SG.hu

Nagy csapás a Szilícium-völgynek az azonos nevű bank becsődölése

A regionális bank erősen hozzájárult a helyi technológiai ipar növekedéséhez. Az amerikai kormányzat minden betétes pénzét garantálja, akinek a megtakarítása az összeomlott Silicon Valley Banknál volt, de attól még a jövő nehéz lesz a kaliforniai startupok számára.

Néhány napja csődöt jelentett a Silicon Valley Bank, az Egyesült Államok 16. legnagyobb bankja, és ez egész Kalifornia állam gazdaságára súlyos hatással lehet. A két nap alatt összeomlott pénzintézet ügyfelei elsősorban vállalkozások voltak, főként technológiai cégek, kockázati tőkebefektető társaságok, valamint prémium borászatok, illetve tehetős magánszemélyek a technológiai iparág világából. A bank csődjében szerepet játszott a komolyan megemelt amerikai alapkamat, ami része az infláció elleni küzdelemnek. Az összeomláshoz hozzájárult, hogy a technológiai iparágban működő vállalatok nehézségekkel küzdenek, tízezerszámra bocsájtják el munkavállalóikat.

A Silicon Valley Bankot 1983-ban alapította néhány korábbi bankár, akik észrevették, hogy a hagyományos bankok nem foglalkoznak egy egyre jelentősebb réteggel. A '80-as évek elején, a személyi számítógépek berobbanásakor sok olyan elektronikai kisvállalat volt, amelyek tevékenységét a nagybankok nem értették, ezért nem adtak nekik üzleti hitelt. A garázsában bütykölő 23 éves fiatalnak jó eséllyel semmije nincs, amit hitelfedezetként fel tudna mutatni egy bank számára. A Szilícium-völgyi Bank azzal támogatta az induló vállalkozásokat, hogy kockázatos finanszírozási formákat kínált, például a jövőbeni szolgáltatások várható bevételei ellenében adott kölcsönt. Az ilyen típusú termékek segítettek a Szilícium-völgyet azzá tenni, ami ma.

Az SVB ezzel a réteggel párhuzamosan növekedett, és mindezt a kockázati tőkebefektetőkkel való kapcsolatai tették lehetővé. Az SVB finanszírozást nyújtott olyan cégeknek, amelyek nagyon korai szakaszban voltak. A személyes ügyintézés során figyelembe vették azokat a dolgokat, amelyeket a hagyományos bankok gyakran nem, így a tőke a korai fázisban lévő vállalatokhoz és alapítókhoz áramolhatott. Több mint 2500 kockázatitőke-cég bankolt ott, és sok technológiai vezető is. A bank a hitelfeltételek részeként a cégekből is kapott szeleteket, például a Fitbit tőzsdei bevezetésén 13,9 millió dollárt kerestek. Nemrégiben a Coinbase tőzsdére lépésekor beadott dokumentumokból kiderült, hogy a Silicon Valley Banknak joga volt több mint 400 000 részvényt vásárolni részvényenként körülbelül 1 dollárért. A Coinbase részvényei 328,28 dolláros áron zártak a tőzsde első napján.

Az elmúlt években a növekedési ütem nyaktörő méretűvé vált: 2015-ben 40 milliárd dollár volt a mérlegfőösszegük, míg idén már 200 milliárd dollár. Ennek oka, hogy az elmúlt néhány évben a technológiai iparágba elképesztő mennyiségű tőke áramlott, különösen a világjárvány idején. Az amerikai pénzügyminiszter a magas kamatokat jelölte meg csőd elsődleges okaként. Ez a bank számára a kötvények és jelzálog alapú értékpapírok értékvesztéséhez vezetett. Amikor március 8-án ezt bejelentette a bank, az emberek megijedtek: a tőkebefektetők milliókat vontak ki pillanatok alatt, és a portfoliókezelők is azt tanácsolták ügyfeleiknek hogy vonják ki a pénzüket. Ez a banki roham gyorsan, kevesebb mint két nap alatt történt. Az ügyfelek egyetlen nap alatt megpróbálták felvenni a bank összes betétjének negyedét, amire a szabályozó hatóságok közbeléptek és felügyelet alá helyezték.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!