JohnnyCage

A SiS kiadta az első Athlon-alapú DDR333 chipkészletet

A tajvani Silicon Integrated Systems (SiS) a napokban hivatalosan is kiadta a SiS 745 jelzésű, AMD Athlon-alapú diszkrét chipkészletét, amely már az új, DDR333-as SDRAM memóriákat is támogatja.

A tajvani chipsetgyártó Pentium 4-alapú SiS 645-ös megoldása a világ első olyan alaplapi chipkészlete, amely támogatja az új DDR333-as chipeket, illetve az azokra épülő PC2700-as DDR-SDRAM memóriamodulokat. A társaság néhány héttel a SiS 645 kiadása után immár az első, AMD Athlon és Duron processzorokhoz kifejlesztett, DDR333 támogatású chipkészletet is kiadta.

A SiS 745-ös, diszkrét (grafikus maggal nem rendelkező) alaplapi chipkészlet egy Japánban megrendezett SoC (System-on-Chip - Rendszer a chipen) konferencián debütált a napokban, a SiS 740 jelzésű integrált grafikus változat bemutatására pedig várhatóan októberben kerül sor Tajvanban. Mindkét chipkészlet AMD Athlon és Duron processzorokhoz készül, és támogatja mind a DDR266, mind pedig a DDR333 SDRAM memóriachipeket. A DDR333 chipek, illetve a PC2700-as SDRAM modulok egyébként visszafelé kompatibilisek lesznek a DDR266, illetve a PC2100 specifikációkkal.

A SiS úgy véli, a DDR333-as chipekre épülő PC2700-as SDRAM memóriák 2002 második negyedévére fognak általánosan elterjedni a PC piacon. A SiS 745 általános elterjedése előtt egy ideig még a társaság korábbi Athlon chipkészlete, a SiS 735 marad a cég fő terméke az AMD-vonalon. A SiS elmondása szerint az első SiS 745 megrendelések még csak a napokban érkeztek meg a céghez.

A SiS rivális chipgyártó VIA Technologies szintén fejleszti saját DDR333-alapú chipkészleteit. Az Intel Pentium 4-alapú P4X333 első prototípusai az év végén jelennek meg, a tömegtermelés pedig a piaci viszonyoktól függően valamikor a jövő év első felében kezdődik meg. A VIA lemaradását azzal magyarázza, hogy a P4 chipkészletek jelenlegi piaca túlságosan kicsi ahhoz, hogy a társaság két különböző, DDR266 illetve DDR333 változatot adjon ki. Azt egyelőre nehéz lenne megmondani, hogy a SiS milyen előnyöket tud majd kovácsolni a DDR333 korai támogatásából.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoi #7
    Nemtudom, de azon gondolkodtam, hogy lehet hogy be lehet rakni egy KT266A-s alapalpba is majd a 333MHz-s memoriakat.
    Megpedig a kovetkezo modszerrel. Az FSB-n beallitok 133 MHz-t es bekapcsolom az alaplapon (Abit) a + 33MHz-t a memoriara. Ez igy 133+33=166MHz, ami ugye DDR-nel 333MHz!
    Mivel a 266 es a 333 MHz-es memoriakat pusztan minoseg alapjan valogatjak, azaz a tokozasuk marad ugyanolyan, igy fizikailag behelyezheto lesz az alaplapba (KT266A chip-re epulo) a 333-as memoria is.
    Mi a velemenyetek, szerintetek menni fog?

    Zoi
  • Ligend #3
    Az a gaz, hogy lassan az alaplapot surubben cserelgeti majd az ember, mint a procit. :-\ A VIA is mit csinal mar zsinorban? Kiad egy chipkeszletet, es mikor elterjed, kijon az A-s valtozattal, ami sokkal jobb. A vasarlo meg csak sziv... Adnanak ki fele ennyi chipkeszletet, de azok legyenek atgondoltak es korrektek. Az elsosegnek altalaban a teljesitmeny latja a karat...