SG.hu

Kína meg akar jelölni minden MI által generált tartalmat

Kína internetszabályozó hatósága olyan szigorú rendszert javasolt, amelynek elfogadása esetén a digitális platformok kötelesek lesznek megjelölni a mesterséges intelligencia által létrehozott tartalmakat.

A kínai kibertér-felügyelet által bejelentett tervezet előírja a platformoknak és az online szolgáltatóknak, hogy minden mesterséges intelligencia által generált anyagot látható logóval és a vonatkozó fájlokba ágyazott metaadatokkal jelöljenek meg. A tervezet azt javasolja, hogy a logók több helyen jelenjenek meg a szöveges, képi, video- vagy hangfájlokban. A hangfájlok esetében Peking azt szeretné, ha a fájl elején és végén - és adott esetben a fájl közepén is - egy hangos bemondás tájékoztatná a hallgatókat a mesterséges intelligencia által generált tartalomról. A hangfájlokat lejátszó szoftvereknek is tájékoztatniuk kell a netezőket, ha mesterséges intelligenciával előállított tartalmat játszanak le. A videolejátszók megúszhatják a dolgot azzal, hogy a tartalomról szóló értesítéseket a klip elején, végén és a klip közbeni releváns pillanatokban teszik közzé.

A mesterséges intelligencia által generált tartalmakat közzétevő internetezőknek kötelező lesz a dolgot nyilvánosságra hozniuk. Ha egy platform által biztosított generáló eszközöket használnak, kötelesek lesznek azonosítani magukat - és tevékenységükről hat hónapig naplót kell vezessenek. A mesterséges intelligenciával létrehozott tartalmakat jelölő címkék egy része dinamikusan, a mesterséges intelligencia által generált tartalomba ágyazott metaadatok alapján kerül alkalmazásra. Ha egy fájlból hiányoznak a metaadatok, a szolgáltatóknak elemezniük kell majd a tartalmat. Ha egy szerv azt gyanítja, hogy egy fájlt mesterséges intelligencia készített, akkor azt meg kell majd jelölnie. A jogszabálytervezet felszólítja a kínai internetes platformokat, hogy osszák meg a mesterséges intelligenciával előállított tartalmak felderítése során kifejlesztett okoseszközöket, hogy mindenki javíthasson erőfeszítésein.

A tervezethez októberig lehet észrevételeket fűzni. A kínai szabályozó hatóságok azonban nem arról híresek, hogy az ilyen tervezetek megjelenése után nagy változásokat eszközölnek - valószínűleg ez az a rendszer, amelyet Peking szeretne megvalósítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    A dontes ertheto es jo is lenne, ha... meg lehetne jelolni minden tartalmat. Csak azokat tudjak felcimkezni, amit a sajat technologiajuk allit elo, kvazi hazon belul. Az offline, 3rd party vagy Kinan kivuli kodok eredmenyeivel nem tudnak mit kezdeni, mert nem lesz rajtuk cimke.

    Az osszes Kinan belul letezo keszulek teljes felugyelete es az internetes kulfoldi kommunikacio teljes tiltasa nelkul muszakilag nem lehet megvalositani a celt. Nagymertekben csokkentheto ugyan a keletkezo cimkezetlen tartalom, ha legalabb a legalis belfoldi forrasok jelolik a mediatartalmakat es nem engednek be kulso tartalmat.
  • lammaer #1
    Általában nem értek egyet a folyamatokkal és döntésekkel amelyeket a kínai kormány hoz, de ez esetben teljesen OK amit akarnak, és a nyugati demokráciákkal szemben ők talán be is tudják ezt tartatni. Legalábbis otthon, a nagy tűzfal mögött.