JohnnyCage

Az ACER is bejelentette saját, igéretes Pentium 4-megoldását

[SiliconStrategies] A VIA Technologies és Silicon Integrated Systems (SiS) cégek után immár a harmadik tajvani chipsetgyártó, az ACER Laboratories Inc. (ALi) is bejelentette saját Pentium 4-DDR megoldását.

Az ACER Labs. Pentium 4-alapú alaplapi chipkészlete az ALi Aladdin-P4 nevet kapta. Az M1671 típusjelzésű chipkészlet igéretes megoldásnak tűnik, amely -elsősorban a memóriát illetően- meglehetősen változatos konfigurációk kiépítését is lehetővé teszi. Az ALi Aladdin-P4, akárcsak AMD Athlon és Duron processzorokhoz készült ALi MAGiK 1 társa, lehetővé teszi mind SDRAM, mind pedig DDR-SDRAM memóriák alkalmazását, így az ilyen rendszerek a felhasználó igényeinek és pénztárcájának megfelelően -akár utólag is- alakíthatóak. Az Aladdin-P4 alapú rendszerekre való bővítés költségei viszonylag alacsonyan tarthatóak, amennyiben a felhasználó meglévő PC133 SDRAM moduljait alkalmazza új rendszerében. Ezek a memóriamodulok a későbbiekben bármikor leválthatók a nagyobb teljesítményű DDR változatokra, mivel az Aladdin-P4 lehetővé teszi mindezt.

Az ACER Labs. Aladdin-P4-alapú Pentium 4 alaplapokba összesen négyféle memóriatípus helyezhető, bár a különféle modulokat keverni nem lehet. A chipkészletre épülő rendszerekben PC133, illetve PC1600 (DDR200), PC2100 (DDR266), és PC2700 (DDR333) SDRAM memóriák alkalmazhatók. Az ACER Labs., amely rendelkezik a chipkészlet gyártásához szükséges Intel Pentium 4 licensszel, az általános asztali, illetve notebook rendszerekbe ajánlja az Aladdin-P4-et, derült ki a tajvani gyártó elnökének, Chin Wu-nak a nyilatkozatából. Az új chipkészlet támogatja a Pentium 4 400 MHz-es rendszerbuszát, amely 3,2 GByte/s adatátviteli sebesség elérését teszi lehetővé. Az Aladdin-P4-ből emellett nem maradt ki a többi alapvető funkció sem, mint például az AGP 4x csatoló, vagy a nagysebességű ATA interfész.

A chipset mintapéldányait már megkapták az alaplapgyártók, a tömegtermelés pedig októberben kezdődik meg. A 629 kivezetésű BGA chip darabára nagymennyiségben vásárolva 31 dollár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!