SG.hu

Az európai értékpapír-felügyelet szigorúbb szabályokat akar a kriptotőzsdékre

A párizsi székhelyű Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) célja a befektetők védelmének javítása és a pénzügyi piacok stabilitása. Most a felügyelet extra kibervédelmi intézkedéseket sürget a kriptorendszerek üzemeltetőit illetően, a szabályozás szigorítását kéri a hackerek elleni védekezés külső auditálását követelve.

A kriptotársaságokat arra kellene kötelezni, hogy külső auditokat tartsanak kibervédelmükről - véli az EU piacfelügyeleti hatósága, amely a fogyasztók erősebb védelme érdekében felszólította a brüsszeli törvényhozókat a régió kiemelt ágazati szabályozásának módosítására. Az Esma a kibervédelemre vonatkozó szigorúbb szabályokat a kriptotársaságokra vonatkozó, decembertől teljes körűen hatályba lépő uniós rendszer alapvető részének tekinti. A széles körben az eddigi legmesszebbre menő kriptopiaci szabályozásnak tekintett uniós kriptopiaci rendelet célja, hogy felügyelje az egyébként nagyrészt szabályozatlan ágazatot, amelyet a közelmúltban komoly botrányok sújtottak, köztük a bahamai székhelyű FTX tőzsde nagy visszhangot kiváltó összeomlása.

Az Esma az uniós jogalkotók által tavaly elfogadott szabályok végrehajtásának véglegesítésén dolgozva azt szorgalmazta, hogy a kriptotársaságok számára írják elő, hogy harmadik fél által végzett ellenőrzéssel bizonyítsák, hogy képesek ellenállni a kibertámadásoknak. Az Európai Bizottság azonban visszautasította a lépést, mondván, hogy az Esma túllépi a jogszabály hatáskörét.

A kibertámadások a kriptoipart a kezdetek óta áthatják, a hackerek pedig buzgón próbálják ellopni az ügyfelek pénzeszközeit. A Chainalysis blokkláncelemző cég szerint az idei év első hat hónapjában több mint 1,5 milliárd dollárt loptak el kriptotársaságoktól, ami mintegy 84 százalékkal magasabb, mint a 2023-as év azonos időszakában ellopott összeg. "Úgy tűnik, hogy a kriptotolvajok visszatérnek a gyökereikhez és ismét a központosított tőzsdéket veszik célba” - mondta a Chainalysis, megjegyezve, hogy 2024 első felében közel 150 hacker incidens történt.

A készülő uniós szabályozás értelmében a kriptocsoportoknak engedélyt kell majd szerezniük az EU valamelyik tagországától azáltal, hogy megfelelnek az új szabályoknak, többek között annak a követelménynek, hogy a felsővezetők „alkalmasak és megfelelőek” legyenek, és a pénzmosás megakadályozására szolgáló ellenőrzéseik kellően szilárdak legyenek. A kriptotőzsdéknél és kereskedőcégeknél az elmúlt években történt számos nagy visszhangot kiváltó botrány óta azonban a szabályozók úgy vélik, hogy további intézkedésekre van szükség a laza kibervédekezés elleni védekezés érdekében. „A biztonságot nem lehet félvállról venni. A biztonságra pénzt kell költeni” - mondta Charles Kerrigan, a CMS ügyvédi iroda partnere, aki hozzátette, hogy a kriptotőzsdék elleni kibertámadások kérdésével "mindenképpen foglalkozni kell."

A múlt hónapban közel 45 millió dollárt loptak el a szingapúri székhelyű BingX tőzsdéről, míg júliusban több mint 230 millió dollárt vittek el az indiai WazirX tőzsdéről, ami a cég összeomlásához vezetett. 2022-ben a világ legnagyobb kriptotőzsdéjéről, a Binance-ről 570 millió dollárt loptak el. "A különböző tőzsdék különböző módon garantálhatják a biztonságot, és egy alapszabvány szuper hasznos lenne” - mondta Arvin Abraham, a Goodwin ügyvédi iroda partnere.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!