JohnnyCage

Elkezdődött a P4 chipsetháború

A Brookdale chipkészlet megjelenésével az Intel Pentium 4 processzorához készült chipkészletek háborúja megkezdődött. A tajvani gyártók a DDR-SDRAM-ok támogatásával, valamint alacsony áraikkal szeretnék megalapozni a sikert.

Jelenleg három Pentium 4 chipkészlet van piacon: A Rambus DRAM-alapú Intel i850, a PC133 SDRAM-okat támogató Intel Brookdale (i845), valamint a tajvani VIA Technologies DDR-SDRAM támogatású P4X266 modellje. A VIA, akárcsak a Pentium 4 megoldásaival később megjelenő SiS és ALi cégek is, elsősorban a DDR memóriák jó ár/teljesítmény arányával, valamint chipkészletének alacsony árával próbál hódítani.

A VIA új chipkészlete mintegy 25-35 százalékkal olcsóbb, mint a Brookdale, a társaság Intellel folytatott jogi vitái miatt azonban a P4X266-alapú alaplapok egyelőre meglehetősen ritkák. A Silicon Integrated Systems (SiS), amely cég heteken belül piacra dobja saját, SiS 645 típusjelű Pentium 4-DDR megoldását, szintén nagy figyelmet szentel az árnak. A SiS 645, amelynek tömegtermelése a hónap közepén indul be, 18-20 dollárba fog kerülni. Mindez hozzávetőelegesen 25 százalékkal alacsonyabb ár, mint a VIA P4X266 chipkészleté.

A Pentium 4 chipkészletek piacára a negyedik negyedévben bekapcsolódik az ACER Labs. Inc. (ALi) is. A társaság chipkészletei minden bizonnyal szintén kedvező árúak lesznek. Az ALI P4 chipkészlete, valamint a SiS 645 egyaránt képes kezelni az új, DDR333-as SDRAM memóriákat, csakúgy, mint a VIA P4X266 utódja, a P4X333.

A Pentium 4 chipkészletek piaca a jövő év elején válik teljessé, amikor az Intel kiadja a DDR-alapú Brookdale-t. A chipset várhatóan nem lesz olcsó, de a jelenlegi Brookdale változatnál nagyobb teljesítményre lesz képes, és emellett az Intel márkanév is meggyőző tud lenni számos felhasználó számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!