SG.hu

Túl drágák Dél-Koreában a mobilok

Eddig tilos volt a mobilszolgáltatóknak árengedményt adni, de most már annyira drágák a készülékek, hogy ezt eltörlik, részben azért, hogy a prémium készülékek megfizethetőbbé váljanak.

A mobilkészülék-forgalmazás javításáról szóló törvényt 2014-ben vezették be, hogy kiegyenlítsék a mobilszolgáltatók közötti versenyfeltételeket azáltal, hogy megakadályozzák a készülékek árengedményes értékesítését az ügyfelek elcsábítása érdekében. A szabály célja az volt, hogy a nagy mobilszolgáltatók ne nyomhassák el a kisebb riválisaikat, de a szabály a helyi bajnokoknak, a Samsungnak és az LG-nek is segített azáltal, hogy enyhítette az árrésükre nehezedő nyomást. A kritikusok most azzal érvelnek, hogy a törvény károsítja a versenyt és magasan tartja a készülékek árait.

"Mivel az okostelefon-piac a prémiummodellekre összpontosít és a készülékek árai folyamatosan emelkednek, itt az ideje, hogy erőfeszítéseket tegyünk az emberek készülékvásárlási költségeinek csökkentése érdekében" - magyarázta közleményében a Kormányzati Politikai Koordinációs Hivatal. Sok más nemzethez hasonlóan Dél-Korea is a szokásosnál magasabb inflációt tapasztalt az utóbbi időben - bár más nemzeteknél jobban sikerült kordában tartania azt, három százalék körüli éves szinten rendeződött. Az okostelefonok - különösen a hazai gyártásúak - ára azonban megemelkedett, mivel a gyártók egyre több funkciót pakolnak a termékekbe és a prémiummodellekre helyezik a hangsúlyt.

A Samsung a múlt héten a csúcskategóriás Galaxy S24 Ultrát emelte éves okostelefon-bemutató eseményének középpontjába, egy olyan készüléket, amely itthon 599 ezer forintos, a külföldi piacokon 1299 dolláros kezdőáron indul. A Samsung összecsukható telefonjainak listaárai még ezeknél is több száz dollárral magasabbak. A Samsung a Counterpoint Research szerint a tavalyi harmadik negyedévben a koreai okostelefon-piac 84 százalékát birtokolta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #6
    okés, akkor határozzuk meg mi azt jelent az extra profit... Mit jelent a pofátlanául magas érték. Ezek így egy semmi. Mert ez így eléggé szubjektív dolog. Közgazdaságtan nem ismeri ezt. Ez olyan mint a sebesség a kocsiknál, anyámnál már a 60 is gyors, nekem meg 160-nál kezdődik az élet.
    Valaki szerint már az is gáz, ha 30%-os nyereséged van. Mert, kinek is nő évente 30%-al a nettója??? (ugye DeviloftheHell :) )
    Valaki szerint meg 100%-os nyereség az már az...
    Olyan, hogy extraprofit nem létezik. Ha jól csinálod akkor nő a profitod, ha nagyon jól akkor qurva sokkal.

    @DeviloftheHell: vélhetően a cégnél, ahol dolgozol a profit jobban nő mint a fizetésed. Ha meg te vagy a tulaj és vannak beosztottjaid elég nehéz lehinni, hogy a profittal arányosan növeled a beosztottjaid bérét... Ha meg nem nő a profit annyival, mint amennyivel a béreket emelik akkor annak a cégnél előbb vagy utóbb de vége lesz.

    Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2024.03.20. 11:32:30
  • Kryon #5
    Azért "extra" mert nem szabadon versengő piacon keletkezik, hanem valami "csalás" van a hátterében. Állami beavatkozás, monopólium, kartellezés, árfolyam manipuláció, megtévesztés, stb.
  • end3 #4
    Az "extra" az a pofátlanul magas haszonkulcs definíciója! - Lehet, hogy Larry Fink-ék számára ez nem ismeretes, de..,

    mivel rajtuk kívül mostanában már a földi, (globális) emberi társadalom nagy része is szegényedik..,

    ezért, - sajnos, - a fogalmat frissen kell tartani, legalább a közbeszéd szintjén!

    (Nehogy már, az egy-kétszázezer forintos, - szegényebb országokban szokásos, - havi fizetésekből kelljen 6-800 ezer forintos, használható telefont venni, és itt a hangsúly a "használhatón" van. - Érdekes módon, a Kína még e téren is tud normális haszonnal dolgozni és a kornak megfelelő erőforrásokkal rendelkező telefonokat gyártani. Mert a gyártók és a kereskedők is ismerik az "önkorlátozás" és a "tisztességes" fogalmát, és ebből következik, törődnek a vevőikkel.)

    Mert a piac, a globális monopóliumok létrejöttével, már egyáltalán nem szabályoz.
  • DeviloftheHell #3
    te fizetésed évente duplázodik?
  • Macropus Rufus #2
    úgy tudom, hogy az "extra profit" nem létező közgaz. fogalom. Ilyen nincs. Profit vagy van vagy nincs. Olyan, hogy "extra profit", csak az agyhalott kormányunk fejében van.
    Vagy ha valaki jól csinálja a dolgot és évente duplázza a profitját akkor meg kell regulázni?
  • Kotomicuki #1
    Tán adóztatni kéne a gazdagokat is..., akkor talán nem lenne ekkora késztetés az extraprofitszerzésre, ha az úgysem mehet a többi, - a "piac" és a társadalom számára - már régen halott pénz mellé.