Csabi

Megérkezett a 2 GHz-es Pentium 4

Az Intel az IDF-en (Intel Developers Forum) számos nagy számítógépgyártó és szoftverfejlesztő cég társaságában mutatta be az érdeklődőknek a legújabb, 1,9 GHz-es valamint a 2 GHz-es Pentium 4 processzorait. A cég az új CPU-i révén tovább növelte az előnyét az órajelekért folytatott küzdelemben az AMD-vel szemben, hiszen a leggyorsabb Athlon jelenleg 1,4 GHz-es frekvenciával működik. Azonban mindenképpen meg kell jegyezni, hogy a tesztek szerint a két gyártó processzorainak teljesítményében nincsenek akkora különbségek, mint amekkorák az órajelek között vannak.


Az Intel körülbelül 18 hónappal ezelőtt mutatta be az 1 GHz-es Pentium III processzorát. Ez idő alatt a CPU-k teljesítménye jelentősen megnőtt. Az Intel szerint a 2 GHz-es Pentium 4 processzorra épülő számítógépek egyes multimédiás alkalmazások esetében akár 81 százalékkal nagyobb hatékonyságot biztosítanak, mint az 1 GHz-es Pentium III-ra épülő rendszerek. Az üzleti alkalmazások esetében átlagosan 50 százalékos teljesítménynövekedéssel lehet számolni. Az Intel szerint az új processzor hatékonysága azoknál a rendszereknél is jól lemérhető, amelyeknél a háttérben folyamatosan vírusellenőrző, fájltömörítő és egyéb hasonló alkalmazások futnak. Az Intel képviselője hangsúlyozta, hogy a 2 GHz-es Pentium 4 a leghatékonyabban az i850 chipkészletre épülő, RDRAM memóriákat támogató alaplapokkal használható.

Az IDF mai napján körülbelül 40 szoftverfejlesztő cég mutatta be a Pentium 4-re optimalizált alkalmazásait. Rajtuk kívül a nagyobb számítógépgyártók - például a Dell, a Compaq, a Gateway és a Hewlett-Packard - is jelen voltak. Ezek a cégek valószínűleg már a héten piacra dobják a 2 GHz-es Pentium 4 processzorokra épülő PC-iket. Az egyik legnagyobb teljesítményű asztali számítógépet a Gateway fogja forgalmazni. Az új, Performance 2000XL Digital Media PC-ben a 2 GHz-es Pentium 4 CPU mellett helyet kap 256 MB PC800 RDRAM memória, egy NVidia GeForce3 grafikus kártya, egy 15 colos LCD monitor, egy 80 GB-os merevlemez, egy 16X/48X DVD és egy 12X/8X/32X CD-RW meghajtó is. Ennek a konfigurációnak az ára 2999 dollár (840 000 forint) lesz.

A szakértők szerint a következő időszakban is folytatódni fog a küzdelem az órajelekért. Egy éven belül megjelenhetnek a 3 GHz-es processzorok, míg 2003 második negyedévében akár már a 4 GHz-es frekvenciával működő CPU-khoz is hozzá lehet majd jutni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #40
    Azért egyelőre olyan még a láthatáron sincs... szal ugyancsak nem kell kapkodni..
  • Pheel #38
    vegre egy normalis ember :)
  • narumon #36
    "Szerintem ma már minden játék konzolra készül, és onnan konvertálják Pc-re"

    Hála istennek azért nem igy van. Aki meg ugrabugra meg verekedős szart akar az meg meg is érdemli.

    A témánál maradva. 1Ghz procival annyira jól el lehet lenni, és nemcsak ma hanem még egy jó ideig biztosan. Egyszerűen nincs ami megizzasztja (persze egy jó VGA kártya mellett) most jönnek emberek hogy 1600x felbontásban már lassú. De könyörgöm ki a fasz akar ekkora felbontásba játszani? Ehhez már egy 24" monitor is kéne...
  • Pheel #20
    Igen, igen. Ha végre valami használni fogja az SSE2-őt, akkor P4 megesz reggelire :)
  • Coine #19
    Emberek, ez a lényeg :

    "Az IDF mai napján körülbelül 40 szoftverfejlesztő cég mutatta be a Pentium 4-re optimalizált alkalmazásait."

    Majd tesztelgessük le a P4-et pár hónap múlva optimalizált progikka, és nézzük meg a teljesítményt, továbbá mindjá' jön a -55%-os áresés, keményít az Intel, ebből is láccik, hogy az AMD már nem csicska, hanem komoly ellenfél.

  • Mr_Rob #18
    Erről van szó, nem csoda, ha az emberek nem veszik a 1.7-es, 2Ghz-es procikat. Az Intel siet, kapkod, és mit ér vele? Lehet, hogy most ez a leggyorsabb proci, csak azt nézd meg, hogy az AMD egy 1.4-essel mm-ekre van tőle (600Mhz külömbség elég durva:))
  • Yeti #13
    Itanium: hát egy itanium proci egy "kicsit" drága ahhoz, hogy normális asztali gépekben általánoss válhasson...
    Wildor: én elfogadnék egy olyan 486ost. Itthonra gy szervernek tökéletesen megfelelne...
  • Yeti #12
    Itanium: hát egy itanium proci egy "kicsit" drága ahhoz, hogy normális asztali gépekben általánoss válhasson...
    Wi
  • narumon #11
    "Mit gondoltok miért esett vissza a PC-eladás ? "

    talán azért mert az 1Ghz körüli processzorokat sincs ami megizzasztaná.
  • I.C.ram #5
    egyre nagyobb leptekkel fejlodik az a mhz illetve mostmar a Ghz :)) regebben olyan 33mhz 75mhz 100mhz es most meg olyan 300-400 mhz a leptek!!! ja es tud valaki valamit arrol hogy mennyi lesz az ara? mert en karacsonyra aakrom meglepni magam egy ilyen p4-sel! de azert nem akarok nagyon 150 000 tobbet kolteni ra sot meg annyit se :)) (ja es csak alaplap + proci kell uj) :))