Franczy

Új Intel processzorok és árcsökkentések

[CNet] Az 1,7 GHz-es frekvencián üzemelő új Pentium 4-es processzorokat hivatalosan április 23-án fogják majd bemutatni, és először valószínűleg a Dell Computer konfigurációiban lesz majd elérhető.

Intelhez közeli források azt is megerősítették, hogy a Santa Clara-i (Kalifornia) székhelyű chipgyártó óriáscég most hétfőn dobja majd piacra az olcsóbb kategóriába tartozó Celeron processzorok legújabb képviselőjét, mely már 850 MHz-es lesz.
Az Intel reményei szerint az új, magasabb frekvenciájú Pentium 4 még szorosabbá teheti majd a személyi számítógépek processzorpiacán tapasztalható versenyt, persze ehhez hozzá kell tenni, hogy az 1,7 GHz-es frekvenciájú újdonságnak nem lesz könnyű dolga, hiszen a mai alkalmazásokban még a jelentősen alacsonyabb frekvenciájú AMD Athlon processzorok is lekörözik az Intel csúcsmodelljét, és akkor az árakról még nem is beszéltünk.

Az AMD jelenlegi leggyorsabb processzora az 1,33 GHz-es Athlon chip, hamarosan pedig várható az 1,4-, illetve 1,5 GHz-es változatának a megjelenése. A jelenlegi tervek szerint az idei év harmadik negyedévében jelenik majd meg a 2 GHz-es Pentium 4, melyre az AMD a Palomino magos Athlonokkal kíván válaszolni.

Az új processzorok megjelenése természetesen magával hozza azt a felhasználók számára mindenképpen kellemes tényt, hogy a régebbi processzorok ára esni fog. Különböző források szerint az Intel április 15-én, az AMD pedig egy nappal később április 16-án csökkenti majd árait, mégpedig nem is kis mértékben, hiszen egyes termékek ára akár 20 százalékkal is csökkenhet, bár ezt hivatalosan még nem erősítette meg egyik cég sem.

A jelenlegi leggyorsabb, 1,5 Ghz-es Pentium 4-es processzor most 637 dollárba (~190e Ft) kerül, míg az 1,4 GHz-es változat 423 dollárt (~127e Ft) kóstál. Az 1,3 GHz-es Athlon 318 dollárba (~95e Ft), míg az 1,2 GHz-es verzió 268 dollárba (~80e Ft) kerül. Ezek az árak egyébként kiskereskedelmi árak, melyeknél a nagykereskedelmi árak jelentősen kedvezőbbek, hiszen a nagykereskedőknél az 1,3 GHz-es Athlon 223 dollárba (~67e Ft), az 1,2 GHz-es pedig 201 dollárba (~60e Ft) kerül, de a nem hivatalos forrásokból származó 1,3 GHz-es Athlonok már akár 180 dolláros (~54e Ft) áron is elérhetőek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Coine #2
    Ja és csak annyit, hogy a cikkíró a dobozos P4-ek árait írta ide............

  • Coine #1
    http://www.sharkyextreme.com/hardware/weekly_cpu/2.shtml

    Az árak