JohnnyCage

Intel i870: DDR chipkészlet 16 processzor támogatással

[Register] Az Intel az IDF konferencián jelentette be a társaság i870 chipkészletét, amely nagyteljesítményű DDR-SDRAM-ok alkalmazását is lehetővé teszi az akár 16 processzoros Xeon- illetve Itanium-alapú rendszerekben.

Az i870 a feltételezhető, negyedik negyedévi megjelenésével az első olyan chipkészlet lesz, amely támogatni fogja az Intel által kifejlesztett InfiniBand architektúrát. Amennyiben az Intel nem hozza előrébb a DDR-alapú Brookdale-D (i845) Pentium 4 chipkészlet kiadását, az i870 ráadásul a társaság első DDR-SDRAM memóriákra épülő megoldása lesz.

Az i870 chipkészlet egy ideje már fel volt tüntetve az Intel szerver ütemtervén, de a korábbi tervekben a jelenlegi 16-tal ellenben 4-8 processzoros rendszerekhez készülő chipset szerepelt. Mint az Intel vezetői elmondták, az i870-alapú rendszerek új interfészek fejlesztése után akár 256 processzoros számítógépek alapjai is lehetnek majd.

Az i870 három chipből fog állni: Egy switch, egy node controller (Northbridge), és egy I/O hub egységből. A chipset kétcsatornás DDR-SDRAM memória interfésze csatornánként négy, összesen nyolc foglalat implementálását teszi lehetővé. A memória foglalatokba helyezhető legnagyobb kapacitású modul 1 GByte-os, ami alapesetben összesen 8 GByte memória beépítését tesz lehetővé.

Az Intel közleménye szerint az i870 szerver chipkészlet a jövő évben jelenik meg a McKinley és az újfajta Xeon processzorokkal karöltve, bár a cég ütemtervében korábbi időpont, az idei negyedik negyedév szerepel. A McKinley a 64 bites Itanium utódja, az új Xeon pedig a Pentium 4-alapú Xeonok 512/1024 KByte integrált L3 cache-sel kibővített változata lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Coine #2
    Enyhén durva :)
    AMD most tart a dual alaplaoknál ? :)

  • Dikkma #1
    Tyű. Ez jó lesz.