Csabi

Pentium 4 processzorok notebookokhoz

Az Intel a jövő évben nagyon jelentős, hordozható számítógépekhez készülő termékeket fog bemutatni. Ezek közé tartozik a Pentium 4-M processzor és az i845MP chipkészlet is, amelyek a nagy teljesítményű notebookokban fognak helyet kapni, és olyan technológiákat és megoldásokat is támogatnak majd, amelyeket eddig csak az asztali PC-khez készülő Pentium 4 esetében alkalmazott az Intel.

A Microprocessor Forumon Bob Jackson, az Intel egyik fejlesztőmérnöke beszélt az új mobil processzorok jövőjéről és azok fontosabb jellemzőiről. A szakember elmondta, hogy először az 1,5 GHz-es frekvenciával működő Pentium 4-M CPU fog megjelenni a piacon 2002 első félévében, de könnyen elképzelhető, hogy egy 1,4 GHz-es változat is elérhető lesz. Természetesen a jövő év folyamán a mobil Pentium 4 processzorok órajele folyamatosan emelkedni fog. Így 2002-ben piacra kerül az 1,8 GHz-es és a 2 GHz-es Pentium 4-M is.


Bob Jackson a rendezvényen elmondta, hogy az új mobil Pentium 4 processzorok sok mindenben hasonlítanak az eddigi, asztali számítógépekhez készülő társaikra, hiszen tulajdonképpen ugyanarra az architektúrára épülnek. Az egyik legnagyobb különbség, hogy a Pentium 4-M CPU-k támogatják a továbbfejlesztett SpeedStep technológiát is, amely energiatakarékos működést biztosít. Működésének lényege, hogy amikor a processzor kihasználtsága 75 százalék alá csökken, akkor az alacsony fogyasztású üzemmód lép életbe, ezáltal az akkumulátorok élettartama megnő.

Jackson a beszámolójában a 845MP chipkészlet fontosabb paramétereit is ismertette. A 845MP legérdekesebb jellemzője, hogy az asztali számítógépekhez kifejlesztett 845D lapkakészletre épül, ezért támogatja a PC1600 (DDR200) memóriák használatát. Eddig már napvilágot láttak olyan hírek is, amelyek szerint az Intel egy 845MZ típusú chipkészletet is be fog mutatni, de erről a cég képviselője nem tett említést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!