SG.hu

Kigyót békát kiabál egymásra a WordPress és a WP Engine

A WordPress.org, a nyílt forráskódú tartalomkezelő szoftver tulajdonosa megtiltotta a WP Engine tárhelyszolgáltatónak, hogy hozzáférjen az erőforrásaihoz.

A WordPress.org-on közzétett bejegyzésében a WordPress társalkotója és az Automattic vezérigazgatója, Matt Mullenweg azt írta, hogy jogi követeléseik elbírálásáig a WP Engine nem férhet hozzá a platform erőforrásaihoz, például a témákhoz és a bővítményekhez. "A WP Engine irányítani akarja a WordPress-élményt. Saját felhasználói bejelentkezési rendszert, frissítési szervereket, plugin-könyvtárat, téma-könyvtárat, minta-könyvtárat, blokk-könyvtárat, fordításokat, fotókönyvtárat, állásbörzét, találkozókat, konferenciákat, hibakövetőt, fórumokat, Slacket, Ping-o-maticot és bemutatót kell üzemeltetniük. Az ő szervereik már nem férnek hozzá ingyenesen a mi szervereinkhez” - mondta. "A WP Engine szabadon kínálhatja a WordPress GPL-kódjának feltört, elrontott verzióját az ügyfeleinek, és ők úgy tapasztalhatják meg a WordPress-t, ahogyan azt a WP Engine elképzeli, úgy, hogy ők kapják az összes profitot és ők biztosítják az összes szolgáltatást” - írta Mullenweg.

A blokkolás következtében a WP Engine megoldásait használó oldalak nem telepíthetnek bővítményeket, és nem frissíthetik témáikat. A tiltás megakadályozza azt is, hogy a WP Engine ügyfelei hozzáférjenek a biztonsági frissítésekhez, így sebezhetővé válnak. A WP Engine elismerte ezt a problémát, és közölte, hogy a vállalat dolgozik a javításon. "A WordPress.org megakadályozta, hogy a WP Engine ügyfelei a WP Adminon keresztül frissíthessék és telepíthessék a bővítményeket és témákat. Ez jelenleg nincs hatással a webhely teljesítményére, megbízhatóságára vagy biztonságára, és nem befolyásolja a kód vagy tartalom frissítésének lehetőségét sem” - olvasható a WP Engine frissítésében.

Fontos tudni, hogy a WordPress az interneten található webhelyek közel 40%-át látja el különböző tárhelyszolgáltatókon keresztül, amelyek között megtalálható a Mullenweg-féle Automattic és a WP Engine is. A felhasználók a nyílt forráskódú projektet maguk is átvehetik, és saját maguk is futtathatják a weboldalakat, de sokan a plug-and-play megoldásokat választják. A harc a múlt héten kezdődött, amikor Mullenweg nyilvánosan kritizálta a WP Engine-t egy konferencián és a blogján a nyerészkedés miatt, és a WordPress „rákos daganatának” nevezte. Azt is állította, hogy a cég nem tesz hozzá annyit a WordPress közösséghez, mint az Automattic, annak ellenére, hogy mindkettőjük éves bevétele mintegy félmilliárd dollár.

Ez arra sarkallta a WP Engine-t, hogy felszólító levelet küldjön Mullenwegnek és az Automatticnak, amelyben arra kérte őket, hogy vonják vissza a megjegyzéseiket. A levélben azt állították, hogy Mullenweg és az Automattic "atombomba által felperzselt föld megközelítéssel” fenyegetőzött, ha a WP Engine nem engedelmeskedik, és nem fizeti ki az Automatticnak a bruttó bevételei egy százalékát. Válaszul az Automattic elküldte a WP Engine-nek a saját felszólító levelét, amelyben a WordPress és a WooCommerce védjegyek megsértésével vádolta meg a céget.

A WordPress Foundation, a Mullenweg által a WordPress nyílt forráskódú projektként való fenntartására létrehozott jótékonysági szervezet szerint a WP Engine megsértette a védjegyeit. "A WP Engine valóban megsértette a WordPress védjegyekre vonatkozó irányelveit. A szabályzat kimondja, hogy senki sem használhatja a WordPress védjegyeit termék, projekt, szolgáltatás, domainnév vagy cégnév részeként. A WP Engine többször is megsértette ezt a szabályzatot, és az Automattic által nekik küldött levél példákkal szolgál a számos jogsértés közül néhányra” - írta az alapítvány egy e-mailben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!