JohnnyCage

Három új VIA P4 chipkészlet jelenik meg ez évben

Bár a VIA Technologies nem rendelkezik Intel Pentium 4 chipset licensszel, mindez nem gátolja meg a gyártót abban, hogy még az idén háromféle Pentium 4-alapú chipkészlettel jelenjen meg a piacon.

A jelek szerint a VIA az S3 megvásárlásával ténylegesen jogot szerzett a Pentium 4 chipkészletek gyártásához. Ellenkező esetben ugyanis az Intel feltehetően már beperelte volna a céget. A tajvani óriáscég a közelmúltban kiadta P4X266 Pentium 4-DDR chipkészletét, amely az első ilyen megoldás a piacon. A chipkészletet azonban még az éven két újabb változat fogja kisérni: A P4M266 és a P4X333.

A P4X266 tömegtermelése augusztusban kezdődött meg, de egyes alaplapgyártók szerint hiány van a chipkészletből. Ez a helyzet a VIA szerint még szeptemberben megoldódik. A hiány miatt azonban továbbra sincsenek általánosan elterjedve az ilyen alaplapok a piacon. A VIA Technologies augusztusban egyébként mintegy 100 ezer P4X266 chipkészletet szállított le.


A társaság P4M266 integrált chipkészlete, amelynek tömegtermelése heteken belül megkezdődhet, tulajdonképpen a P4X266 alapjaira épül, a különbség kizárólag abban a Savage 4 integrált grafikus magban rejlik, amelyet a VIA a grafikus chipgyártó S3 megvásárlásával szerzett meg. A P4M266 a Savage 4 grafikus chip teljesítményének megfelelően nem kifejezetten játékra készült, más területeken azonban megfelelő megoldás lehet.

A VIA harmadik Pentium 4 chipkészlete a P4X333 lesz, ami elődjétől, a P4X266-től a DDR333 (PC2700) SDRAM memóriák támogatásában tér el. A P4X333 az év utolsó negyedében jelenik meg, a P4M266 kiadása után.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!