JohnnyCage

Hétfőn adja ki a Brookdale chipsetet az Intel

A chipóriás Intel Corp. hétfőn adja ki hivatalosan az új Brookdale Pentium 4 chipkészletet, amely a társaság reményei szerint segíteni fogja a Pentium 4 processzor széleskörű elterjedését.

Az új Brookdale (i845) chipkészlet a jelenlegi, Rambus DRAM-alapú i850 Pentium 4 chipkészletnél jóval olcsóbb Pentium 4 alaplapok gyártását teszi lehetővé. Az új chipkészlet emellett a drága Rambus DRAM helyett az olcsó, és általánosan elterjedt PC133 SDRAM memóriákat támogatja. Mindez azonban egy, a lassú SDRAM memóriákból adódó teljesítménycsökkenést is eredményez.

Igaz az új chipkészletről, illetve az új alaplapokról már régóta tudni lehetett, az Intel hivatalosan csak hétfőn, azaz 10-edikén jelenti be a Brookdale (i845) kiadását. A chipsetre épülő alaplapok szállítása egy ideje már megkezdődött a számítógép gyártók felé. A kezdeti hiányok megelőzésére szolgáló eszközökből azonban sok idő előtt a piacra került, így a Brookdale alaplapokat gyakorlatilag már a kiadásuk előtt kapni lehetett.

A nagy OEM számítógép gyártók, mint a Dell, a Hewlett-Packard, az IBM, és a Gateway mind nagy reményeket fűznek az új rendszerekhez, amelyeket már a jövő héttől kapni lehet majd. Kérdés azonban, hogy a tajvani chipsetgyártók még olcsóbb, ugyanakkor nagyobb teljesítményű DDR-SDRAM-alapú Pentium 4-es chipkészletei nem fogják-e háttérbe szorítani a Brookdale chipkészletes megoldásokat. A VIA Technologies DDR-P4 megoldása már a piacon van, a társaság azonban nem rendelkezik Intel Pentium 4 licensszel, így a siker megkérdőjelezhető. A SiS és ALi chipset gyártók azonban megszerezték az Intel P4 licenszét, és olcsó, nagyteljesítményű megoldásaikkal igen ütőképes alternatívát jelentenek az i845-nek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #49
    iXBT: Nekem egyszer még LX-es időben volt egy intel lapom. Alig vártam hogy lecseréljem az Abit BH6-ra. Szegény lap jó volt stabil volt de iszonyat lassú, a BH6 nálam ugyanolyan stabil volt. Sőt egyébként ha igy belegondolok nekem soha nem volt gondom még alaplappal :O, és a windowst se tudom hogy miért szidják, mert nekem a win98SE-m nemigen akar lefagyni az istenért sem, és teljesen jól műxik pedig én aztán használom rendesen. Ja bocs a múltkor lefagyott mert játszottam a Cultures-el csak lepauzéltam és ALT+TAB a desktopra mert rinyált FlashFXP hogy befejezte a töltést. Utána annyira belemelegedtem hogy elfelejtettem hogy a háttérbe megy a cultures (pedig még a madarak is csipogtak de valahogy nem kapcsoltam), és simán ráinditottam a Max Paynet... na ettől kifagyot :)

    Cserélni én is igy cseréltem mikor amdre váltottam. A Celeronomért meg az abitomért kaptam egy új abitot egy duronnal :P

    Nvidia: Nekem az egyik kedvenc cégem hogy az ő termékeikben még soha nem csalódtam. Mindig jó driverek, sebesség, stabilitás jellemzi. Remélem most se fogok csalódni. Már készülök is az ASUS Nforce-ra. :P
  • narumon #47
    "Amugy nem az Asus, hanem az MSI embere mondta ezt az ominozus cikket, a via lapkakeszlet acpi problemai kapcsan."

    Na ennyi tévedés még belefér :)Tudom hogy az asusnál is mondtak valamit de akkor összekevertem bocsi.

    "Hmmm... amugy meglepo takekozottsagrol tettel tanubizonysagot. Kar, hogy nem egy oldalon allunk:) "

    Apám! A sötét oldal még nem emésztett föl teljesen! Tudom hogy van benned jó, állj velem a fényre az AMD oldalára, hagydd a sötét oldalt :)

    "Mindhalalig Intel! (foleg ketcsatornas DDR-rel lennek hangos)"

    Hehhey én meg a kétcsatornás nforce után leszek csak igazán hangos. :) Remélem hozza a chipset az nvidia minőséget és akkor nagyon ütős lesz az amd, akkor már neked sem lehet kifogásod :P
  • narumon #44
    "Na ennyit rolad meg a cuccaidrol! Az ACPI mod tokeletes, persz normalis cuccokon. Aki szerint meg nem igy van, az legyen el szepen otthon...."

    Na ennyit rólad meg a hülyeségről. Megmondanád hogy egyáltalán mi a rákra lehet használni az ACPit asztali gépen? Mert erre még az MSI embere sem tudott választ adni. Sőt azt hiszem az asus egyik embere mondta hogy: "az acpi egy teljesen felesleges dolog az asztali gépekben, és nem ismerek olyan alaplapot ami ezt normálisan kezelné, de a felhasználók többsége ezt úgyis egyből kikapcsolja"

    No ennyit meg erről. Egyébként ha téged ez zavar akkor vegyél PIVet, (tudom már vettél) engem sokkal jobban zavarnak az ott fellelhető dolgok (pl RDRAM, lassú PIV) problémák.
  • narumon #42
    "A BX-133-ak meg zsinorban produkaltak pci modemekkel, meg firewire kartyakkal. (massal nem tudom, mi ezekkel szivtunk ACPI modban)"

    Ja én az ACPi modot már rutinból lövöm lefelé. Azt kéne lelőni aki egyáltalán kitalálta.
  • narumon #38
    iXBT: Ezt én is. De ilyen nekem nem fordult elő. Ma is összeraktam egy jó kis KT7A + Duron 900 combót, elég jól muzsikál.. nyami :P
  • narumon #36
    "Ja, persze. Gondolom szerinted a 815E is szar volt."

    Én sehol nem mondtam hogy bármelyik intel chipkészlet szar lenne. Én annyit mondtam hogy a via sem szar.

    "Gondolom anno inkabb BX-133-at vettel helyette.
    Amugy valoban a BH6 volt az abit legjobb alaplapja. Kar, hogy ennek is szort a minosege rendesen"

    Húhúú BX133-Raidből annyit eladtunk mint a szemét, különösebb problémák nélkül.
  • narumon #34
    "3 evet abittal? Ne rohogtess!"

    Abból kiindulva hogy a BH6-om is kb ennyi idős volt mikor eladtam, meg jópár abitos gépet eladtam már és semmivel sem volt gond. Az upgradelhetőség meg magáért beszél.
  • narumon #32
    Bakker most olvastam hogy válaszul arra hogy az intel beperelte a viat, a via beperelte az intelt via szabadalmak megsértéséért.. Beszarok bazzmeg! HAJRÁ VIA!! :))
  • narumon #31
    "Es ne mondja nekem senki hogy nem de pont hogy az amd-nel gazosak ezek a dolgok meg egy szar fsb emeles miatt is dobhatoak a regi via kt-k.. "

    Lehet kapni 200fsps athlonokat ha érdekel. Egyébként már amikor kijött a KT133 lehetett tudni hogy mindjárt jön a 266fsbt is támogató változat, ami jövőben upgrade szempontából sokkal jobb. én pl ezért vártam inkább néhány hónapot. Amúgy az új procik is bele fognak menni a lapodba legfeljebb nem tudod teljes órajelen meglőni. Dehát a 100-as celeronok sem mennek minden lapban.
  • narumon #30
    "A p4 az eleje valaminek, a mostani Amd-k meg a vege"

    A palomino a Thoroughbred meg a Hammer meg kezdete valaminek. És tudod mit? A Palomino belemegy a mostani alaplapomba és nem lettem leszivatva hogy még egy alaplapot kelljen vennem. 3 évig simán kihuzom vele.