SG.hu

Kényszer-frissítést kaptak a Kaspersky vírusirtó ügyfelei

A Kaspersky vírusirtó ügyfelei az Egyesült Államokban a napokban tapasztalták, hogy kiberbiztonsági szoftverüket automatikusan lecserélték egy új UltraAV nevűre - ezt több, a közösségi médiában posztoló ügyfél is közölte. Az ügyfelek közül néhányan pedig azt mondták, hogy fogalmuk sem volt arról, hogy ez fog történni.

„Arra ébredtem, hogy a Kasperky teljesen eltűnt a rendszeremből, az Ultra AV és az Ultra VPN frissen telepítve lett” - írta egy felhasználó a Redditen. Ugyanebben a Reddit-fonalban, valamint más témákban mások is beszámoltak arról, hogy ugyanezt tapasztalták. Egy viszonteladó - aki a közelmúltig, a közelmúltbeli értékesítési tilalom előtt Kaspersky termékeket értékesített - elmondta, hogy a Kaspersky szoftvereket automatikusan eltávolítják, és egy teljesen más vírusirtóval helyettesítik. Egy korábbi magas rangú amerikai kormányzati kiberbiztonsági tisztviselő szerint ez tökéletes példa arra, hogy a Kaspersky szoftverek által biztosított hozzáférés milyen „hatalmas kockázatot” jelent.

Érdemes megjegyezni, hogy más ügyfelek arról számoltak be, hogy e-mailt kaptak a Kaspersky-től az UltraAV-ra való átállásról. Az UltraAV-ra való átállás hónapokkal azután következik be, hogy az amerikai kormány példátlan döntést hozott a Kaspersky szoftverek teljes értékesítésének betiltásáról az Egyesült Államokban. Júniusban a Kereskedelmi Minisztérium bejelentette, hogy a vírusirtó szoftverek értékesítését július 20-tól betiltják. Ezt követően a Kaspersky szeptember 29-ig korlátozott biztonsági frissítéseket biztosíthat az ügyfeleknek.

Szeptember elején a Kaspersky megállapodást kötött arról, hogy átadják ügyfeleiket az amerikai Pango kiberbiztonsági cégnek, amely az UltraAV, egy viszonylag új vírusirtó szoftver tulajdonosa. Az UltraAV honlapján egy oldal azt közli, hogy a Kaspersky Windows-t használó ügyfelei meglévő előfizetésükkel együtt kapják meg az új vírusirtót, és hogy „semmilyen intézkedés nem szükséges”. Nem világos, hogy az oldal mikor jelent meg. Az oldal legkorábbi, az Internet Archive-ban elmentett változata szeptember 6-án kelt. Rob Joyce, a Nemzetbiztonsági Ügynökség volt kiberbiztonsági igazgatója az X-en közzétett bejegyzésében azt írta: „A felhasználókat 'migrálták' - a szoftvereket eltávolították, és egy teljesen más terméket telepítettek automatikusan”, hozzátéve, hogy a Kaspersky „teljes mértékben irányította a gépeket”.


A Kaspersky is megerősítette az UltraAV-ra való átállást. "A Kaspersky emellett partnerséget kötött az UltraAV-val, hogy a termékükre való átállás a lehető legzökkenőmentesebb legyen, ezért szeptember 19-én az amerikai Kaspersky vírusirtó ügyfelek szoftverfrissítést kaptak, amely megkönnyíti az UltraAV-ra való átállást. Ez a frissítés biztosította, hogy a felhasználók ne tapasztaljanak védelmi rést a Kaspersky kivonulásakor” - írta egy Vadim M. nevű alkalmazott a cég hivatalos fórumán. A Pango szóvivője, Sydney Harwod elmondta, hogy „minden Kaspersky-ügyfelet értesítettek az UltraAV-ra való átállásról” szeptember elején.

Avi Fleischer, a Kaspersky egyik ügyfele elmondta, hogy meglepte az átállás. "Bosszús vagyok a Kaspersky miatt” - mondta Fleischer, aki egyben a Technical Difficulties alapítója is, mely cég hivatalos Kaspersky viszonteladó volt. "A Kaspersky eltávolította a saját termékeit a számítógépeimről és az UltraAV & UltraVPN szoftvereket telepítette automatikusan. Meg kellett volna adniuk nekem a lehetőséget, hogy elfogadjam az UltraAV-ot vagy sem. Soha nem szabadna kifejezett engedély nélkül szoftvert tolniuk valakinek a számítógépére” - mondta Fleischer. „Én személy szerint azonnal eltávolítottam az UltraAV & UltraVPN-t.”

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!