JohnnyCage

Az Intel tovább gyorsít

[CNet] Az Intel Corp. az év hátralévő részében Pentium 4-es processzorok özönével szándékozik ellepni a piacot. A társaság a CPU széleskörű elterjesztése érdekében tovább gyorsítja az új Pentium 4 modellek kiadási ütemét.

A társaság minden erejével azon van, hogy a csúcskategóriás Pentium 4 processzor általánosan elterjedtté váljon az asztali rendszerek körében. Mint azt a társaság vezetői az idei második negyedéves eredmények közzététele után elmondták, az Intel tovább készül gyorsítani a nagyobb órajelű Pentium 4 változatok megjelenését. Bár az eddigi tervek szerint a 2 GHz fölötti hivatalos órajelű változatok megjelenésére még viszonylag sokat kellett volna várnunk, a társaság új ütemterve ezek megjelenését jelentősen előbbre tolta.

Az új változatok agresszív ütemben való kiadása a leggyorsabb processzor cím megszerzésének lehetőségén kívül minden bizonnyal a jelenleg is kapható modellek árának jelentős mértékű csökkenését jelenti majd. A chipóriás azt szeretné, ha a 800 dollár fölötti Intel-alapú gépek már kivétel nélkül Pentium 4 processzorra épülnének. Paul Otellini, az Intel architektúra részlegének elnöke elmondta, hogy az árcsökkentések még az év vége előtt a Pentium 4-re való teljes átállást fogják magukkal vonni Intel-alapú számítógépek körében. A társaság korábban úgy tervezte, az Intel CPU-k körében a P4 csak a jövő év első felében veszi át a domináns szerepet a Pentium III processzoroktól.


Mint az Intel vezetői azt elmondták, a társaság bízik a Brookdale (i845) chipkészlet sikerében, valamint a Microsoft Windows XP megjelenése után várhatóan megnövekedő PC vásárlási kedvben. A chipóriás elmondása szerint az olcsó PC133 SDRAM memóriák alkalmazását lehetővé tévő Brookdale Pentium 4 chipsetet ezidáig több, mint 250-féle különböző márkájú és típusú alaplapba építették be a gyártók világszerte.

Otellini elmondása szerint az év végére a leglassabb Pentium 4 1,5 GHz-en fog üzemelni, a csúcsmodell pedig 2 GHz fölötti órajelű lesz. Az elemzők szerint a Pentium 4 ütemterv jelentős árcsökkentéseket tartalmazó, felgyorsított változatának követése sokat javíthat a társaság nem túl fényes helyzetén a konkurens AMD-vel szemben. A szakemberek úgy vélik, a rivális AMD-vel folytatott küzdelemben fontos szerepe lehet annak is, hogy a Pentium 4 vonal a közeljövőben immár a középkategóriás gépektől indul majd, és egészen a csúcsmodellekig fog terjedni.

Az Intel a 800 dollárnál olcsóbb gépek körében Celeron processzorainak megnövelt órajelű változatait igéri. A Celeron CPU-k még az éven átlépik az 1 GHz-es órajelhatárt, ráadásul az új, 130 nm-es gyártástechnológiára való átállás következtében csökkennek az előállítási költségek, amik állítólag a CPU árának zuhanórepüléséhez fognak vezetni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Coine #22
  Ez igaz, P4 + SDRAM gagyi.
 • accord #19
  "Mint az Intel vezetői azt elmondták, a társaság bízik a Brookdale (i845) chipkészlet sikerében." - az Intel álláspontja

  "Azon tûnõdöm, vajon az Intel félnótás P4 televíziós reklámja azt szimbolizálja-e, hogy mi folyik az Intel döntéshozók agyában. Az orvostudományi egyetemen tanultam az LSD és más hallucinogének hatásairól, és ez a kék, fehér, és narancsszínek, amit az Intel összehoz, nagyon emlékeztet a fenti drogok fogyasztása esetén fellépõ vizuális élményre. Legyünk õszinték, mi mással magyarázható az Intel jelenlegi döntése, hogy egy olyan olcsó árkategóriás Pentium 4 chipkészletet adjon ki, ami a szupergyors processzort egy öreg PC133-as SDRAM memóriával láncolja össze? Füves cigi vagy mi más?" - Tomshardware álláspontja

  :))) Szerintem Tom-nak van igaza :))) Az SDRAM-os P4 a tesztekben lemarad, mint a borravaló :))) A P4 lassúsága ellenére, eddig azért nem maradt le még jobban az AMD mögött, mert a gyorsabb memória némileg kompenzálta a jóval lassabb procit! De így, hasonló RAM-okkal, még sokkal jobban le fog maradni az AMD-től (mármint egy SDRAM-os Athlon-tól, ugyanis, az Athlon még SDRAM-al is nagyon jól teljesít.... a P4 még RDRAM-al is elég tetű. Ezért nem értem, hogy most mi ez az SDRAM-os chipkészlet itt???)
 • Bekomman #18
  Ne kapkodjunk kérem, ne kapkodjunk!
 • Lez #17
  Milyen ciki, hogy a kész konfigokban a csúcs p4 mellé általában 128 MB Rambust raknak. Az XP szerintem el se indul majd rajta. És a sok hülye egy évig bele se nyúlhat a gépbe, ha meg akarja tartani a garanciát. :))
 • Coine #15
  " Mint az Intel vezetői azt elmondták, a társaság bízik a Brookdale (i845) chipkészlet sikerében, valamint a Microsoft Windows XP megjelenése után várhatóan megnövekedő PC vásárlási kedvben. "

  na baz
  képzelem a HW igényeit az XP-nek.....

 • Coine #14
  Te beteg vagy, egy Itanium proci kerül annyiba, mint egy komplett gép, és az server proci.
 • Nores #5
  Majd biztos a WinXP miatt javul a vásárlási kedv :)