SG.hu

Bankszámla helyett digitális pénztárcába is küldhetik a bért a japán cégek

A japán technológiai konglomerátum, a SoftBank Group tíz leányvállalata megkezdte a dolgozók fizetésének a SoftBank saját PayPay digitális pénztárcájába való továbbítását. A PayPay a legnagyobb mobilfizetési alkalmazás Japánban, és a LY Corporation - a Softbank leányvállalata - tulajdonában van.

"A kezdeményezés célja, hogy a fizetési lehetőségek bővítésével javítsa a munkavállalói juttatásokat, és elősegítse a PayPay jelenlétének kiterjesztését a teljes csoportra” - magyarázta a fintech vállalkozás még augusztusban, amikor bejelentette, hogy a bérek digitális kifizetésébe kezd. Ez a bejelentés ugyanazon a napon érkezett, amikor a japán Egészségügyi, Munkaügyi és Jóléti Minisztérium engedélyt adott a cégnek arra, hogy „digitális bér” kifizetéseket lebonyolító pénzátutalási vállalkozásként működjön.

A kezdeményezés az első ilyen jellegű kezdeményezés Japánban, és talán a világon is. Míg az ázsiai szabadúszó munkavállalók fizetése gyakran e-pénztárcán vagy QR-kódos fizetésen keresztül történik - különösen az olyan országokban, mint India, ahol sok munkavállaló továbbra sem rendelkezik bankszámlával -, a bérek bankszámlára történő kifizetése a norma továbbra is. A magánszemélyek ezután a pénzt az általuk preferált digitális pénztárcára mozgathatják. A PayPay engedélyének megadásakor a minisztérium elárulta, hogy három másik vállalatot is vizsgálnak ugyanilyen engedély megszerzésére.

A tárcákba történő bérbefizetésre vonatkozóan van néhány fontos szabály, többek között az a követelményt, hogy a béreket akkor is ki kell fizetni, ha az e-pénztárca szolgáltatás csődbe megy. De homályosak a szabályok arra vonatkozóan, hogy mi történik az e-pénztárca leállása vagy karbantartási időszaka alatt. A kibertámadások hatásaival sem foglalkoznak; ez azért is aggályos, mert a PayPay 2020 végén egy ilyen támadás áldozata lett, amikor konfigurációs hibák jogosulatlan hozzáférést eredményeztek.

A minisztérium azt is megtiltotta, hogy a béreket pontokban vagy készpénzre nem váltható kriptovalutákban fizessék ki. Továbbá a digitális fizetéseknek opcionálisnak kell lenniük a munkavállaló számára. Ha a munkavállalók ehelyett bankszámlát akarnak használni, akkor ezt lehetővé kell tenni számukra. A töredékfizetéseket is meg kell oldani: a munkavállalók választhatják meg, hogy a fizetésükből mennyi kerüljön egy tárcába. A PayPaynek a munkaügyi normákról szóló törvény végrehajtási rendelete alapján bérelszámolást is kell biztosítania. Jelenleg a PayPay Paycheck néven ismert szolgáltatás csak 200 000 jen (félmillió forint) összeghatárig érhető el. Ez egy teljes munkaidőben foglalkoztatott japán munkavállaló átlagos havi bérének körülbelül kétharmadának felel meg. Ha azonban a pénz már a digitális pénztárcában van, a tulajdonosnak tranzakciónként 100 jen díjat kell fizetnie, ha a pénzt egy hagyományos pénzintézethez akarja utalni.

A SoftBank mintegy 65 000 embert foglalkoztat Japánban, így a PayPay Paycheck-en keresztül történő kifizetésük elég jó módja a szolgáltatás gyors növekedésének. A későbbiekben valószínűleg a nem Softbank-üzletágakra is ki fog terjedni. A PayPay a SoftBank 2023-as pénzügyi év bevételének négy százalékát - 216 milliárd jent - teszi ki. Ugyanakkor ugyanebben a pénzügyi évben 5 milliárd jen veszteséggel működött. A Softbank kijelentette, hogy üzleti stratégiája kiterjed a terjeszkedésre „a PayPay további növekedésével a csoport szinergiáin keresztül, valamint a PayPay mint vezető fizetési platform erősségeinek kihasználásával más pénzügyi szolgáltatások növekedésének ösztönzésével”.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #1
    Nagy Márton ha ezt meghallaná azonnal vért hányna. Még hogy valaki ki tudja kerülni a tranzakciós adó és egyéb banki adókat! Hallatlan! Fizetni tud a saját pénzéből anélkül, hogy az állam le tudná szedni belőle a sápot? Át tud küldeni valaki másnak pénzt anélkül, hogy díjat fizetne az átutalásért? Világvége!