Csabi

Pentium 4: mit hoz a jövő?

Még mielőtt megvizsgálnánk a Pentium 4 jövőjét, azelőtt talán érdemes egy kicsit szemügyre venni a jelenlegi állapotokat is. A Pentium 4-et az Intel egyelőre 1,3, 1,4, 1,5 és 1,7 GHz-es frekvenciával működő változatokban gyártja, de már sokszor lehetett hallani a jövőben piacra kerülő 2GHz-es CPU-ról is. Felmerülhet a kérdés, hogy 1,5 és 2 GHz között mindössze csak egy processzor fogja-e képviselni a Pentium 4 processzorcsaládot? Nos nemrégen olyan hírek jelentek meg, amelyek arról szóltak, hogy az Intel a számítógépgyártók kérésére júliusban bemutatja az 1,6 és az 1,8 GHz-es Pentium 4 CPU-it. Sőt szeptemberben az 1,9 GHz-es modell is megjelenhet. Bár arról még ellentmondóak a hírek, hogy ezekből az új CPU-kból csak a számítógépgyártók kaphatnak-e, vagy a boltok polcain is megjelenhetnek.

A Pentium 4-ről szóló hírekben sokszor felmerülnek a különböző memóriákkal kapcsolatos problémák. Jelenleg még csak a drága RDRAM memóriákat lehet használni a Pentium 4 alapú rendszerekben. Ez azonban az Intel Brookdale (i845) chipkészletnek köszönhetően nemsokára megváltozik, hiszen ez a lapkakészlet támogatja a PC133 SDRAM memóriákat. Ennek köszönhetően olcsóbb Pentium 4-es számítógépeket lehet majd összeállítani, bár kétségtelenül teljesítménycsökkenéssel kell számolni, ami a becslések szerint körülbelül 10 százalékos lesz.

A Pentium 4 esetében nagyon jelentős mérföldkő lesz a 0.13 mikronos gyártási technológiákkal készülő Northwood processzormag bevezetése. A Northwood magra épülő Pentium 4 CPU-k természetesen nagyobb teljesítménnyel rendelkeznek majd. Kezdetben az órajelük el fogja érni a 2 GHz-et, és 256 KB helyett 512 KB L2 cache-t fognak tartalmazni. Ugyancsak fontos újdonság, hogy olyan alaplapokba lesznek belehelyezhetők, amelyek nem a jelenleg használatos Socket423, hanem az újabb Socket478 foglalatot tartalmazzák. Az új foglalat egyben azt is jelenti, hogy a mostani alaplapok nem alkalmasak a Pentium 4 (Northwood) befogadására. Az viszont jó hír, hogy az Intel egyelőre nem tervez egyéb, alaplapokat érintő változtatásokat.

A távolabbi jövő egyelőre még nagyon bizonytalan. Egyes előrejelzések szerint 1,5-2 éven belül megjelenhet a 3,6 GHz-es frekvenciával működő Pentium 4 is. Szakemberek szerint körülbelül 2003 közepén lesz szükség a Brookdale és az i850 chipkészletre épülő, Socket478 foglalatot tartalmazó alaplapok cseréjére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Andor PaPa #19
    Én kb. 23 Intel vs. AMD tesztet láttam az Athlonról és a P4-ről. És a legtöbb tesztben tényleg odavágták a P4-et az Athlonok. Csak az olyan műveletekben verik a (300 MHz-el lassab) Athlonokat, ahol az órajel meghatározó tényező. És az AMD cuccok akkor is olcsóbbak.
  • GamerBoy #17
    Tényleg jó nagy suxx ez a P4... azért az égő, hogy egy 300MHz-el alacsonyabb órajelű, és olcsóbb processzor (a TB-t ajnározom itt éppen, ha vkinek még nem esett volna le :)) 40%-kkal lenyomja... úgy, hogy még a ram is 600 megával kisebb órajelen fut...
    Mellesleg AMD is hatalmas köcsög, mert verik magukat, hogy ugyanaz a foglalat, de az 1.5-ös TB-t már nem biztos, hogy kidobják 200-as FSB-vel is... akkor pedig ugyanott vagy: alaplapcsere. Bár amúgy is ajánlott, mert ezeket a TB-ket állítólag már alaposan visszaveti az SDRAm a teljesítményben...
  • Andor PaPa #14
    Azért, mert az alaplapgyártók egy nagy rakás pénzt fizetnek a procigyártó cégeknek. Mi meg kifizetjük, és gyűlölködünk. Mocskos kapitalista rendszer...
  • Anee #7
    Az Intel köcsög és azthiszi hogy nyalni fogják a seggét s minden buzi cserélgeti vele a foglalatot...
    Az AMD tervek szerint 2003ig nem vált foglalatot de ők bejelentik nagy büszkén hogy váltanak...
    Most a "rosz mindig megkapja méltó büntetését" lesz....
  • skorpio7 #6
    Hát ez marha jó !
    Így aztán lehet előre tervezni !
    Új processzor - új alaplap .
    Hát ezért veszek AMD-t majd legközelebb .
  • shabba #3
    A 0.18 micronos 2 Ghz-es P4 gyárilag Overclockolva a technologia határait legvégsőkig kihasználva nem túl piacképes. Az új 0.13 micronos 2Ghz-es P4-re megéheti beruházni, abban vannak tartalékok, még OC szempontbó is, csakhát mint minden új ennek is csillagászati lesz az ára.
    Az meg hogy az Intel kibírja két évig anékül hogy új foglalatra kényszerítse rá a népet csak a hét vicce címre pályázhat.
  • Ligend #2
    "Pentium 4: mit hoz a jövő?" - egyelore ugy nez ki hogy csak kiadasokat. Nem lenne ez rossz szerkezet, csak meg varni kellett volna vele egy kicsit. Bar tudom, meg 1 ev mulva is lesz mit javitani rajta, semmi sem tokeletes, de hogy ilyen hamar "kifusson" a chipkeszlet es a foglalat, az azert egy kicsit eros. Ha jol megnezzuk, az osoreg Slot-1-be meg mindig bele lehet minden fajta Intel procit tenni, mig a Sucket 423 :-) azert nem nez valami fenyes jovo ele... Hol vannak mar azok a regi szep idok, mikor egy alaplapba 3-4 gyarto procija is belement? Valo igaz hogy tortent mar hasonlo az Intel palyafutasaban (Pentium Pro), de arra ra lehetett fogni hogy szerverekbe szantak, ott pedig nem bovit havonta az ember. Ezt viszont home/office PC-kbe szeretnek eladni, es markas gepeken kivul szerintem nem erdemes masba beletenni. A brand PC-ket ugyis egy az egyben csereli az ember, ott nem szamit hogy mennyire bovitheto, vagy epp cserelhetoek-e az alkatreszek.