Berta Sándor

A szabad PDF-olvasó szoftverek használatát ösztönözné az FSFE

A Free Software Foundation Europe (FSFE) azt szeretné, hogy ha az üzemeltetők nem helyeznének el burkolt Adobe-reklámokat a kormányzati portálokon.

A különböző minisztériumok és más kormányhivatalok honlapjain gyakran láthatók olyan kis keretes reklámok, amelyekben arra hívják fel a látogatók figyelmét, hogy a PDF formátumú fájlok olvasásához töltsék le az Adobe PDF Reader nevű szoftverét. Az FSFE álláspontja szerint ez a megoldás gyakorlatilag bújtatott hirdetésnek minősül és a szervezet arra biztatja a felhasználókat, hogy segítsenek minél több ilyen rejtett reklámot felderíteni és ezeket osszák meg a munkatársaikkal. Emellett a Free Software Foundation Europe egy angol, német, spanyol, francia, olasz és orosz nyelven is elérhető petíciót indított, amelyben azt követeli, hogy a kormányok szüntessék be ezt a gyakorlatot. A szervezet azt kéri a felhasználóktól, hogy minél többen írják alá a dokumentumot.

"Minden egyes alkalommal, amikor egy állami oldalon egy nem szabad szoftverre mutató hivatkozást helyeznek el, akkor ezzel arra biztatják a látogatókat, hogy ezeket az alkalmazásokat használják. Egyúttal arra ösztönzik a polgárokat, hogy eldobják a szabadságukat" - nyilatkozta Karsten Gerloff, az FSFE elnöke. A szakember hozzátette, hogy a pdfreaders.org és más portálokon számos szabad PDF-olvasó szoftver érhető el minden operációs rendszerhez. A projektet tavaly indították az FSFE követői válaszul a kormányhivataloknak az Adobe PDF Readert támogató gyakorlatára.

Matthias Kirschner, az FSFE koordinátora közölte: "Mit gondolnának arról, ha az autópályán egy olyan táblát látnának, amelyen ez állna: Ahhoz, hogy ezen az úton közlekedhessenek egy Volkswagen gépkocsival kell rendelkezniük. Kérjük, az ingyenes próbaútért lépjen kapcsolatba a Volkswagen-kereskedőjével. Úgy tűnik, a PDF-olvasók esetében azt az álláspontot képviselik a kormányok, hogy ez egy megengedhető gyakorlat."

Az FSFE álláspontja továbbá, hogy az Adobe PDF Reader így a piaci versenyben jogosulatlan előnyre tesz szert a többi PDF-olvasó alkalmazással szemben. Ráadásul a legtöbb honlapon nem tájékoztatják az emberek arról, hogy vannak más PDF-olvasó programok is. A szervezet kampánya szeptember 13-tól október 17-ig tart és külön díjazzák azokat, akik a legtöbb bújtatott Adobe PDF Reader-hirdetésre hívják fel az FSFE munkatársainak figyelmét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rotyoka #11
    A Foxit PDF reader 5x jobb mint az Adobe szemete, csak nincs hülyére reklámozva
  • bakagaijin #10
    fefeex, nem volt kérdés, állítás volt :). S nem nyilvánossá tetté, hanem nyitottá. A kettő nagyon nem ugyanaz.

    Az említett pdf-olvasók mindegyike be tud épülni FF-be. Személyesen olyan bajom van Acrobat Reader-rel, hogy iiiiirdatlan nagy, 100+MB, a felhasználók 99%-ának tök feleslegesen, amikor ugyanazt ki lehet hozni tizedéből. Másrészt nem hordozható - pendrive-ról nem fogod futtatni. Valóban, vannak olyan alkalmazások PDF-re, amit nem fogsz nyilvános alternatívával megoldani, de a legtöbben nem találkoznak ilyen PDF-el életük során. Ezért _alternatíva_.

    De ne trollkodj, a cikk nem erről szól. Hanem arról, hogy ingyen reklámot adnak az adóból finanszírozott állami intézmények.
  • FefeeX #9
    Nem a tényekre válaszoltál. WIKI:
    "A portable document format (PDF) az Adobe Systems által kifejlesztett bináris fájlformátum."
    Nos, akkor Adobe fejlesztette vagy sem? Az, hogy nyilvánossá tették, más kérdés.

    Amúgy nem értem mire ez a nagy keménykedés, hogy ki mit reklámoz stb... Nekem megfelel az Adobe Reader, ingyenes!!!, így teszek rá, milyen más free alternatívák vannak. Nálam érdekesmód nem homokórázik, kihasználja a 3D kártya 2D gyorsítását, ami azért néhány esetben jól jön, és általában azonnal dobja a pdf-et. Szeretem, hogy FF-ba beépül. Még ha fizetni kéne érte, de könyörgöm! Nem kell!!
  • bakagaijin #8
    Jaja, PDF-XChange viewer üt. A Foxit mindenféle piros (!) watermarkokat kezd belepakolni a PDF file-ba ha hozzányúlsz (kommenteket adsz hozzá, szöveget kihúzol, bekarikázol, stb.) A PDF Xchange ingyenes változata nem rondítja el a file-okat :).

    Griphons, a PDF mint formátum egy open standard. Wikipedia szerint 2008 július 1-től.
  • Griphons #7
    Ez teljesen nevetséges. Mindenki olyan olvasót használ, amilyet akar. Az hogy ki mit reklámoz, az meg mindenkinek szíve joga. Az Adobénak minden joga megvan azokhoz a "bújtatott reklámokhoz", elvégre ők fejlesztették ki a formátumot.
    Én is szeretem az opensource progikat, de azért nem kell átesni a ló másik oldalára.
  • Ferrer #6
    A Foxit Reader alap. Viszont én feltettem a 7-es Acrobat Readert, amiben még ki lehetett jelölni az összes szöveget, és másolni. Regényeket jobb ebook formátumban olvasni mobilon.
  • tproli #5
    +1

    PDF-XChange Viewer
  • galocza #4
    ar szabad ugyan, de a telepítője több tucat mega (volt, amikor utoljára, sok éve felraktam, most: 1-200? 8), és homokórázom egy csomót, amíg betölt egy pdf-et.
    én a magam részéről átlagfelhasználó vagyok, többnyire vásárlás előtt használati utasításokat töltök le, esteleg steamről játékkézikönyvet és nagy élvezet az ar után, hogy letöltés után 1-sec és a képernyőmön van (a böngészőbe épülést nem szeretem).
    na ezt a trükköt csinálja a az ar bármelyik free pdf olvasó után (csinálhatná, ha adobe akarná, de elszaladt velük a ló).
  • pulykakakas #3
    Én nagyon szeretem a free szoftvereket és sokat használok is. Azzal is egyetértek, hogy nem túl jó, hogy az Adobe Readert ajánlják a legtöbb helyen. DE!

    1. Az Adobe Reader is szabadon használható.
    2. Az ajánlott listán lévő programok nagyon keveset tudnak. A Sumatrát ismerem, nagyon minimális funkciójú nézegető, az ajánlott Evince-t megnéztem, nem rossz, de sok hiányossága van (nem füles, hanem ablakos, nem jegyzi meg hol jártam legutóbb az adott pdf-ben, mindig kis vacak ablakkal indít, nem lehet vele jegyzetelni). Ezek után a másik kettő már nem is érdekelt.
    3. A tényleg jó nézegetők nincsenek a listán, nyilván nem úgy szabadok, ahogy az FSFE elvárná, de free szoftverek. A két legjobb a Foxit Reader (az ismertebb) és a PDFXCView (a még a Foxitnál is jobb).

    Szóval ne így próbáljuk a szabad szoftverek használatára rávenni az embereket, ez többet árt mint használ. Megnézik és elkönyvelik, hogy igen, a szabad szoftver az gagyi. Nincs erre szüksége a sok, sokszor a fizetősnél is jobb free programnak.
  • galocza #2
    aki adobe readert használ az meg is érdemli.
    kipróbáltam 3-4 ingyenes olvasót, de én is maradtam a foxitnál.