ban folyó Microprocessor Forumon bejelentették az első 64 bites, kéziszámítógépekbe szánt ARM processzort. A fejlesztők elmondása szerint a Jaguar nevet viselő vadonatúj processzorban számos olyan megoldás található, melyekkel korábban szinte kizárólag a szerver számítógépekbe szánt processzorok esetében találkozhattunk, ám ennek ellenére a Jaguar az ígéretek szerint egy vérbeli mobil chip lesz, mely a cég tervei szerint egyre több vezeték nélküli kéziszámítógépben tűnik majd fel a közeljövőben. Az ARM szerint a Jaguar chip elsősorban a legújabb, harmadik generációs mobiltelefonos szolgáltatások igénybevételére alkalmas kéziszámítógép-mobiltelefon eszközök piacán arat majd nagy sikert.

Az ARM képviselői elmondták, hogy az új Jaguar processzor azokra a korábbi ARM processzorokra épül, melyek a napjainkban kapható kéziszámítógépekben szép számmal vannak jelen. Az ARM architektúra sikerét jelzi, hogy a szoftveróriás Microsoft képviselői az elmúlt hónapban bejelentették, hogy a Microsoft legújabb, kéziszámítógépekre optimalizált operációs rendszere kizárólag az Intel StrongARM SA-1110-es típusjelzésű processzorokra épülő kéziszámítógépeken lesz futtatható. A Compaq rendkívül népszerű iPaq kéziszámítógépeiben is ez az imént említett processzor üzemel, valamint a Microsoft legnagyobb riválisa, a Palm is bejelentette nemrégiben, hogy operációs rendszereit az ARM chipekre optimalizálja, vagyis az ARM manapság egy rendkívül sikeres cégnek tekinthető.

Az első 64 bites ARM processzor, a Jaguar mostani bejelentése azonban korántsem jelenti azt, hogy a felhasználók azonnal rohanhatnak is a boltokba az ilyen chipekre épülő kéziszámítógépekért, ugyanis az ilyen eszközök piaci debütálására még több évet kell várni.

A dolgok jelenlegi állása szerint a különböző licencszerződéseket a jövő év második felében tudjuk majd aláírni partnereinkkel, ezt követően pedig szerintem még legalább két év telik majd el addig, míg az első, Jaguar processzoros kéziszámítógépek feltűnnek a boltok polcain - nyilatkozta Pete Magowan, az ARM cég marketing részlegének alelnöke, majd hozzátette, hogy a Jaguar chipekben számos szuperskalár megoldást alkalmaznak, emellett pedig az újdonság fogyasztása minden eddiginél alacsonyabb lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!