SG.hu

A használt mobilok piacát is kizöldítené az EU

Az EU USB-C szabványra vonatkozó szabályai az előrejelzések szerint alapvetően kavarják fel a használt mobiltelefonok piacát.

Új irányelv készül az EU-ban a rádióberendezésekről, amely miatt nyolcmillió használt okostelefon, azaz minden ötödik ilyen készülékből kettő nem lesz többé forgalomba hozható, és - legalábbis a kontinensünkön - gyakorlatilag elavulttá válik. A december 28-ra tervezett jogszabály értelmében minden készüléknek támogatnia kell majd az USB-C-t. A cél az e-hulladék mennyiségének csökkentése az egy márkához kötött „saját töltők betiltásával”. Az Apple évekig ellenállt a szabálymódosításnak, és az iPhone-ok nagyon népszerűek Európában is. Mindez azt jelenti, hogy rengeteg ember használ olyan telefont ma is, amin nem USB-C csatlakozó van, azonban ezek a készülékek jövőre használtan már nem lesz eladhatók az EU területén, csak az adott országban.

Az európai másodlagos piacon 2023-ban 27 millió iPhone-t adtak el. Ez 57 százalékos piaci részesedést jelent - közölte a CCS Insight piackutató cég. A társaság szerint a szabályozás mind az elsődleges, mind a másodlagos piacot érinti majd, és becslésük szerint a használt okostelefonok piacának több mint 60 százaléka nem fogja támogatni az USB-C-t, amikor az irányelv hatályba lép. Simon Bryant, a CCS Insight kutatási alelnöke elmondta: „Az USB-C kötelezettség meg fogja terhelni a még mindig csak kialakulóban lévő körkörös iparágat, és idén már több vállalat is beszüntette a kereskedelmet a nehéz piaci körülmények miatt. Annak is fennáll a veszélye, hogy a forgalom szabályozatlan csatornákba terelődik, és a jogszabály valószínűleg elősegíti majd az uniós vámok megkerülésével történő szürkeimportot.”

A tilalom csak az importált modellekre vonatkozik. A "rossz" csatlakozóval ellátott használt telefonokat továbbra is el lehet majd adni az adott tagállamon belül. A piacfigyelő becslése szerint ez „ötből két készüléket, azaz 8 millió okostelefont fog elvágni a kínálatból, 2 milliárd euró értékben”. Az EU importálja a világon a legtöbb használt telefont, amelyek főként az Egyesült Államokból, Japánból és Szingapúrból érkeznek. Bryant hozzátette: „Ez a helyzet jól mutatja Európa függőségét a más régiókból származó készülékektől, és végső soron az európai fogyasztók és csatornák nem körforgásos magatartását, annak ellenére, hogy elkötelezettek a fenntarthatósági kezdeményezések iránt. Az európai távközlési iparág felismerte, hogy az egész régióban foglalkoznia kell az alacsony becserélési értékkel (azaz amennyiért új készülék vásárlásánál beszámítják a régit), de még mindig messze elmarad az USA és Japán tempójától, amelyek sokkal nagyobb mennyiséget generálnak”.


A rádióberendezésekről szóló irányelv már régóta készül. A töltők szabványosításáról 2011-ben kezdtek beszélni, 2014-ben azonban még a MicroUSB-t hagyták jóvá, mint választott csatlakozó kialakítást. Néhány okostelefon-gyártó aláírt egy egyetértési nyilatkozatot, de az Apple ezt figyelmen kívül hagyta és a saját útját járta. 2020 januárjában ismét felvetődött az Európai Parlamentben az egységes töltési szabvány kérdése, és akkor a javaslat simán át is ment: 582 szavazattal 40 ellenében, 37 tartózkodás mellett. Az EU még egy évtizeddel ezelőtt kiszámolta, hogy a régi töltőkből 51 000 tonna elektronikai hulladék keletkezik, bár ez a szám néhány évvel ezelőtt 11 000 tonnára csökkent.

Az Apple nyilvánvaló anyagi okokból ellenezte az irányelvet, és 2021-ben azt nyilatkozta, hogy bár „osztja az Európai Bizottság környezetvédelem iránti elkötelezettségét”, mégis „aggódik amiatt, hogy a szigorú szabályozás, amely csak egyféle csatlakozótípust ír elő, inkább megfojtja, mint ösztönzi az innovációt, ami viszont kárt okoz a fogyasztóknak Európában és világszerte”. A cég mindezek ellenére egy évvel ezelőtt feladta a küzdelmet, és az iPhone 15 termékcsaládban áttértek az USB-C-re.

A CCS Insight szerint a globális használt okostelefon-szállítások 7 százalékkal nőttek a második naptári negyedévben. Az Apple az összmennyiség 62 százalékáért felelős, azaz 17 millió iPhone-ról van szó, és nem meglepő módon a cég "különösen erős Észak-Amerikában”. A Samsung 20 százalékos használt piaci részesedéssel rendelkezik, és jól teljesít Európában, Latin-Amerikában, a Közel-Keleten és Afrikában. A piac értéke globálisan 13 százalékkal, 7,7 milliárd dollárra csökkent, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy „a modellmixben a régebbi készülékek népszerűsége, például az iPhone 11 ára gyorsan csökkent, de még mindig jelentős részesedéssel járul hozzá a szállításokhoz” - közölte a CCS Insight.

Amennyiben sok felhasználó vesz új iPhone 16-ot, az "az iPhone 12, 13, sőt 14-es készülékek áradatát eredményezheti a másodlagos piacon” - emeli ki az elemző. De ezek mind nem USB-C csatlakozós modellek, tehát nem jöhetnek majd be Európába. "A váltás attól függ majd, hogy az Apple Intelligence elég nagy vonzerőt jelent-e ahhoz, hogy sokakat rábírjon a frissítésre” - tette hozzá a CCS Insight. Az elemző szerint 2023-ban 117 millió használt telefon kelt el világszerte, és arra számítanak, hogy 2024 erősebb év lesz.

Egy februári felmérés szerint a fogyasztók fele fontolóra venné egy felújított okostelefon vásárlását új készülék helyett, az alacsonyabb vételárra és környezetvédelmi szempontokra hivatkozva. Egy korábbi, januári jelentés a frissítési fáradtságra utalt, azt állítva, hogy a felhasználók hosszabb ideig - akár 40 hónapig, azaz három évnél hosszabb ideig - tartják meg okostelefonjaikat, és emiatt csökken meredeken a használtpiacon továbbértékesítésre rendelkezésre álló készlet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • repvez #9
    „aggódik amiatt, hogy a szigorú szabályozás, amely csak egyféle csatlakozótípust ír elő, inkább megfojtja, mint ösztönzi az innovációt, ami viszont kárt okoz a fogyasztóknak Európában és világszerte”.

    azért ezt az érvelést nem nagyon értem az apple részéről, miért is befolyásolja ez az innovácioját a telefonjának? főeg ugy, hogy azok a kinai telefonok amik ezzel a csatlakozoval vannak ellátva már többszörös töltési sebességre képesek mint a apple a saját töltöjéböl ki tud préselni. Tehát megint csak amiatt kellett hogy nehogy már másvalakitol is be lehseen szerezni a tulárazott kiegészitöket a készólékéhez.
    Mert ha az lett volna a helyzet, hogy az ö fajta töltöje jelentösen jobb teljesitményt tud felvenni vagy sokszorosa az adat átvitele mint amit usb C vel meglehet csinálni akkor még megérteném, hoyg nem akarna visszalépni a fejlödésben, de erről itt szo sincs épp elelnkezőled, de még ezt se tudják meglépni, mert ha jol tudom még a 16 os almás mobil is csak 50W os töltést képes felvenni, miközben már a belépü szintu androidos telefonok is minimum 90 de inkább 120W al töltenek a csucs meg 300W nál jár.
    Akkor hogyan is folytja meg az innováciot és a fejlödést ha át kell neki állnia?
  • Caro #8
    Már most is, laptopok is, gyakorlatilag bármilyen konzumer elektronikai eszköz is csak USB-C-vel hozható forgalomba. Nem csak a telefonokra vonatkozik ez.
  • Dodo55 #7
    Nem feltétlenül kéne kilépni, hanem egy (békés) forradalom kéne inkább, ami a fejünkre nőtt EU-s intézményeket felszámolná, illetve megfosztaná az önálló hatásköreitől és helyreállítaná az EU eredeti minőségét: egy önálló nemzetállamok közötti, a gördülékeny ügymeneteket segítő - tehát a bürokrácia ellen harcoló és nem pedig annak a szörnyetegét lassan az egész világra rászabadító - gazdasági szövetséget.

    És persze kellenek a fogyasztóvédelmi intézkedések, kell a monopolcégeket a visszaélésektől elrettentő szigor, kellenek egységes és külön jogi jártasság nélkül is ésszerűen alkalmazható adatvédelmi és egyéb jogi szabályozások, kellenek a környezettudatos berendezkedést az átlagemberek számára is megfizethetőbbé, illetve a kisebb cégek számára is gazdaságilag fenntharthatóvá tevő intézkedések, de semmiképp sem ezekben a mai eltorzult és ordítóan képmutató formájukban, amik szinte mindenhol bűzlenek attól, hogy valójában sokkal inkább mocskos lobbiérdekeket szolgálhatnak a szövetség támogatottságát megalapozó társadalmi célok helyett.
  • kvp #6
    Ez a szabalyozas alapvetoen a hasznalt amerikai iphone-ok ellen jo csak. A nagyon olcso kinai cuccokat foleg Indiaba, Pakisztanba es Afrikaba viszik. Minden mas meg mar jo ideje usbC-s.

    "Az alkatrészcsere szoftveres korlátozása ellen mikor lesz szabályzás?"

    Mar van, felmeno rendszerben vezetik be. Egy ido utan az aksi is szerszamok nelkul cserelheto kellene, hogy legyen. A kotelezo 10 eves support pedig azt jelenti, hogy lennie kell hozza alkatresznek es a javithatonak kell lennie. Csak a hasznalt alkatreszek atrakasat blokkolhatjak a gyartok. (tehat azokat amiket mar 1x beepitettek valahova es aktivaltak) A Samsung es a Xiaomi ebben jobb mint az Apple, de szerencsere ez is csak szoftver, tehat tisztan jogi szabalyozas kerdese.
  • Armagedown #5
    Az alkatrészcsere szoftveres korlátozása ellen mikor lesz szabályzás?
    Nem az Apple féle gagyiságra gondolok, annak semmi értelme.
    Utoljára szerkesztette: Armagedown, 2024.09.24. 18:00:25
  • Cat #4
    "És mondjuk ez mitől is lesz zöld?"
    Talán attól, hogy nem jön be az EU területére több tízmillió régi amerikai telefon, amit azért vitt vissza a tulajdonosa mert vett újat. Ne legyünk már szemétlerakó.
  • MerlinW #3
    - "De ezek mind nem USB-C csatlakozós modellek, tehát nem jöhetnek majd be Európába.

    - "A váltás attól függ majd, hogy az Apple Intelligence elég nagy vonzerőt jelent-e ahhoz, hogy sokakat rábírjon a frissítésre”

    az Apple Intelligence, amit betiltott az EU. Tehát nem jön ide semmi :)

    Lépjünk már ki ebből a nyomorult EU-ból, csak szopatnak mindenkit.
  • Macropus Rufus #2
    "A használt mobilok piacát is kizöldítené az EU "
    és ezt hogyan? Miképpen lesz egy mikor usb csatiból usb c egy használt eszközön?

    És mondjuk ez mitől is lesz zöld? Mert dobhatom majd ki egy idő után a régi cuccomat mert nem lesz hozzá már kábel és lehet töltő sem? Qurva zöld tényleg. Nekem ez olyan látszat f@szságnak tűnik. Csinálnak valamit, de annak értelme nincs. És ha jön majd egy jobb csati, mint az usb-c akkor mi lesz? Kezdik elölről az egészet?

  • Tetsuo #1
    A laptoptöltőkre külön törvény lesz 20 év múlva? Azután jön majd az okosóratöltők szabályozása? Vicc az egész EU, meg úgy az egész társadalmunk működése.