SG.hu

Az MI kiemelt helyet kap az új francia kormányban

"Az új francia kormány tagjaként a mesterséges intelligencia különleges helyet foglal majd el a munkámban” - mondta Clara Chappaz, a mesterséges intelligenciáért és digitális technológiákért felelős újonnan kinevezett államtitkár.

A centrista és a jobboldali erők részvételével megalakult az új francia kormány, két héttel azután, hogy Emmanuel Macron államfő a jobbközép Köztársaságiaktól érkező Michel Barnier volt uniós biztost nevezte ki kormányfőnek. A testületben 19 miniszter kapott helyett, többségük a hagyományos jobboldalról és a centrista pártoktól, valamint Emmanuel Macron pártjából érkezett. A korábbi digitális átmenetért és távközlésért felelős minisztériumot mesterséges intelligenciáért és digitális technológiákért felelős minisztériumra keresztelik át. "A változás egyértelmű üzenetet küld a világ és az uniós országok számára, hogy Franciaország továbbra is támogatni fogja az innovatív vállalatokat, különösen a mesterséges intelligencia területén" - mondta Chappaz.

Chappaz egyike azoknak a vezetőknek, akiket Michel Barnier miniszterelnök kinevezett, véget vetve a júliusi előrehozott parlamenti választásokat követő 67 napos politikai patthelyzetnek. Ez a 35 éves fiatalember első politikai tisztsége; számos digitális vállalatnál dolgozott felelős pozíciókban, először a Vestiaire Collective-nál, majd a Zalora-nál, az ázsiai divatvilág e-kereskedelmi platformjánál. Utána három éven át a French Tech igazgatójaként dolgozott, amely egy a kormány által vezetett kezdeményezés a technológiai ökoszisztéma növekedésének előmozdítására. Tervei középpontjában a kutatók és mérnökök képzése, valamint a gazdaság és a kutatás közötti „hídépítés” áll - mondta.

A mai átadási ünnepségen a tisztviselők előtt Chappaz utalt a 2025 februárjában megrendezésre kerülő párizsi AI Action Summitra, amely a globális MI-kormányzás kialakítására összpontosít majd. „A mesterséges intelligencia versenyfutás megkezdődött, és lépést kell tartanunk az ütemével” - mondta. Chappaz hozzátette, hogy „garantálni akarja Franciaország jövőjét a technológia területén”, és hogy a mesterséges intelligencia „a társadalmi befogadás és egyenlőség eszközévé váljon”. A poszt mostantól a felsőoktatási és kutatási minisztériumhoz tartozik, amelyet Patrick Hetzel (LDR, EPP) vezet, miután a gazdasági minisztériumból került át. Az akták felosztása azonban a ranglétrán lejjebb egyelőre nem világos. A távközlés már nem tartozhat az MI és digitális miniszter hatáskörébe - mondta Chappaz. Az ágazat továbbra is a gazdasági minisztérium hatáskörében marad, valószínűleg Marc Ferracci ipari miniszteri megbízottal.

Az elmúlt hónapokban a francia tech-ökoszisztéma a jövőn töprengett, és aggódott a digitális kérdések esetleges visszaszorulása miatt a végrehajtói szinten, de európai szinten is, mivel a rendkívül aktív Thierry Breton nemrég lemondott a belső piacért és digitális ügyekért felelős európai biztosi posztjáról. Chappaz kinevezése és ma megjegyzései „a mesterséges intelligencia stratégiai jelentőségének elismerése” - mondta Julien Jay, az OVHcloud vezető francia felhőszolgáltató kommunikációs vezetője. "A közszféra, a vállalkozói szektor és a kutatói világ közötti szoros kapcsolat csak erősödik Chappaz kinevezése után - mondta Jean Cattan, a CNNum közigazgatási tanácsadó bizottság főtitkára. De a nemzeti hatóságok és az Európai Bizottság közötti „szabályozói hálózatot” - amely az uniós és a francia digitális jogszabályokat fogja végrehajtani - még meg kell szervezni - mondta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CommieSlayer #1
    "a globális MI-kormányzás kialakítására összpontosít majd"
    Az Isten mentsen meg minket ezektől az önelégült fontoskodó pszichopatáktól.