JohnnyCage

Támogatókra talál a VIA P4X266

A VIA Technologies P4X266 DDR-Pentium 4 chipkészletének kiadását nem nézi jószemmel az Intel, és mindent elkövet annak érdekében, hogy az alaplapgyártók ne építsék be azt eszközeikbe. A P4X266 azonban egyre több támogatót szerez.

Mint ismeretes, az Intel szerint a VIA Technologies-nek nincsen Pentium 4 licensze, így nem gyárthatna semmilyen olyan eszközt, amely az Intel Pentium 4 processzorához kapcsolódik. A VIA Technologies azonban másképp látja a dolgot. A VIA vezetői úgy vélik, hogy bár az Intel nem volt hajlandó chipset licenszt biztosítani a cégnek, a grafikus chipeket fejlesztő S3 megvásárlásával a társaság jogot szerzett a Pentium 4 chipkészletek gyártására, az S3 ugyanis keresztlicensz szerződésben állt az Intellel.

Mivel a VIA nem tette félre Pentium 4-es terveit, sokan arra számítottak, hogy az Intel bepereli a céget. Miközben azonban különböző forrásokból is olyan hírek érkeztek, miszerint az Intel közölte az alaplapgyártókkal, hogy leállítja az Intel chipsetek szállítását, ha azok P4X266-alapú alaplapot adnak ki, a gyártók egyre inkább hajlanak a VIA chipkészlet alkalmazása felé.

Klikk ide!     Klikk ide!
Acorp és Chaintech

A napokban rendezett tajpeji VIA Technology Forum konferencián több másodvonalbeli alaplapgyártó is bemutatta P4X266-alapú megoldását. Az Acorp, Chaintech, ECS, Shuttle, és Tyan cégek már bizonyosan ki fognak adni ilyen alaplapokat. Meglepő azonban, hogy bár a P4X266 DDR-alapú chipkészlet, egyik-másik gyártó csak hagyományos SDRAM foglalatokat helyezett el alaplapján.

Klikk ide!     Klikk ide!
Shuttle és Tyan

A DDR foglalatok hiányának több oka is lehet. Az egyik az, hogy a cégek (a Chaintech-ről és az ECS-ről van szó) először SDRAM-alapú rendszerekben szeretnének megbizonyosodni a P4X266 megbízhatóságáról, de lehet, hogy az Inteltől való félelem szülte a DDR támogatást nélkülöző lapokat. A legvalószínűbb azonban az, hogy a gyártók mindkét cég felé meg akarják őrizni jó kapcsolataikat, ezért mindkét félnek engednek. Nem utasítják el a VIA P4X266 chipkészleteit, ugyanakkor a DDR memóriák támogatásának hiányával életben tartják az Intel drágább, Brookdale chipkészletének piaci esélyeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MuldR #4
    memorymaster: van
  • narumon #1
    Heeehhhe na hát SDRAMMAL sok értelme van ilyen alaplapot venni... Nem elég gyönge már szegény PIV igy is, egy ilyen SDRAM alá és ennyi erővel vehetett volna celeront is az illető :)