SG.hu

Nem egyszerű megvenni a Huawei duplán összecsukható telefonját

Nagyon bonyolult a zsanér gyártása, ezért az előrendelők közül is csak kevesek tudták megvenni a 2800 dolláros készüléket.

Ahogy a Huawei és az Apple legújabb okostelefonjainak a bejelentése ugyanazon a napon történt, úgy a vásárlás megkezdését is az iPhone-hoz igazította a kínai cég. Azonban hiába kapható elvileg a boltokban a Mate XT, a vállalat sok rajongója csalódott, mert az általuk várva várt modell - amely több mint kétszer annyiba kerül, mint az iPhone 16 Pro Max - nem elérhető az üzletbe csak úgy besétálók számára. A társaság dél-kínai Sencsen városában található márkaboltjában magukat "szuperrajongóknak” nevező emberek is csak bosszankodni tudtak, miután közölték velük, hogy csak azok vehetik meg a dupla csuklós Mate XT-t, akiknek az előrendelését visszaigazolták.

"Tegnap este 10 óta itt vagyok, mert ez az első háromfelé hajtható telefon, és izgatottan támogatom hazánkat” - mondta egy Ye nevű egyetemi hallgató. "De ez nagyon kiábrándító. Világossá kellett volna tenniük, hogy nem vásárolhatjuk meg.” Hasonló volt a helyzet a Huawei pekingi üzletében is, ahol a sokat emlegetett Mate XT-hez csak azok férhettek hozzá, akiknek az előrendelését visszaigazolták. Rui, aki Sencsenben kipróbálhatta a Mate XT-t, elmondta: „Meg akartam nézni, hogy mi ez a nagy felhajtás, de egy kicsit nagy, nem túl praktikus.”


Bár a Huawei ügyvezető igazgatója, Richard Yu a telefon bemutatóján azt mondta, hogy a vállalat „a tudományos fikciót valósággá változtatta”, egy ilyen készülék sokak számára még mindig csak fantázia marad. A Huawei sanghaji márkaboltjában Yu elmondta, hogy az eladások „a vártnál jobban alakultak”, anélkül, hogy részleteket közölt volna. A telefon „másodpercek alatt” elfogyott, és a Huawei dolgozik a kapacitás bővítésén - tette hozzá. Elemzők arra figyelmeztettek, hogy az ellátási lánc korlátai miatt a Mate XT potenciális vásárlói üres kézzel távozhatnak, mások pedig a magas ár miatt kritizálták a céget. Mindazonáltal a Huawei vizsgálja a telefon tengerentúli piacokon való bevezetésének lehetőségét a jövő év első negyedévében.

A Mate XT előrendelései meghaladták a 6,5 milliót, ami az IDC tanácsadó cég szerint majdnem kétszerese az idei második negyedévben világszerte leszállított nagyjából 3,9 millió összehajtható okostelefonnak. Az előrendelésre kattintás nem követeli meg a fogyasztóktól, hogy letétet helyezzenek el. A Huawei nem közölte, hogy eddig hány telefont gyártottak le, és azt sem, hogy hány vásárló kapja meg a Mate XT-t a bevezetés napján.


Míg az Apple évekig erős keresletnek örvendett Kínában, és egy új iPhone-ok bevezetése egykor őrületet váltott ki, addig az utóbbi negyedévekben csökkentek a cég eladásai, és a világ második számú gazdaságában rangsorban a harmadikról a hatodik helyre esett vissza. Az Apple új okostelefonjának bemutatóját beárnyékolja, hogy az Apple Intelligence, a cég MI-szoftvere csak jövőre lesz elérhető kínai nyelven. „Az MI hiánya az iPhone-okban jelenleg nem jelent számomra komoly aggodalmat, mivel ebben a szakaszban ez inkább csak egy trükk” - mondta egy Shi vezetéknevű vásárló, aki évente frissíti az iPhone-ját. A Huawei új ajánlatáról szólva Shi azt mondta, hogy az túl drága és „nem az átlagos vásárlóknak való”.

A Huawei jelentős hazafias támogatást kapott Kínában, és a rajongók lenyűgözve figyelték, hogy a vállalatnak sikerült leküzdenie az Egyesült Államok által évek óta alkalmazott exportellenőrzéseket, amelyek kezdetben megbénították okostelefon-üzletágát. A Mate XT bevezetése - amely elemzők szerint helyben gyártott chipkészlettel rendelkezik - aláhúzza a Huawei azon képességét, hogy át tudja hidalni az amerikai szankciókat, bár a vállalat tömegtermelésre való képessége továbbra is jelentős aggodalomra ad okot. A Huawei Mate XT kulcsfontosságú alkatrészei - köztük a kijelző, a biztonsági üveg és a zsanérok - gyártási hozamproblémákkal szembesülhetnek - véli Lori Chang, az Isaiah Research vezető elemzője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!